ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Video) Νίκος Ηγουμενίδης από το βήμα της Ολομέλειας: Εγγεγραμμένη στο DNA της Αριστεράς η υπεράσπιση της Δημοκρατίας

Την προκλητική σιωπή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων και Υπουργού της Κυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη ανέδειξε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης.

«Όσοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τώρα μίλησαν, δεν απάντησαν λέξη για αυτά», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας: «Το γεγονός είναι ένα: Η ΕΥΠ, η υπηρεσία που πήρε στο γραφείο του, στην ευθύνη του, στον έλεγχό του ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε την ηγεσία του στρατεύματος, παρακολουθούσε έναν Υπουργό του. Είναι αυτό ή όχι βαθιά προσβολή στη δημοκρατία; Είναι αυτό το γεγονός ή όχι βαθιά προσβολή στο κράτος δικαίου; Είναι αυτό ή όχι βαθιά προσβολή στην κοινωνία που αγωνίζεται καθημερινά να τα φέρει βόλτα;», επέμεινε ο Νίκος Ηγουμενίδης προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής.

«Σας ερωτώ, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, το εξής: Ποιος Πρωθυπουργός είναι πιο επικίνδυνος για τον τόπο; Ο Πρωθυπουργός που παίρνει την ΕΥΠ στο Γραφείο του, αλλά δεν έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται στο σύνολό της τη δραστηριότητά της ή ο Πρωθυπουργός που παίρνει στο Γραφείο του την ΕΥΠ, οργανώνει τη δραστηριότητά της και τη συσκότιση αυτής της δραστηριότητας; Ποια εκδοχή προτιμάτε; Αύριο που θα έρθουν εδώ οι πολιτικοί Αρχηγοί θα χειροκροτήσετε όρθιοι όλοι σας τον κ. Μητσοτάκη σαν Πρωθυπουργό ανεπάρκειας ή σαν Πρωθυπουργό «αρχινονό»; Ποιο από τα δύο θέλετε;», ρώτησε με νόημα ο βουλευτής.

«Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής. Τον είπε με τον πιο σαφή τρόπο ο κ. Βορίδης. Είναι να μην ξαναβρεθεί η Αριστερά στην κυβέρνηση, να εδραιώσει την εξουσία του μαζί με την οικονομική ολιγαρχία που τον στηρίζει, να χαλιναγωγήσει τις επιλογές του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

«Τα κάνατε όλα τόσο καλά που ακόμα και η επίσκεψη της Υπουργού Υγείας μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη στο νοσοκομείο όπου δούλευα πριν γίνω Βουλευτής, χρειάστηκε δύο κλούβες των ΜΑΤ προπομπό», σημείωσε για την επίσκεψη Μητσοτάκη και Υπουργών του στην Κρήτη ο βουλευτής.

«Φτάσατε στο σημείο πραγματικά να χρησιμοποιείτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για τη χειραγώγηση του λαού μας. Αυτά είναι εγγεγραμμένα στο DNA της δεξιάς παράταξης. Στον αντίποδα, αυτό το θέμα που αφορά τη δημοκρατία είναι συστατικό στοιχείο της Αριστεράς. Είναι συστατικό στοιχείο εγγεγραμμένο στο DNA της παράταξής μας. Είναι ένα θέμα που δεν συμψηφίζεται, δεν αγνοείται, δεν παραγνωρίζεται. Γι’ αυτό είναι στην πρώτη γραμμή τα θέματα της δημοκρατίας. Έχουμε ευθύνη να αντισταθούμε σε όλη αυτήν την επιχείρηση συλλογικού εθισμού της κοινωνίας σε τοξικές πολιτικές συμπεριφορές».

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΒ΄

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα που μας ταλανίζει το τελευταίο εξάμηνο στην αντιμετώπισή του είχε διαφορετικές θέσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Στην αρχή δεν υπήρχε πρόβλημα. Μετά δεν υπήρχε πρόβλημα βέβαια, αλλά ρε παιδί μου ας μην επιτρέπετε στην ΑΔΑΕ να εξηγεί στους παρακολουθούμενους μετά τη λήξη της παρακολούθησης τους το αν παρακολουθούνταν ή όχι. Μετά η υποβάθμιση του θέματος. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε την απάντηση «Έλα Νίκο μην κάνεις έτσι. Πέρνα από το γραφείο μου στο Μαξίμου να σε ενημερώσουμε». Και η υποβάθμιση αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πήγε χέρι-χέρι με τη συγκάλυψη και συσκότιση του θέματος.

Στο ερώτημα «Παρακολουθείτε αυτός;», ο κ. Μητσοτάκης από το Βήμα έλεγε «Είναι δυνατόν να παρακολουθώ;». Ηθικά λάθος αποφάσεις, νομικά όμως σωστές. Η υποβάθμιση και η συσκότιση είναι ακόμα και στη διαδικασία που ακολουθούμε σήμερα στη συζήτηση. Ωστόσο σήμερα που η αλήθεια βγήκε στο φως -θα ξανάρθω σε αυτό παρακάτω- σήμερα που δεν έχουμε δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά γεγονότα. γίνεται μια προσπάθεια να στραφεί αλλού η προσοχή. Για προβληματική διαδρομή πληροφοριών μίλησε ο κ. Βορίδης. Ο κ. Γεωργαντάς για παράνομο κανάλι πληροφόρησης. Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον κ. Ράμμο λέγοντας ότι ούτε λίγο ούτε πολύ είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με πολιτικές φιλοδοξίες. Ο κ. Σκρέκας πριν από λίγο μίλησε για κατασκευασμένο θέμα. Μίλαγε 16 λεπτά και το μόνο που είπε ήταν «κατασκευασμένο θέμα, ξέρετε τι εννοώ». Στα 16 λεπτά δεν είχε να πει τίποτα άλλο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παραφράζοντας μια παλιά κινέζικη παροιμία, σχολιάζοντας αυτή την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας σε αυτήν την τελευταία συζήτηση θα έλεγα ότι όταν το δάχτυλο έδειχνε το έγκλημα, ο ένοχος, επαναλαμβάνω ο ένοχος, προσπαθούσε να στρέψει αλλού την προσοχή.

Τώρα που δεν ρωτάμε πια αν παρακολουθείται αυτός ή ο άλλος, αλλά γιατί παρακολουθείται, ο ένοχος προσπαθεί να στρέψει την προσοχή σε θέματα δευτερεύουσας, τριτεύουσας και εν πάση περιπτώσει ήσσονος σημασίας.

Το γεγονός είναι ένα: Η ΕΥΠ, η υπηρεσία που πήρε στο γραφείο του, στην ευθύνη του, στον έλεγχό του ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε την ηγεσία του στρατεύματος, παρακολουθούσε έναν Υπουργό του. Είναι αυτό ή όχι βαθιά προσβολή στη δημοκρατία; Είναι αυτό το γεγονός ή όχι βαθιά προσβολή στο κράτος δικαίου; Είναι αυτό ή όχι βαθιά προσβολή στην κοινωνία που αγωνίζεται καθημερινά να τα φέρει βόλτα; Η απάντηση μας και στις τρεις ερωτήσεις είναι ένα βροντερό «ναι». Ποια είναι η απάντησή σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;

Ένα θέμα που προέκυψε από τη συζήτηση ήταν αν γνώριζε ή όχι ο κ. Μητσοτάκης. Κρίνοντας την πορεία της Κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη του πρώτου νόμου που έφερε εδώ για το επιτελικό κράτος αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, την όλη οργάνωση του ασφυκτικού ελέγχου από το Μέγαρο Μαξίμου, έχω κάθε δικαίωμα να θεωρώ τον κ. Μητσοτάκη αρχινονό του κράτους, του παρακράτους που ο ίδιος έστησε.

Στο ερώτημα λοιπόν αν γνώριζε, κατ’ αρχάς τοποθετούμαι ναι, γνώριζε.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη εκδοχή που μας την είπαν όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει. Το ισχυρίστηκε ακόμα και ο τραγικός κ. Χατζηδάκης στην εμφάνισή του για την οποία το μόνο που θα του αφιερώσω είναι το στίχο του ποιητή «Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος». Ας τον αφήσουμε.

Να δεχτώ λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, παρά το ότι πιστεύω το αντίθετο, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα. Πολύ ωραία. Πρώτη ερώτηση: Μετά από τόσες καταγγελίες εδώ και ένα εξάμηνο, δεν γνώριζε, ρώτησε και τι απαντήσεις πήρε; Πάμε παρακάτω. Αφού ο κ. Μητσοτάκης που είχε στην ευθύνη και τον έλεγχο του την ΕΥΠ δεν γνώριζε, σημαίνει ότι υπάρχει ένα παράκεντρο που λειτουργεί μέσα στην ΕΥΠ. Θα το ξηλώσουμε;

Όσοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τώρα μίλησαν, δεν απάντησαν και απ’ ότι φαίνεται το βοήθημα που σας μοιράστηκε για να σας διευκολύνει στις τοποθετήσεις σας στο σημερινό θέμα δεν το απαντάει. Τέλος πάντων, για δείτε το. Δείτε το αν μιλάει για παρακράτος μέσα στην ΕΥΠ που πρέπει να ξηλωθεί ή εν πάση περιπτώσει τι θέση παίρνει γι’ αυτό αφού δεν το ήξερε ο κ. Μητσοτάκης; Άρα ήταν παραμηχανισμός στην ΕΥΠ.

Θα κάνω και άλλη ερώτηση. Σας ερωτώ, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, το εξής: Ποιος Πρωθυπουργός είναι πιο επικίνδυνος για τον τόπο; Ο Πρωθυπουργός που παίρνει την ΕΥΠ στο Γραφείο του, αλλά δεν έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται στο σύνολό της τη δραστηριότητά της ή ο Πρωθυπουργός που παίρνει στο Γραφείο του την ΕΥΠ, οργανώνει τη δραστηριότητά της και τη συσκότιση αυτής της δραστηριότητας; Ποια εκδοχή προτιμάτε; Αύριο που θα έρθουν εδώ οι πολιτικοί Αρχηγοί θα χειροκροτήσετε όρθιοι όλοι σας τον κ. Μητσοτάκη σαν Πρωθυπουργό ανεπάρκειας ή σαν Πρωθυπουργό «αρχινονό»; Ποιο από τα δύο θέλετε;

Έχω κι άλλη ερώτηση, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότυπο πολιτικής και όχι μόνο συμπεριφοράς, πρότυπο πολιτικού πολιτισμού. Σας ερωτώ, λοιπόν, σε ποια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε να σταθεί όχι μια μέρα, όχι μία ώρα, αλλά μία στιγμή μια κυβέρνηση στην οποία θα καταλογίζονταν αυτά που καταλογίζονται στη δική σας.

Τα κάνατε όλα τόσο καλά που ακόμα και η επίσκεψη της Υπουργού Υγείας μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη στο νοσοκομείο όπου δούλευα πριν γίνω Βουλευτής, χρειάστηκε δύο κλούβες των ΜΑΤ προπομπό.

Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής. Τον είπε με τον πιο σαφή τρόπο ο κ. Βορίδης. Είναι να μην ξαναβρεθεί η Αριστερά στην κυβέρνηση, να εδραιώσει την εξουσία του μαζί με την οικονομική ολιγαρχία που τον στηρίζει, να χαλιναγωγήσει τις επιλογές του ελληνικού λαού.

Αυτά, κύριοι, είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής της Δεξιάς. Είναι εγγεγραμμένα στο DNA της δεξιάς παράταξης. Φτάσατε στο σημείο πραγματικά να χρησιμοποιείτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για τη χειραγώγηση του λαού μας. Στον αντίποδα, αυτό το θέμα που αφορά τη δημοκρατία είναι συστατικό στοιχείο της Αριστεράς. Είναι συστατικό στοιχείο εγγεγραμμένο στο DNA της παράταξής μας. Είναι ένα θέμα που δεν συμψηφίζεται, δεν αγνοείται, δεν παραγνωρίζεται. Γι’ αυτό είναι στην πρώτη γραμμή τα θέματα της δημοκρατίας. Το λέει και το όνομά μας «Δημοκρατική Παράταξη».

Έχουμε ευθύνη –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε κι ευχαριστώ για την ανοχή σας- να αντισταθούμε σε όλη αυτήν την επιχείρηση συλλογικού εθισμού της κοινωνίας σε τοξικές πολιτικές συμπεριφορές.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε