Λογαριασμοί ρεύματος: Υφαρπαγή του εισοδήματος των πολιτών με υπογραφή Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στην “Φωνή του Μαλεβιζίου”, Πέμπτη 28-7-2022

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Οι λογαριασμοί ρεύματος που κρατάμε στα χέρια μας δείχνουν με καθαρό τρόπο ότι οι πολίτες πληρώνουν σημαντικά ποσά που διανέμονται ως υπερκέρδη στους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.  Η Κυβέρνηση προτιμά να ενισχύει τα καρτέλ και την οικονομική ελίτ  – αντί να θωρακίζει τους πολίτες.

Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση εκτίμησης των πραγματικών υπερκερδών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022  την οποία πρόσφατα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με βάση στοιχεία της ΡΑΕ, τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022 εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ για το 12-μηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, για το διάστημα Ιούλιος 2021–Μάρτιος 2022 τα υπερκέρδη εκτιμώνται  στα 1,703 εκατ. ευρώ έναντι των 927 του πορίσματος της ΡΑΕ. Δεν λαμβάνεται σκοπίμως υπόψη το υπερκέρδος των περίπου 110 εκατ. ευρώ από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας το επίμαχο διάστημα. Το ποσό των 1,703 ευρώ θα πρέπει να φορολογηθεί  και να επιστραφεί σε ποσοστό τουλάχιστον 90% στους καταναλωτές.

Επιπλέον, η παρατηρούμενη αύξηση του κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, ανήλθε σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Συνολικά, το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ανήλθε σε ~11,4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ενώ το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν σε ~3,4 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο 12-μηνο.

Οι τιμές ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Αύγουστο δείχνουν και πάλι το ίδιο: Αντί για κατάργηση ή αναστολή της ρήτρας τον Αύγουστο, όπως είχε υποσχεθεί, τελικά ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να οδηγήσει τις τιμές ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα ανέβηκαν. Αν εφαρμοζόταν ο τύπος της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε μέχρι πρόσφατα τότε, η τιμή για τον Αύγουστο για τη ΔΕΗ θα ήταν περίπου 420 ευρώ/MWh, εφόσον η ρήτρα θα έβγαινε με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Ιουλίου στα 340 ευρώ, η οποία θα προστίθετο στο σταθερό τιμολόγιο των 110 ευρώ/MWh, στο οποίο δινόταν έκπτωση 30%. Όλα τα παραπάνω έχουν την σφραγίδα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα κάποιες εταιρείες επέλεξαν να αυξήσουν σημαντικά τις χρεώσεις των μηνιαίων παγίων. Και όχι μόνο τις αύξησαν αλλά κλιμάκωσαν το ύψος τους ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφονται περιπτώσεις όπου το πάγιο για μηνιαία κατανάλωση 500 kWh μπορεί να φτάσει και τα 90 ευρώ. «Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» διαρρέουν σχετικά με τις αυξήσεις στις χρεώσεις παγίων πως θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που δεν θα τις επιτρέψει. Δηλαδή, αφού αφεθούν πρώτα οι πολίτες να πληρώσουν και να αυξηθεί ακόμη το κέρδος για τους «μεγάλους», μετά η Κυβέρνηση θα επιβάλει κάποιους κανόνες. Το ποτήρι όμως έχει ξεχειλίσει.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις στη κοινωνία. Οφείλει να απαντήσει για τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη στο ρεύμα που δημιούργησε το τελευταίο 12μηνο. Η ανεπάρκεια και οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους πολίτες σε μια περίοδο που το κύμα της ακρίβειας οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση. Η Κυβέρνηση αφήνει ανοχύρωτους τους καταναλωτές με μόνο εφόδιο την «ατομική ευθύνη» απέναντι στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάσταση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Η ληστρική διάθεση της Κυβέρνησης απέναντι στα πενιχρά έσοδα των πολιτών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Μια προοδευτική Κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο είναι επιτακτική και ζωτική ανάγκη για την πατρίδα μας.

*Βουλευτής Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε