Ηγουμενίδης: Η τοπική πολιτιστική πολιτική πρέπει να ενισχυθεί ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής και συλλογικής δράσης

Σύντομη παρέμβαση στο συνέδριο του Δήμου Χερσονήσου με αντικείμενο την Στρατηγική για τον Πολιτισμό

Τον ρόλο του πολιτισμού μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση ανέδειξε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά το σύντομο χαιρετισμό του στο συνέδριο του Δήμου Χερσονήσου με τίτλο «Διεθνείς Πολιτιστικοί Οργανισμοί & Στρατηγική για τον Πολιτισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης που παρακολούθησε τις εργασίες της Εσπερίδας στο δημοτικό κατάστημα των Μαλίων τόνισε ότι «η άσκηση πολιτικής πολιτισμού από την τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργεί τις πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον των δήμων, ως δημόσιων χώρων και πολιτικών κοινοτήτων. Η πολιτιστική πολιτική βοηθά τις πόλεις και τους δήμους να λειτουργούν ως γνήσιοι δημοκρατικοί θεσμοί. Η τοπική πολιτιστική πολιτική είναι παράγοντας κοινωνικής συνοχής, συλλογικής δράσης και συμμετοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βουλευτής αναφέρθηκε σε όλα τα αναγκαία βήματα που απαιτούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών για μια πολιτιστική πολιτική μέσω των δήμων είναι επιτακτική:

  • Η καταγραφή των πολιτιστικών αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε δήμου ή της κοινότητας, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό των δράσεων.

  • Η ιεράρχηση των εξασφαλισμένων πόρων με μια οργανωμένη πολιτική για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων.

  • Η μέριμνα και η επιδίωξη της διαδημοτικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας δήμων ή φορέων πολιτισμού.

  • Η επιδίωξη πρακτικών που υποβοηθούν την πολιτισμική μίξη ανάμεσα στη μαζική και την ελίτ κουλτούρα, να αποφευχθεί δηλαδή η πολιτιστική μονοκαλλιέργεια.

  • Η διασύνδεση μεταξύ του τουριστικού και θρησκευτικού τουρισμού, ιδίως σε μια περιοχή που μια σειρά από θρησκευτικά ορόσημα μπορούν να αναδείξουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

  • Η συστράτευση όλων των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, που άλλωστε επιχειρείται με τη σημερινή εσπερίδα, θα είναι επίσης αναγκαία σε αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι η Εσπερίδα διοργανώθηκε από το Δήμο Χερσονήσου, την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», το Εθνικό Συμβούλιο Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την Unesco και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας».

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε