H ελευθερία στην ενημέρωση είναι θέμα δημοκρατίας

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Ήδη από την πρώτη στιγμή της θητείας της η σημερινή Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε από το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή να μεταφέρει εξαιρετικά κρίσιμες πολιτικές και εκτελεστικές δομές στο Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς καμία εγγύηση αμεροληψίας, αξιοπιστίας και αξιοκρατίας, εκτός από την γνωστή επιχείρηση ελέγχου της εθνικής ασφάλειας και της ΕΥΠ  – υπόθεση που διασύρει διεθνώς πλέον τη χώρα μας -στην πρωθυπουργική δομή μεταφέρθηκε και η εποπτεία της ΕΡΤ, καθώς και του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Μια επιχείρηση -χωρίς προηγούμενο- ελέγχου της ενημέρωσης.

Στο ίδιο πνεύμα, σε όλη της την θητεία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτελεί μια στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα ως επιβράβευση για τη δημόσια εξύμνηση αυτής και ταυτόχρονα ως μέσο φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών.

Υπενθυμίζεται ότι δημόσιο χρήμα χρησιμοποιήθηκε μέχρι και για την κατά παραγγελία διενέργεια δημοσκοπήσεων, κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, αξιοπιστίας και επιστημονικότητας, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της Κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών τάσεων και τη χειραγώγηση των πολιτών.

Όσο για τις απευθείας αναθέσεις με εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν προς φίλια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις περίφημες «λίστες», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το έχει συνοψίσει καλύτερα: «Δεν υπάρχει λίστα Πέτσα, Σκέρτσου, Δημητριάδη, Κικίλια. Υπάρχει μόνο λίστα Μητσοτάκη. Γεμάτη χορηγούς, φίλους, κουμπάρους, γαλάζια παιδιά, ημέτερους και αεριτζήδες που καταναλώνει αχόρταγα την περιουσία του ελληνικού λαού, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία συστολή. Ένα σύστημα που εντέλει και εντέλλεται, προστατεύει και προστατεύεται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη» (Ολομέλεια Βουλής, 9-2-2022).

Τελευταία πράξη του αντιδημοκρατικού κατήφορου της Κυβέρνησης είναι και η στοχοποίηση του περιφερειακού τύπου. Η πρόσφατη επιχείρηση φίμωσης περιφερειακού μέσου δια της τακτικής της αγωγής αποπειράται τον εκφοβισμό, τη φίμωση και την παρεμπόδιση του ελέγχου της εκάστοτε εξουσίας. Μια τέτοια πράξη στρέφεται ενάντια σε μια ελεύθερη και χωρίς φραγμούς ενημέρωση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πεμπτουσίας της δημοκρατίας μας. Την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης διατείνεται ότι είναι «θεσμικός», αφήνει να εξελιχθεί μια άκρως αντι-θεσμική και αντι-δημοκρατική στάση.

Όλη αυτή η «επιχείρηση» είναι με τη σειρά της μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού: Είναι κομμάτι της απόπειρας να συντελεστεί αθόρυβα η στροφή σε μια νεοφιλελεύθερη – νεοθατσερική δομή και λειτουργία του κράτους. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο απόλυτος έλεγχος των θεσμών του Κράτους από την κεντρική Κυβέρνηση είναι προμήνυμα κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό το βάρος αυτής της διακυβέρνησης αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Έχουμε όμως επίγνωση και ότι ήδη μετράμε αντίστροφα για μια άλλη διακυβέρνηση που θα αφορά μια άλλη ποιότητα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και στην ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Όλος ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος έχει υποχρέωση το επόμενο διάστημα και να αναδεικνύει όλες αυτές τις πλευρές, αλλά κυρίως να σταθεί μετωπικά και αποτελεσματικά εναντίον.

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

**Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», Τετάρτη 14 Σεπτ 2022

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε