Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών, για μία από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες σε βιβλία, συλλογές, δωρεές και μοναδικά αρχεία βιβλιοθήκη, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, που κινδυνεύει να κλείσει λόγω υποστελέχωσης, κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλεύτριας Αχαΐας, Σίας Αναγνωστοπούλου, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη και του Τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, από τους τριάντα πέντε (35) υπαλλήλους που διέθετε την περίοδο της ακμής της, σήμερα έχει μόλις επτά (7), οι οποίοι εντός του καλοκαιριού θα μείνουν έξι (6), λόγω αποχώρησης ενός εκ των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιποι μόνιμοι υπάλληλοι οδεύουν και αυτοί προς την συνταξιοδότησή τους. Η ανάγκη για την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού αρχειονόμων, βιβλιοθηκονόμων, πληροφορικών, με ειδικότητα στα πολυμέσα και διοικητικού προσωπικού είναι επιτακτική, όπως ενημέρωσε ο Προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρης Σάββας τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα οι ανάγκες της βιβλιοθήκης καλύπτονταν από συμβασιούχους, οι οποίοι όμως έως ότου να εκπαιδευτούν, αποχωρούσαν λόγω λήξης της σύμβασής τους και στη θέση τους προσλαμβάνονταν νέοι.

Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οι βιβλιοθήκες είναι τόποι πολιτισμού που έρχονται από τη νεωτερικότητα δομούν τον αστικό χώρο και δίνουν ταυτότητα στην κοινότητα. Στη νέα εποχή της τεχνολογίας, της εικονικής πραγματικότητας και των δικτύων, στην εποχή της γρήγορης και ανεξέλεγκτης ροής της πληροφορίας, στις νέες συνήθειες που επιβάλλει η ψηφιοποίηση, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να παραμείνουν οι βιβλιοθήκες πραγματικοί και συμβολικοί χώροι στη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Στην Ελλάδα ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων που διέπει το καθεστώς για τις βιβλιοθήκες- με την Εθνική Βιβλιοθήκη και τις Ακαδημαϊκές να εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, τις Δημοτικές από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ υπεύθυνο για την πολιτική του βιβλίου να είναι το ΥΠΠΟΑ – δημιουργεί μια τεράστια πολυπλοκότητα στο σύστημα.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ένα πραγματικό όσο και συμβολικό τοπόσημο στο επίκεντρο της πόλης του Ηρακλείου, που παράγει προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της πόλης. Για την βέλτιστη διατήρηση των ιστορικών αρχείων και την επιτέλεση της σκοπού της, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να στελεχώσουν με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό αρχειονόμων, βιβλιοθηκονόμων, πληροφορικών με ειδικότητα στα πολυμέσα κ.λπ. αλλά και με διοικητικό προσωπικό τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σταδιακά σε κλείσιμο.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα: «Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη οδηγείται σε μαρασμό λόγω υποστελέχωσης»

Οι βιβλιοθήκες είναι τόποι πολιτισμού που έρχονται από τη νεωτερικότητα δομούν τον αστικό χώρο και δίνουν ταυτότητα στην κοινότητα. Στη νέα εποχή της τεχνολογίας, της εικονικής πραγματικότητας και των δικτύων, στην εποχή της γρήγορης και ανεξέλεγκτης ροής της πληροφορίας , στις νέες συνήθειες που επιβάλλει η ψηφιοποίηση, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να παραμείνουν οι βιβλιοθήκες πραγματικοί και συμβολικοί χώροι στη ζωή των τοπικών κοινωνών. Στην Ελλάδα ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων που διέπει το καθεστώς για τις βιβλιοθήκες- με την Εθνική Βιβλιοθήκη και τις Ακαδημαϊκές να εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας , τις Δημοτικές από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ υπεύθυνο για την πολιτική του βιβλίου να είναι το ΥΠΠΟΑ -δημιουργεί μια τεράστια πολυπλοκότητα στο σύστημα.
Μια από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες σε βιβλία, συλλογές, δωρεές και μοναδικά αρχεία βιβλιοθήκη, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, κινδυνεύει να κλείσει λόγω υποστελέχωσης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, από τους τριανταπέντε (35) υπαλλήλους που διέθετε την περίοδο της ακμής της, σήμερα έχει μόλις επτά (7)οι οποίοι εντός του καλοκαιριού θα μείνουν έξι (6)λόγω αποχώρησης ενός εκ των εργαζομένων. Aξίζει να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιποι μόνιμοι υπάλληλοι οδεύουν και αυτοί προς την συνταξιοδότηση τους.
Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα οι ανάγκες της βιβλιοθήκης καλύπτονταν από συμβασιούχους, οι οποίοι όμως  έως ότου να εκπαιδευτούν, αποχωρούσαν λόγω λήξης της σύμβασής τους και στη θέση τους προσλαμβάνονταν νέοι.
Η ανάγκη για την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού είναι επιτακτική, ώστε να μην οδηγηθεί σε μαρασμό η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην οποία μεταξύ άλλων φιλοξενείται η βιβλιοθήκη του Δημητρίου Βικέλα, το διπλωματικό αρχείο του Γιώργου Σεφέρη, αρχεία των κατακτητών του Ηρακλείου από το 1272 έως το 1946. Η βιβλιοθήκη επίσης, έχει ψηφιοποιήσει το Βενετσιάνικο Αρχείο που έχει στην κατοχή της, προκειμένου να είναι διαθέσιμο σε λίγο καιρό και διαδικτυακά στους ερευνητές. Τέλος διαθέτει πλήθος δικών της εκδόσεων.

Επειδή, στην άνιση συμμετοχή των πολιτών στα πολιτιστικά αγαθά, στη μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας και τη μητρόπολη, στη διαπίστωση ότι η γνώση, η πληροφόρηση, ο πολιτισμός είναι κοινά αγαθά, αναγκαία για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ο ρόλος των Δημοτικών  βιβλιοθηκών είναι σημαντικός,
Επειδή, η Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη είναι ένα πραγματικό όσο και συμβολικό τοπόσημο στο επίκεντρο της πόλης του Ηρακλείου, που παράγει προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της πόλης,
Επειδή, η συμβολή εξειδικευμένου προσωπικού των βιβλιοθηκών  στη διατήρηση ιστορικών αρχείων (μέσω και της ψηφιοποίησης) είναι βαρύνουσας σημασίας,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να στελεχώσουν με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό αρχειονόμων, βιβλιοθηκονόμων, πληροφορικών με ειδικότητα στα πολυμέσα κ.λ.π. αλλά και με διοικητικό προσωπικό τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σταδιακά σε κλείσιμο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε