Το παρών μαζί με φοιτητές και διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ της Κρήτης έδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης κατά την χθεσινή εκδήλωση ενημέρωσης για το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που βάλλει για μια ακόμη φορά ενάντια στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Ο Νίκος Ηγουμενίδης συμμετείχε και στη συγκέντρωση εργαζομένων και φοιτητών ΑΕΙ Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας και στην πορεία μέχρι την Λότζια, ενώ επίσης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που ακολούθησε στην Λότζια για την ενημέρωση των πολιτών για το Νέο Νομοσχέδιο.
Μέσα από τον χαιρετισμό του ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέδειξε πτυχές του νομοσχεδίου που στοχεύει στη συρρίκνωση και απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. «Ο διακαής πόθος του κ. Μητσοτάκη είναι να προλάβει λίγο πριν «αποδράσει» να έχει κάνει τη χάρη στα ιδιωτικά κολλέγια, στις ιδιωτικές σχολές, στις μεγάλες πολυεθνικές που θέλουν κατευθυνόμενη έρευνα. Πασχίζει να προλάβει να προχωρήσει τη συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε ο βουλευτής.
Όπως είπε ο βουλευτής, «ο στόχος είναι να πληγεί η «δημοκρατία» μέσα στο Πανεπιστήμιο. Βάλλονται μέσα από το νομοσχέδιο βασικές δημοκρατικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου, από την παρουσία και το ρόλο των φοιτητικών συλλόγων μέχρι την εκλογή των οργάνων του Πανεπιστημίου. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα. Τι εννοώ; Θυμίζω την καταστολή που έφτασε στο σημείο δολοφονικής ενέργειας απέναντι σε φοιτητή από ευθεία βολή κρότου λάμψης. Θυμίζω την πανεπιστημιακή αστυνομία που με υπέρογκα ποσά που διαθέτει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θέλει αυτές τις μέρες να επιβάλει μέσα στο Πανεπιστήμιο», σημείωσε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει εν μέσω θέρους την ψήφισή του και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί από τωρα την απόσυρση του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Ακολουθεί όλος ο χαιρετισμός του Νίκου Ηγουμενίδη στην χθεσινή εκδήλωση:
Χαιρετισμός Νίκου Ε. Ηγουμενίδη στην εκδήλωση φοιτητών και εργαζομένων των ΑΕΙ Κρήτης για το Νέο Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία
“Χωρίς καμία αμφιβολία συμφωνώ με κάθε λέξη του Ψηφίσματος της Κοινής Συνάντησης Συλλόγων και Φοιτητών για τον Νέο Νόμο -Πλαίσιο που υπογράφει ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ, τα ΕΔΙΠ ΕΛΜΕΠΑ, τα ΕΤΕΠ ΕΛΜΕΠΑ, οι Διοικητικοί Υπάλληλοι ΕΛΜΕΠΑ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΕΛΜΕΠΑ.
Είναι ολόσωστες όλες οι πτυχές που θίγονται για κάθε διάταξη που θα επιδιώξει να περάσει η Κυβέρνηση της ΝΔ το επόμενο διάστημα και πιθανότατα εν μέσω θέρους και θερινών τμημάτων.
Θα αναφερθώ σε ένα μόνο άρθρο του σχεδίου νόμου: Άρθρο 5 παρ.1. Τι επιδιώκει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη; Να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα στα τμήματα των σχολών – προσέξτε παρακαλώ τα ρήματα και τις ακριβείς φράσεις που χρησιμοποιεί ο «επιτελικός» συντάκτης της σημερινής Κυβέρνησης – να «συγχωνεύονται», να «κατατέμνονται», να «μετονομάζονται», να «μεταβάλλουν την έδρα τους», να «απορροφώνται από άλλο Α.Ε.Ι.», να «καταργούνται» με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών. Τόσο απλά.
Αυτός είναι ο διακαής πόθος του κ. Μητσοτάκη: Να προλάβει λίγο πριν «αποδράσει» να έχει κάνει τη χάρη στα ιδιωτικά κολλέγια, στις ιδιωτικές σχολές, στις μεγάλες πολυεθνικές που θέλουν κατευθυνόμενη έρευνα να προχωρήσουν τη συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.
Παράλληλα, ο στόχος είναι να πληγεί η «δημοκρατία» μέσα στο Πανεπιστήμιο. Βάλλονται μέσα από το νομοσχέδιο βασικές δημοκρατικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου, από την παρουσία και το ρόλο των φοιτητικών συλλόγων μέχρι την εκλογή των οργάνων του Πανεπιστημίου.
Η Κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα. Τι εννοώ; Θυμίζω την καταστολή που έφτασε στο σημείο δολοφονικής ενέργειας απέναντι σε φοιτητή από ευθεία βολή κρότου λάμψης. Θυμίζω την πανεπιστημιακή αστυνομία που με υπέρογκα ποσά που διαθέτει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θέλει αυτές τις μέρες να επιβάλει μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Η Υπουργός Παιδείας παίζει το χαρτί που της έχει ανατεθεί, δηλαδή να προωθήσει ένα Πανεπιστήμιο που θα ζει υπό καθεστώς περιορισμένης Δημοκρατίας και υπό ασφυκτικό αστυνομικό έλεγχο και επιτήρηση. Να είναι δεμένο με μορφές «δεξιοτήτων» και «τεχνικών», που θα εξυπηρετούν ένα υποβαθμισμένο παραγωγικό μοντέλο.
Όσοι είμαστε εδώ σήμερα ένα πράγμα ξέρουμε καλά: Η Παιδεία δεν χτίζεται με αστυνομοκρατία, αλλά με διάλογο και ανοιχτή σκέψη!
Η Αριστερά, ο δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος, το ευρύτερο πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα επιτρέψουμε τον αυταρχισμό στα Πανεπιστήμια.
Ζητάμε από τώρα την απόσυρση όλων των διατάξεων που επιδιώκει να φέρει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στη Βουλή ενάντια στην Παιδεία. Απαιτούμε τη γενναία χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό, με φοιτητές που θα έχουν στις φαρέτρες τους γνώσεις, ιδέες και μια ελεύθερη σκέψη που θα υπηρετεί την έρευνα και την επιστήμη. Για ένα Πανεπιστήμιο πυλώνα της κοινωνίας και εφαλτήριο για μια άλλη Ελλάδα που θα είναι περήφανο για τις σύγχρονες κατακτήσεις του νου και του πνεύματος που θα πηγαίνει όλο και πιο μπροστά τη χώρα μας.
Σε αυτό τον κυκεώνα των αλλαγών, μόνο ένα πλατύ και πολύμορφο μέτωπο για την Παιδεία και τη Δημοκρατία και μπορεί και θα μας οδηγήσει σε έναν τέτοιο στόχο.
Σας ευχαριστώ.”