Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας Βιάννου

Μια υπέροχη πρωτοβουλία που οφείλουμε (όλοι οι Βιαννίτες) να αγκαλιάσουμε

Tου Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο viannitika.gr

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, όπως αναφέρεται στα viannitika.gr, μπήκαμε στην τελική ευθεία της προσπάθειας ίδρυσης Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Βιάννου. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του πατέρα Εμμανουήλ Πνευματικάκη, του κλήρου του Δήμου Βιάννου και του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σπύρου Βουτουφιανάκη.

Δεν παραβλέπουμε ότι η υποστήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των υποχρεώσεων της κεντρικής πολιτείας.

Δεν ξεχνάμε ότι όλες οι κατακτήσεις ιδιαίτερα στα θέματα της εμβάθυνσης του κοινωνικού κράτους, είναι αποτέλεσμα αγώνων του λαού μας.

Ξέρουμε πολύ καλά, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας σήμερα στέκεται, όσο και όπως στέκεται, χάρις στην αυταπάρνηση των εργαζόμενων σε αυτό. Το ΕΣΥ αποτέλεσε την ασπίδα προστασίας της κοινωνίας στην πρόσφατη πανδημία, και η κοινωνία αποτέλεσε την ασπίδα προστασίας του ΕΣΥ, ενάντια στις προσπάθειες εμπορευματοποίησης της υγείας.

Είναι πολλά τα θέματα που απασχολούν την υγεία και το δημόσιο σύστημα υγείας στο Δήμο της Βιάννου. Ξεχωρίζω, τις υποχρεώσεις της κεντρικής πολιτείας, τις οποίες ο σύλλογος μπορεί και πρέπει να παρακολουθεί:

 1. Θέματα στελέχωσης (ή ορθότερα υποστελέχωσης του ΚΥ) και η κάλυψη των υπαρχόντων κενών με ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό. Αρμόδιοι στην ανάδειξη των θεμάτων αυτών ο Διευθυντής και οι εργαζόμενοι του ΚΥ.

1α. Ιδιαίτερα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κάλυψη με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του ασθενοφόρου του ΚΥ. 24 ώρες το 24ωρο, για όλο το μήνα.

1β. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για την μετεκπαίδευση όλων όσων από το προσωπικό του ΚΥ ενδιαφέρονται, έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό στη λειτουργία του ΚΥ.

 1. Λειτουργία 16ωρη (07:00 – 23:00) του Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) της Εμπάρου, με ότι αυτή η λειτουργία συνεπάγεται και απαιτεί σε προσωπικό για το Ιατρείο.

 2. Θέματα υποδομών με πρώτης προτεραιότητας τα κτίρια των ΠΙ Κερατοκάμπου και Ψαρής Φοράδας. Σε δεύτερο χρόνο πρέπει να δούμε την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση των οικημάτων που στεγάζουν τα υπόλοιπα ΠΙ.

 3. Ο σταθμός του ΕΚΑΒ στη Μάρθα που θα συμβάλλει στην κάλυψη του ΚΥ Βιάννουκαι των όμορων ΚΥ, όταν υπάρχει ανάγκη. Χαρακτηριστικά απέχει περίπου 20 λεπτά της ώρας, από ΚΥ Βιάννου, ΠΙ Εμπάρου, ΚΥ Χάρακα, ΚΥ Αρκαλοχωρίου. Η ίδρυση του σταθμού του ΕΚΑΒ στη Μάρθα, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα, για την άμεση, ασφαλή και αξιοπρεπή προσέγγιση προς τις δομές υγείας. Να αφήσουμε επιτέλους, οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας, τις εικόνες ντροπής, μεταφοράς ασθενούς στην καρότσα αγροτικού οχήματος.

 4. Όσον αφορά τον εξοπλισμό των δομών του ΚΥ, τα κενά που υπάρχουν είναι πολλά. Προσωπικά ξεχωρίζω τις ανάγκες των μαιών για τα γυναικολογικά ιατρεία, καθώς και τον εξοπλισμό που απαιτεί η λειτουργία διαβητολογικού ιατρείου, ιδιαίτερα στα ΠΙ Πεύκου Άρβης και Ψαρής.

 5. Ιδιαίτερο θέμα που ωστόσο πρέπει να εξεταστεί, είναι η συνέργεια με το Δήμο της Βιάννου, έτσι ώστε η «Βοήθεια στο Σπίτι» και η «κατ’ οίκον φροντίδα και νοσηλεία» να επιτύχουν βέλτιστα αποτελέσματα, με «οικονομία» προσωπικού, μέσων (οχημάτων), και πόρων.

Αγαπητοί συντοπίτες,

Σαν γιατρός, με την ευαισθησία (δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά) που έχω για τα θέματα υγείας, και σαν Βιαννίτης, δεν θα μπορούσα να απουσιάζω από την σημερινή προσπάθεια. Για εμένα, είναι μεγάλη χαρά και θεωρώ ιδιαίτερη τιμή, να συμπεριλαμβάνομαι στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου των Φίλων του ΚΥ Βιάννου.

Πιστεύω ότι όλοι οι Βιαννίτες πρέπει να αγκαλιάσουμε την πρωτοβουλία και να συμβάλουμε στην ενίσχυση του ΚΥ Βιάννου. Δεν πρέπει να λείψει κανείς. Ιδαίτερα ξεχωρίζω:

 1. Τον Δήμο Βιάννου. Ο εκάστοτε Δήμαρχος πρέπει (κατά τη γνώμη μου) να είναι μέλος του ΔΣ του υπό ίδρυση Συλλόγου.

 2. Οι κοινοτάρχες, τουλάχιστον των οικισμών – κοινοτήτων που αποτελούν έδρες των ΠΙ.

 3. Τα φαρμακεία του Δήμου που έτσι κι αλλιώς έχουν σχέση αλληλοϋποστήριξης με το ΚΥ.

 4. Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι που δρουν στο Δήμο της Βιάννου.

 5. Οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο).

 6. Οι Σύλλογοι των εκτός Βιάννου Βιαννιτών (Ηρακλείου και Αθήνας).

 7. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ. Ο εκάστοτε Διευθυντής του ΚΥ, πρέπει (κατά τη γνώμη μου) να είναι μέλος του ΔΣ του υπό ίδρυση Συλλόγου, με συμβουλευτική άποψη, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά μας!

*Βιαννίτης, Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε