ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορά Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή για την προστασία των παιδιών θυμάτων-μαρτύρων κακοποίησης

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των παιδιών θυμάτων-μαρτύρων κακοποίησης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κατέθεσε στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, και Προστασίας του Πολίτη το τελευταίο έγγραφο προτάσεων του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Χάρη Μαμουλάκη.

Με το έγγραφο κατατίθεται μια δέσμη προτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών, μεταξύ αυτών, η αύξηση του αριθμού του Πιστοποιημένα εκπαιδευμένου προσωπικού (αστυνομικών, δικαστικών, ψυχολόγων), ενώ έμφαση δίνεται και στις  δομές προστασίας παιδιών οι οποίες θα πρέπει να στελεχώνονται από εξειδικευμένα και μόνον στελέχη ώστε να μεγιστοποιείται η προστασία των παιδιών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Σπίτι του Παιδιού και στην ανάγκη να υλοποιηθούν αντίστοιχες δομές και εκτός Αθηνών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4478/2017 έχει προβλεφθεί η ίδρυση Κέντρων Συνηγορίας Παιδιού (Σπίτι του Παιδιού) στις μεγάλες πόλεις της χώρας, και μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνον στην Αθήνα, και όπως τονίζεται «χρειάζεται άμεσα να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η δημιουργία δομών όπως περιγράφονται από τον Νόμο, και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας».

Σημειώνεται επίσης ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης επισκέφθηκε πρόσφατα τα γραφεία του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωμάτων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου και συζήτησε τα παραπάνω θέματα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Μαίρη Παχιαδάκη, καθώς και με τον συντονιστή έργων του Συνδέσμου Νίκο Σπετσίδη, σχετικά με όλες τις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν με στόχο την προστασία του παιδιού, όπως και την ανάγκη προώθησης νομοθεσίας που να διευκολύνει την πρόσβαση ανηλίκων στο ποινικό σύστημα (άρση ηλικιακών περιορισμών, παροχή δωρεάν νομικής στήριξης κ.α.)

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνεται επίσης η Ίδρυση Κέντρων Συνηγορίας Παιδιού ως μια αυτοτελή δομή η οποία θα διαμορφώνει ένα πλαίσιο προστασίας για παιδιά που είναι θύματα ή μάρτυρες κακοποίησης, καθώς και παιδιά τα οποία έχουν σοβαρή παραβατική συμπεριφορά. Με την κοινοβουλευτική αναφορά ζητείται η άμεση απάντηση των αρμόδιων Υπουργείων, καθώς και οι σχετικές ενέργειες.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε