ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση Ηγουμενίδη για την στέρηση από το ΤΕΒΑ 8.500 απόρων οικογενειών στην Κρήτη

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης για το μείζον κοινωνικό ζήτημα της στέρησης για 8.500 απόρους της Κρήτης από τους πόρους του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) με τη συνυπογραφή των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (τομεάρχης Εργασίας), Θεανώς Φωτίου (αναπλ. Τομεάρχης για θέματα κοινωνικής πρόνοιας), Έφης Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών) και Κώστα Ζαχαριάδη (τομεάρχης Εσωτερικών).

Σχετικά με το θέμα τονίζεται στην ερώτηση ότι βρίσκονται σε απόγνωση 8.500 οικογένειες στην Κρήτη για τους οποίους «εδώ και 7 μήνες έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες αφού κάποιες επιχειρήσεις έχουν προσβάλει τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προς εύρεση προμηθευτών αγαθών, όπως και μεταφορικών εταιρειών, οι οποίες θα συνέδραμαν στην υλοποίηση του προγράμματος. Ως εκ τούτου, ένας πολύ μεγάλος αριθμός που έχει άμεση ανάγκη για λόγους επιβίωσης να ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν μπορεί να ωφεληθεί και μάλιστα χωρίς δική του ευθύνη».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην πόλη του Ηρακλείου μένουν εκτός 2.600 ωφελούμενοι του προγράμματος στον Δήμο Ηρακλείου, 270 οικογένειες αναμένουν την επαναλειτουργία του προγράμματος στον Δήμο Γόρτυνας, με αντίστοιχη εικόνα και σε άλλους δήμους, ενώ εκτός μένουν και οι δικαιούχοι στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδος όπου τίθεται ως ζήτημα ζωτικής σημασίας η επαναλειτουργία του προγράμματος στήριξης των απόρων από το ΤΕΒΑ.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη που συνυπογράφουν συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα προτείνει να αλλάξει ο τρόπος διανομής των ειδών ΤΕΒΑ και να δοθεί στους δικαιούχους μια προπληρωμένη κάρτα για προμήθεια τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης που είχε δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2020 τροποποίησε τον Κανονισμό του ΤΕΒΑ λόγω κορωνοϊού, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα στα κράτη μέλη και ενέταξε το σύστημα της προπληρωμένης κάρτας στο ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει», αναφέρεται για το ίδιο θέμα.

Οι ερωτήσεις που απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών είναι: Πρώτον, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν για να ενταχθούν και να αποκτήσουν την βοήθεια που δικαιούνται οι χιλιάδες άποροι συμπολίτες μας; Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που «μπλοκάρουν» σήμερα το ΤΕΒΑ σε βάρος των ωφελουμένων; Και, τρίτον, θα προχωρήσουν στη λύση της προμήθειας των ειδών ΤΕΒΑ με προπληρωμένη κάρτα από τα καταστήματα της αγοράς, όπως επιτρέπει πλέον το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και έχει επανειλημμένα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

        Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Εσωτερικών

  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «8.500 οικογένειες απόρων στην Κρήτη στερούνται το ΤΕΒΑ»

Σε απόγνωση βρίσκονται 8.500 οικογένειες στην Κρήτη λόγω «παγώματος» της λειτουργίας του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

Εδώ και 7 μήνες έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες αφού κάποιες επιχειρήσεις έχουν προσβάλει τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προς εύρεση προμηθευτών αγαθών, όπως και μεταφορικών εταιρειών, οι οποίες θα συνέδραμαν στην υλοποίηση του προγράμματος. Ως εκ τούτου, ένας πολύ μεγάλος αριθμός που έχει άμεση ανάγκη για λόγους επιβίωσης να ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν μπορεί να ωφεληθεί και μάλιστα χωρίς δική του ευθύνη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην πόλη του Ηρακλείου μένουν εκτός 2.600 ωφελούμενοι του προγράμματος στον Δήμο Ηρακλείου, 270 οικογένειες αναμένουν την επαναλειτουργία του προγράμματος στον Δήμο Γόρτυνας, με αντίστοιχη εικόνα και σε άλλους δήμους, ενώ εκτός μένουν και οι δικαιούχοι στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδος όπου τίθεται ως ζήτημα ζωτικής σημασίας η επαναλειτουργία του προγράμματος στήριξης των απόρων από το ΤΕΒΑ.

Ακριβώς για να μην υπάρχει η πιθανότητα έλλειψης των ειδών ΤΕΒΑ από εκείνους που τα έχουν επιτακτική ανάγκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επανειλημμένα προτείνει να αλλάξει ο τρόπος διανομής των ειδών ΤΕΒΑ και να δοθεί στους δικαιούχους μια προπληρωμένη κάρτα για προμήθεια τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης που είχε δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα κατά  της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2020τροποποίησε τον Κανονισμό του ΤΕΒΑ λόγω κορωνοϊού, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα στα κράτη μέλη και ενέταξε το σύστημα της προπληρωμένης κάρτας στο ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει.

Επειδή δεν μπορεί να στερούνται χιλιάδες άποροι τα οφέλη του προγράμματος ΤΕΒΑ.

Επειδήδεν μπορεί η Κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της απέναντι σε ένα τόσο βαθύ κοινωνικό ζήτημα και να γυρίζει την πλάτη στις κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών μας.

Επειδή η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η προμήθεια των ειδών ΤΕΒΑ μέσω προπληρωμένης κάρτας από τα καταστήματα της αγοράς.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν για να ενταχθούν και να αποκτήσουν την βοήθεια που δικαιούνται οι χιλιάδες άποροι συμπολίτες μας;

  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που «μπλοκάρουν» σήμερα το ΤΕΒΑ σε βάρος των ωφελουμένων;

  3. Θα προχωρήσουν στη λύση της προμήθειας των ειδών ΤΕΒΑ με προπληρωμένη κάρτα από τα καταστήματα της αγοράς, όπως επιτρέπει πλέον το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και έχει επανειλημμένα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Αθανασίου Νάσος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε