Όλη η αλήθεια για τις εξαγγελίες που αφορούν τις συντάξεις

 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πατρίδα” της Κρήτης, Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Οι πρόσφατες εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Βουλή σε σχέση με τις αυξήσεις στις συντάξεις από 1-1-2023 δεν είναι παρά μια ακόμη απόπειρα εξαπάτησης των συνταξιούχων. Σε όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους, δηλαδή τόσο στο ζήτημα των «νέων» αυξήσεων, όσο και στο ζήτημα της Εισφοράς Αλληλεγγύης, στην απονομή των συντάξεων και στα αναδρομικά, ο κ. Μητσοτάκης συνεχώς παραπλανά και επιδιώκει να δημιουργεί προσδοκίες. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Πρώτον, οι δήθεν «νέες» αυξήσεις τις οποίες ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης προβλέπονται ήδη με νόμο του 2017 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για του λόγου το αληθές, στο άρθρο 1 του ν.4475/2017, ορίζεται ότι: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή». Το 2020 ο κ. Βρούτσης ουσιαστικά επανέλαβε την ίδια διάταξη «βαφτίζοντας» τη ως «νομοθετική» πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Τι λέει το άρθρο 25 του ν.4670/2020; «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή». Με άλλα λόγια, είναι επανάληψη της διάταξης του 2017  – και όχι κάποια νέα ρύθμιση σε όφελος των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι όμως θα πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι, καθώς η διάταξη που «διαφημίζει» ο κ. Μητσοτάκης αφορά λιγότερους από τους μισούς. Αυξήσεις θα δουν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μόνο 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι(από τα 2,5 εκατομμύρια).Αυξήσεις δεν θα δουν αντίστοιχα, 1 έως 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν, θετική προσωπική διαφορά. Στην πράξη, τα χρήματα, που αντιστοιχούν στο ύψος της προσωπικής διαφοράς, οι συνταξιούχοι τα «οφείλουν» στο σύστημα και μέχρι να τα ξεπληρώσουν, οι συντάξεις τους θα παραμένουν «παγωμένες». Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά 100 ευρώ, με αύξηση 6% δεν θα λάβει αύξηση στην τσέπη, αλλά η προσωπική του διαφορά θα μειωθεί στα 40 ευρώ. Ακόμα και αυτοί όμως, οι συνταξιούχοι, που θα «ωφεληθούν», θα δουν ελάχιστες αυξήσεις, της τάξεως του 4% (στην καλύτερη περίπτωση), την ώρα που, το κόστος της ενέργειας τρέχει με αύξηση 200% και τα βασικά είδη κατανάλωσης, με αυξήσεις από 20-30%. Συνεπώς η μεγάλη πλειοψηφία, είτε δεν θα δει καθόλου χρήματα στην τσέπη, είτε θα δει οριακές αυξήσεις, σαφώς αναντίστοιχες με την ακρίβεια που σαρώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.

Δεύτερον, σχετικά με το ζήτημα της Εισφοράς Αλληλεγγύης, πρέπει καταρχήν να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην «ασφαλιστική» (ν.3865/2010 και ν.4002/2011, δηλαδή Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ) και στη «φορολογική» (ν.3986/2011, δηλαδή Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και ν.4172/2013, δηλαδή Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Εισφορά Αλληλεγγύης.

Η πρώτη θεσπίστηκε  την 1η-8-2010 και  σύμφωνα με αυτή, επιβλήθηκε κράτηση 3% έως 14% στις κύριες συντάξεις, οι οποίες υπερέβαιναν τα 1.400 ευρώ, μηνιαίως. Από 1-8-2011 τα ποσοστά κρατήσεων αναπροσαρμόσθηκαν και επιβλήθηκαν και κρατήσεις,  από 3% έως 10% και στις επικουρικές συντάξεις, που υπερέβαιναν τα 300 ευρώ μηνιαίως. Η συγκεκριμένη εισφορά παραμένει σε ισχύ και επιβάλλεται σε όλες τις συντάξεις. Φυσικά θα παραμείνει ανέγγιχτη και για το 2023.

Αυτή που απομένει να δούμε, αν θα καταργηθεί είναι η δεύτερη, που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ, η εισφορά είναι μόλις 2,2%, ενώ από 20.000-30.000 ευρώ, η εισφορά είναι 5%. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της «Έκθεσης ΗΛΙΟΣ» (5ος/2022) το 66% των συνταξιούχων της χώρας, εμφανίζει εισόδημα από συντάξεις, κάτω των 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, οι συνταξιούχοι, που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, δεν θα δουν καμία απολύτως αύξηση στα εισοδήματά τους, ενώ και η λοιπή, συντριπτική πλειοψηφία, θα δει ελάχιστες αυξήσεις(από 22-125 ευρώ μηνιαίως, για εισοδήματα μέχρι 30.000). Συνεπώς από την εξαγγελία θα ωφεληθούν τα υψηλότερα εισοδήματα, που όμως χρήζουν και μικρότερης προστασίας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, δεν θα δει καμία ελάφρυνση. Εκείνοι που θα ωφεληθούν τελικά, είναι ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι (500.000) και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων (δικαστικοί, ένστολοι, Ειδικά Ταμεία, υψηλόμισθοι).

Τρίτον, αναφορικά, τέλος, με τις εκκρεμείς συντάξεις, εδώ οι υποσχέσεις δεν έχουν τέλος. Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε παταγωδώς στις υποσχέσεις για “σύνταξη σε μία μέρα”. Ο θεσμός των «fast track συντάξεων και συντάξεων εμπιστοσύνης» αποδεικνύεται σε φιάσκο από τα μεγαλύτερα, αφού ήδη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αποδεικνύονται ανέτοιμες και χωρίς καμία κεντρική ενημέρωση. Ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε και εκτόξευσε πάλι στις 340.000 τις εκκρεμείς συντάξεις. Κι αυτό παρόλο που  έβαλε ιδιώτες στον ΕΦΚΑ και συκοφάντησε τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ.

Τέταρτον, η μεγαλύτερη ίσως εξαπάτηση είναι εκείνη που αφορά τα αναδρομικά, δηλαδή για τις περικοπές που έγιναν το 2012 επί ΝΔ. Όλοι θυμόμαστε τον κ. Πέτσα να προτρέπει τους συνταξιούχους να μην προχωρήσουν σε προσφυγές διαβεβαιώνοντας ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται. Τώρα η Κυβέρνηση βγαίνει χωρίς καμία ντροπή να λέει ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα λάβουν τα αναδρομικά!

Η σημερινή Κυβέρνηση εξαπατά συνεχώς τους συνταξιούχους με ψεύτικες διαβεβαιώσεις. Κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχαστεί ότι ως το 2014 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έγιναν 11 περικοπές στις συντάξεις κατά 50%, ότι η ίδια η ΝΔ «έκοψε» τη 13η σύνταξη και τα αναδρομικά, και σήμερα εμφανίζεται ως «σωτήρας». Δυστυχώς, από μια τέτοια Κυβέρνηση κανείς δεν έχει να περιμένει κάτι επί της ουσίας. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά κάθε μήνα «τι ποσό μπαίνει» και κυρίως το πόσο γρήγορα εξανεμίζεται σε ένα περιβάλλον ακρίβειας που κανείς δεν τους προστατεύει.  Όσο πιο γρήγορα φύγει η Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τους συνταξιούχους.

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε