Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η Έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή νομίζω λέει τα πράγματα με το όνομά τους και δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Υπενθυμίζω ότι ακόμα και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση οι εκθέσεις του ήταν πολύτιμο εργαλείο για εμάς και θα σταθώ μόνο στα καμπανάκια που επανειλημμένα είχε χτυπήσει για την υπόθεση του χρέους.
Με τη σημερινή έκθεση επισημαίνεται ότι ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου που στο σύνολό τους παράγεται περίπου το 5% του ΑΕΠ και αν εξαιρεθεί η Κρήτη πολύ λιγότερο από το 5%, η κατάργηση της μείωσης κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ που έτσι και αλλιώς δεν ισχύει για την Κρήτη δεν θα επέλθει αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, σε σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων του νησιού με μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία, στην μείωση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών προϊόντων και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Πιστεύουμε ότι αυτά τα συμπεράσματα πρέπει να ληφθούν υπόψιν πριν την 1 Ιουνίου του 2016 και στα λιγότερα αναπτυγμένα νησιά που έχουν σήμερα μειωμένο συντελεστή κατά 30%. Τα συμπεράσματα αυτά εξηγούν ακόμα παραπάνω γιατί πρέπει να προστατευθούν και γιατί πρέπει να παραμείνουν πάση θυσία σε ισχύ αυτή οι μειωμένοι συντελεστές. Για αυτό και έχει νόημα η δέσμευση ότι αυτό το θέμα θα τεθεί και πάλι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πιστεύω ότι η παρούσα έκθεση αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική στρατηγική και τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματά της ουσιαστικά μετατοπίζει την συζήτηση από την ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στη συζήτηση που πραγματικά πρέπει να γίνει για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής καθώς και στο ζήτημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Επομένως οι ρυθμίσεις που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την παροχή κινήτρων προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τους στις κάρτες, κινούνται κατά την γνώμη μου σε σωστή κατεύθυνση. Είναι σε απόλυτη συμφωνία με την διεθνή εμπειρία και αν το θέλετε είναι σε συμφωνία με την εμπειρία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δυστυχώς με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων το δοκίμασε και το διαπίστωσε συνολικά. Νομίζω ότι αυτός ο παράγοντας της χρήσης των πιστωτικών χρεωστικών καρτών πρέπει να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί.
Το βάρος επίσης πρέπει να πέσει στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Είναι σήμερα αρκετά μικρότερη από το μέσο Ενωσιακό επίπεδο και αυτό πρέπει να το προσεγγίσουμε. Ήδη ο Υπουργός είπε αρκετά πράγματα, προέρχεται από τον κλάδο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η παρουσία και μόνο φοροελεγκτών σε οποιαδήποτε περιοχή συμβάλλει στην έκδοση αποδείξεων και στην είσπραξη ΦΠΑ παράλληλα με την ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου, επιτρέψτε μου εδώ να προσθέσω και του αιφνιδιαστικού ελέγχου, γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πριν πιάσει το καράβι λιμάνι, ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν ήδη ενημερωθεί για την παρουσία των ελεγκτών. Ακόμα και σήμερα σε μια σειρά από κεντρικά μπαρ, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, θα έλεγα, εδώ δίπλα μας, πόσο μάλλον σε γνωστές τουριστικές νησιωτικές περιοχές του Αυγούστου, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν προμηθευτεί, επιτρέψτε μου την έκφραση που χρησιμοποιούν σαν απάντηση «τα κατάλληλα μηχανάκια αλλά το ΑΤΜ της τράπεζας είναι απέναντι, σήκωσε χρήματα και έλα να πληρώσεις» και πολλές φορές αν δεν τους ζητηθεί απόδειξη, χωρίς απόδειξη.
Στα πλαίσια ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ επιβάλλει κατά την γνώμη μου, όπως σωστά είπε ο Υπουργός νωρίτερα, την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου. Συμπερασματικά και όπως εκτιμάται και στην έκθεση το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δις από ΦΠΑ σε περίπτωση διευρυμένης χρήσης πλαστικού χρήματος, η εθνική οικονομία να εξοικονομήσει 1,5 δις και οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν 1 με 1,5 δις μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Αυτά τα ποσά νομίζω ότι τα έχει ανάγκη ο τόπος για την παραγωγική του ανασυγκρότηση και κινούνται, αν το θέλετε, προς την κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης, ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.
Σας ευχαριστώ.