Ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ

 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα το κλείσιμο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) 2007-2013 και την ενεργοποίηση του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ ότι: «Ζητούμενο πλέον είναι τα νέα προγράμματα που θα προκηρύσσονται να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών» και «τα χαρακτηριστικά ενός έργου και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ πρέπει να είναι κομμάτι και εργαλείο ενός αναπτυξιακού σχεδίου – όχι πεδίο εκκόλαψης πελατειακών σχέσεων ή πεδίο συμφερόντων συγκεκριμένων μεγαλοεργολάβων».

 

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι το διακύβευμα υπό τις παρούσες συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι η σύνδεση της απορροφητικότητας με την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Δεν είναι αυτοσκοπός η υψηλή απορροφητικότητα και η χρηματοδότηση των έργων θα πρέπει να αντανακλά τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Σχετικά με το συνοπτικό κείμενο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 434.883.125 ευρώ, προβλέπεται ως άξονας προτεραιότητας και η «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη» με κονδύλι 66.047.150 ευρώ.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό:

 

·         Ποιες είναι οι πραγματικές προσδοκίες από τέτοιες δράσεις μακροπρόθεσμα για την τοπική κοινωνία; Υπάρχουν παράλληλες δράσεις στήριξης τους  ώστε τέτοια κονδύλια να μην έχουν ένα παροδικό οικονομικό αποτέλεσμα; Ένα κομμάτι του κόσμου θέλει να ακούσει συγκεκριμένες εξηγήσεις γιατί έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι τελικά μεγάλα ποσά δαπανώνται ανέξοδα και πετιούνται στον πίθο των Δαναΐδων.

·         Πότε θα έχουμε στα χέρια μας τον τελικό κατάλογο των έργων που θα μεταφερθούν ή θα γίνουν Phasing στην επόμενη προγραμματική περίοδο; Ήδη αγωνιά ένα τμήμα εργαζομένων που απασχολείται σε έργα των οποίων το πρόγραμμα χρηματοδότησης λήγει τέλος του έτους.

·         Τι μπορεί να περιμένει ο πρωτογενής τομέας σήμερα από το νέο ΕΣΠΑ; Ο κύριος βραχίονας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, δηλαδή ο αγροτικός κόσμος, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το «μαξιλάρι» του ΕΣΠΑ.

 

Τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να ενημερώσουν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Παναγιώτης Κορκολής.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε