ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ερώτηση Νίκου Ηγουμενίδη για επέκταση σχολικών γευμάτων και στα νηπιαγωγεία
 
Συνυπογράφουν την ερώτηση 46 βουλευτές – και οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 
Ερώτηση για την επέκταση των σχολικών γευμάτων  – θεσμό που εγκαινίασε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα χρόνια της κρίσης – και στα νηπιαγωγεία φέρνουν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, «αρκετοί γονείς θέτουν πλέον το ζήτημα της επέκτασης των σχολικών γευμάτων και στα νηπιαγωγεία. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδίως σε τουριστικές που υπάρχει εποχιακή απασχόληση και με χαμηλό εισόδημα, ο επιτυχημένος θεσμός που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία μπορεί να επεκταθεί και στα νηπιαγωγεία».
Η ερώτηση απευθύνεται τόσο στον Υπουργό Εργασίας, όσο και στην Υπουργό Παιδείας, και συνυπογράφεται από την αρμόδια Αναπληρώτρια τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και από τους τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και Μερόπη Τζούφη. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η εμπειρία της εφαρμογής των σχολικών γευμάτων στα σχολεία καθώς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα επιτρέπουν πλέον την επέκταση και στα νηπιαγωγεία της χώρας, καθώς επίσης ότι τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός που έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτός και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία, ενώ σε μια τέτοια απόφαση βαραίνει ιδιαίτερα ότι τα δύο χρόνια φοίτησης στα νηπιαγωγεία είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Και, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για την επέκταση των σχολικών γευμάτων και στα νηπιαγωγεία της χώρας.
 
Σημειώνεται επίσης ότι ο θεσμός για τα σχολικά γεύματα ξεκίνησε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες μνημονίου και ακραίας κοινωνικής φτώχειας που είχε επιβληθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιτακτική ανάγκη στήριξης των μαθητών που βάλλονταν από την κρίση. Πολύ γρήγορα ο θεσμός εξελίχθηκε σε πρόγραμμα ύψιστης παιδαγωγικής σημασίας, ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή και, παράλληλα, αντιμετωπίζοντας τη σχολική διαρροή με αύξηση της συμμετοχής των παιδιών στα σχολεία και μείωση της επιθετικότητας.

Αθήνα, 14Μαρτίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τουςκ.κ. Υπουργούς

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Επέκταση σχολικών γευμάτων και στα Νηπιαγωγεία»

Ο θεσμός για τα σχολικά γεύματα ξεκίνησε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες μνημονίου και ακραίας κοινωνικής φτώχειας που είχε επιβληθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιτακτική ανάγκη στήριξης των μαθητών που βάλλονταν από την κρίση. Πολύ γρήγορα ο θεσμός εξελίχθηκε σε πρόγραμμα ύψιστης παιδαγωγικής σημασίας, ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή και, παράλληλα, αντιμετωπίζοντας τη σχολική διαρροή με αύξηση της συμμετοχής των παιδιών στα σχολεία και μείωση της επιθετικότητας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 77 του ν.4756/2020  (ΦΕΚ Α΄ 235), καταρτίζει, συντονίζει και εποπτεύει το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα».

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα εξυπηρετεί ανάγκες σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, και η ΝΔ, που αρχικά λοιδορούσε τα σχολικά γεύματα ως συσσίτια, δεν τόλμησε να τα καταργήσει. Περιορίστηκε στο να μην τα επεκτείνει και να αδιαφορεί για την τακτική τους διανομή σε όλες τις σχολικές μονάδες. Σήμερα, αρκετοί γονείς θέτουν πλέον το ζήτημα της επέκτασης των σχολικών γευμάτων και στα νηπιαγωγεία. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδίως σε τουριστικές που υπάρχει εποχιακή απασχόληση και με χαμηλό εισόδημα, ο επιτυχημένος θεσμός που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία μπορεί να επεκταθεί και στα νηπιαγωγεία.

Επειδή η εμπειρία της εφαρμογής των σχολικών γευμάτων στα σχολεία καθώς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα επιτρέπουν την επέκταση και στα νηπιαγωγεία της χώρας.

Επειδή τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός που έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτός και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία.

Επειδή τα δύο χρόνια φοίτησης στα νηπιαγωγεία είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για την επέκταση των σχολικών γευμάτων και στα νηπιαγωγεία της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γάκης Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε