ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ξανά στη Βουλή το θέμα της σίτισης φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος από τον Νίκο Ηγουμενίδη

 

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε εκ νέου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης για το ζήτημα που έχει ήδη θέσει στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την αποζημίωση της σίτισης φοιτητών στη φοιτητική λέσχη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος – ερώτημα που από τον Μάιο μέχρι και σήμερα παραμένει ακόμη αναπάντητο.

Όπως τονίζει στην ερώτηση ο βουλευτής, οι πίνακες με τα ονόματα των δικαιούχων φοιτητών για δωρεάν σίτιση φέτος καθυστέρησαν αρκετούς μήνες για να εκδοθούν: Αντί για τον Νοέμβριο του 2021, ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση μηνών τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα, οι φοιτητές, ενώ δικαιούνταν δωρεάν σίτιση αναγκάζονταν να πληρώσουν από τη τσέπη τους, ενώ στις ενστάσεις τους να καταβληθούν εκ των υστέρων τα έξοδα σίτισης που χωρίς δική τους ευθύνη είχαν επί μήνες καταβάλλει, τούς απαντάται πως δεν προβλέπεται μηχανισμός αποζημίωσής για όσο διάστημα πλήρωναν οι ίδιοι για τη σίτισή τους.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι η όποια καθυστέρηση της απάντησης εγείρει πλέον έντονα ερωτηματικά σχετικά με την χρηστή διαχείριση της σίτισης στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, ενώ επίσης μεταφέρει τις καταγγελίες που έχουν γίνει σύμφωνα με τις οποίες από τον Μάρτιο του 2022, που άρχισαν επιτέλους οι δικαιούχοι φοιτητές να σιτίζονται δωρεάν, έπεσε ραγδαία η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού.

Για όλα τα παραπάνω ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Νομού Ηρακλείου ζητάει την άμεση απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου.

 

Όλο το κείμενο της ερώτησης του Νίκου Ηγουμενίδη:

 

 

 

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Απάντηση για την αποζημίωση για σίτιση φοιτητών στη φοιτητική λέσχη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Παρά την κοινοβουλευτική ερώτηση που έχει κατατεθεί ήδη από τις 25 Μαΐου 2022 (ερώτηση υπ’ αριθ. Πρωτ. 544/25.5.2022) προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, παραμένει ακόμη μέχρι και σήμερα αναπάντητο το ζήτημα που έχει τεθεί σχετικά με την αποζημίωση για σίτιση φοιτητών στη φοιτητική λέσχη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Όπως σας έχει ήδη τονιστεί, σύμφωνα με φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, οι πίνακες με τα ονόματα των δικαιούχων φοιτητών για δωρεάν σίτιση φέτος καθυστέρησαν αρκετούς μήνες για να εκδοθούν: Αντί για τον Νοέμβριο του 2021, ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση μηνών τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα, οι φοιτητές, ενώ δικαιούνταν δωρεάν σίτιση αναγκάζονταν να πληρώσουν από τη τσέπη τους, ενώ στις ενστάσεις τους να καταβληθούν εκ των υστέρων τα έξοδα σίτισης που χωρίς δική τους ευθύνη είχαν επί μήνες καταβάλλει, τούς απαντάται πως δεν προβλέπεται μηχανισμός αποζημίωσής για όσο διάστημα πλήρωναν οι ίδιοι για τη σίτισή τους.

Το ποσό που πλήρωσαν για σίτιση οι δικαιούχοι φοιτητές δεν είναι αμελητέο: Υπολογίζεται πως για όλο αυτό το διάστημα αντιστοιχεί σε 315€/φοιτητή, που για τους ίδιους αποτελεί ένα σημαντικό ποσό αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Το συνολικό μάλιστα ποσό ανέρχεται – αν υπολογίσουμε συνολικά 2.000 φοιτητές –  στα 630.000€.

Επειδή σε όλα τα παραπάνω θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί και να δοθεί επίσημη απάντηση

Επειδή όλοι οι φοιτητές που το δικαιούνταν θα έπρεπε ήδη να έχουν αποζημιωθεί για την σίτιση που δεν έλαβαν.

Επειδή υποστηρίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2022, που άρχισαν επιτέλους οι δικαιούχοι φοιτητές να σιτίζονται δωρεάν, έπεσε ραγδαία η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού.

Επειδή η καθυστέρηση της απάντησης εγείρει πλέον έντονα ερωτηματικά σχετικά με την χρηστή διαχείριση της σίτισης στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Eρωτάται εκ νέου η αρμόδια Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα τα ερωτήματα που αφορούν στη σίτιση και την αποζημίωση των φοιτητών για το διάστημα που το δικαιούνταν;

  2. Θα λάβουν οι δικαιούχοι φοιτητές το ποσό της σίτισης που κατέβαλαν για όσο διάστημα δεν είχαν ανακοινωθεί οι πίνακες για τη δωρεάν σίτισή τους;

  3. Πώς διασφαλίζεται η δωρεάν σίτιση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα τα επόμενα έτη;

  4. Γιατί απαντάται στους φοιτητές ότι δεν προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων σε τέτοιες περιπτώσεις;

  5. Για ποιο λόγο υπήρξε φέτος αυτή η καθυστέρηση μηνών σε βάρος των φοιτητών και ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας για αυτή την καθυστέρηση;

Ο ερωτών βουλευτής

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε