ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Νίκος Ηγουμενίδης σε Πλεύρη: Να μπει τέλος στο γραφειοκρατικό τέρας απέναντι στους ασθενείς με κοιλιοκάκη

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση για τα εμπόδια που τίθενται στους ασθενείς με κοιλιοκάκη μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Ηγουμενίδη στον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη.

Ο βουλευτής επεσήμανε στον Υπουργό τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς που είναι υποχρεωμένοι δια βίου σε διατροφή χωρίς γλουτένη με αποκορύφωμα την τελευταία εγκύκλιο τον περασμένο Ιούλιο με την οποία ο ΕΟΠΥΥ περιορίζει δραματικά τον αριθμό των προϊόντων χωρίς γλουτένη που μπορεί να προμηθευτεί ένας ασθενής με κοιλιοκάκη.

«Γιατί έγινε η αλλαγή αυτής της εγκυκλίου; Τι εξυπηρετεί;», ρώτησε ο βουλευτής Ηρακλείου τον Υπουργό Υγείας. «Ενώ είχαν τη δυνατότητα, έστω με όλα τα προβλήματα που ανέφερα μέχρι τώρα προμήθειας προϊόντων χωρίς γλουτένη από το ελεύθερο εμπόριο οποιασδήποτε εταιρείας, με την τελευταία εγκύκλιο ουσιαστικά αυτό περιορίζεται. Υπάρχει μήπως η σκέψη να φύγουν από τα σούπερ μάρκετ, να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα μέσω άλλων μηχανισμών, όπως ειδικά καταστήματα ή από τα φαρμακεία ενδεχομένως; Δεν γνωρίζω, αλλά όντως είναι ερωτηματικό γιατί άλλαξε αυτή η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ», όπως τόνισε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, αφού παραδέχθηκε ότι επί 1μιση χρόνο δεν υπήρξε καμία γραπτή απάντηση στις συνεχείς γραπτές ερωτήσεις του Νίκου Ηγουμενίδη για το ζήτημα, απάντησε αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο και χωρίς να αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους τροποποιήθηκε πρόσφατα η εγκύκλιος: «στους πάσχοντες δίνεται η δυνατότητα να είναι σε επαφή και να λαμβάνουν τα προϊόντα αυτά από τους συμβεβλημένους παρόχους ως σκευάσματα ειδικής διατροφής. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά μόνο για αυτούς τους ασθενείς -δεν αναφέρεται σε άλλους δικαιούχους- δίνεται η δυνατότητα να αγοράζουν και από προμηθευτές, οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, από το ελεύθερο εμπόριο», ανέφερε μεταξύ άλλων για το ζήτημα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα της μη χορήγησης κατάλληλης διατροφής στους πάσχοντες στα νοσοκομεία, ενώ για το ζήτημα της καθυστέρησης των πληρωμών, σημείωσε ότι «όπως με ενημέρωσαν και οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, οι πληρωμές αυτές γίνονται από τη στιγμή που θα υποβληθούν και σε χρόνο από ένα έως τρεις μήνες, δηλαδή είναι ο χρόνος έως ενενήντα ημερών που αποζημιώνει και πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε κατά τη δευτερολογία του στον Υπουργό ότι θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος στο τέρας της γραφειοκρατίας με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι ασθενείς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την απλοποίηση της διαδικασίας για τους ασθενείς αλλά και με τη συνολική διευκόλυνση των ανθρώπων στην πρόσβαση σε προϊόντα χωρίς γλουτένη καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις,  ενώ ο κ. Πλεύρης παρέπεμψε σε επικείμενες αλλαγές  στον ΕΟΠΥΥ σε επόμενο νομοσχέδιο: «με το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και με όλη τη φιλοσοφία που αλλάζει στον Οργανισμό, θα προσπαθήσουμε να άρουμε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία», όπως αναφέρθηκε.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΗ΄

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

  • Η με αριθμό 365/31-1-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή  Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικόλαου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα:« Άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η ερώτησή μου αφορά τους ασθενείς με κοιλιοκάκη, τους ανθρώπους δηλαδή που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και στους οποίους ένα μέρος της θεραπείας τους είναι η εφ’ όρου ζωής διατροφή χωρίς γλουτένη.

Πρώτον, θα ήθελα να σημειώσω, κύριε Υπουργέ, ότι αναγκάζομαι να επανέλθω με επίκαιρη ερώτηση, διότι από τις 30 Ιουλίου 2020, εδώ και ενάμιση χρόνο δηλαδή, έχουμε υποβάλει τρεις ερωτήσεις μαζί με άλλους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν έχουν απαντηθεί από τα Υπουργεία στα οποία απευθυνθήκαμε.

Δεύτερον, οι ασθενείς που είναι «καταδικασμένοι» εφ’ όρου ζωής για διατροφή χωρίς γλουτένη παίρνουν ένα βοήθημα από το κράτος, προκειμένου να προμηθευτούν τα προϊόντα τα οποία χρειάζονται. Και εδώ αρχίζει μια απίστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους ανθρώπους. Αυτήν θα καταγράψω στην πρωτομιλία μου, δεν θα καταγράψω τίποτα άλλο.

Πρώτον, ενώ πρόκειται για εφ’ όρου ζωής θεραπεία, ουσιαστικά απευθύνονται σε γιατρό γαστρεντερολόγο για να έχουν μηνιαίες ηλεκτρονικές συνταγές για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής.

Δεύτερον, οι συνταγές αυτές έχουν ένα συγκεκριμένο στενό χρονικό περιθώριο ολίγων ημερών, προκειμένου να εκτελεστούν.

Τρίτον, προκειμένου να μετρούν οι αποδείξεις στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθούν οι άνθρωποι, οι αποδείξεις αγοράς πρέπει να αναγράφουν ότι είναι προϊόντα χωρίς γλουτένη. Αυτό δεν γίνεται παντού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν στους υπεύθυνους των σούπερ-μάρκετ, έτσι ώστε στις αποδείξεις να καταγραφεί στον κωδικό του προϊόντος -το γνωστό barcode- ότι είναι προϊόν χωρίς γλουτένη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, τα προβλήματα που έχουν και οι ασθενείς και οι υπεύθυνοι των σούπερ-μάρκετ με όλη αυτή τη διαδικασία.

Πάμε παρακάτω. Οι αποδείξεις που μαζεύουν έτσι οι ασθενείς κατατίθενται στον ΕΟΠΥΥ και η έγκριση και η κατάθεση των χρημάτων γίνεται μετά από τρεις μήνες. Συνεχίζουμε.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, με νέα εγκύκλιο τον περασμένο Ιούλιο, τον Ιούλιο του 2021, ο ΕΟΠΥΥ περιορίζει δραματικά τον αριθμό των προϊόντων χωρίς γλουτένη που μπορεί να προμηθευτεί ένας ασθενής με κοιλιοκάκη.

Γιατί έγινε η αλλαγή αυτής της εγκυκλίου; Τι εξυπηρετεί; Ενώ είχαν τη δυνατότητα, έστω με όλα τα προβλήματα που ανέφερα μέχρι τώρα προμήθειας προϊόντων χωρίς γλουτένη από το ελεύθερο εμπόριο οποιασδήποτε εταιρείας, με την τελευταία εγκύκλιο ουσιαστικά αυτό περιορίζεται. Υπάρχει μήπως η σκέψη να φύγουν από τα σούπερ μάρκετς, να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα μέσω άλλων μηχανισμών, όπως ειδικά καταστήματα ή από τα φαρμακεία ενδεχομένως; Δεν γνωρίζω, αλλά όντως είναι ερωτηματικό γιατί άλλαξε αυτή η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο που θα ήθελα να πω δεν το έχω επιβεβαιώσει, κύριοι Υπουργοί. Οφείλω όμως εφόσον υπάρχουν αναφορές και να σας το αναφέρω και, κατά τη γνώμη μου, να το ψάξετε: Ακόμα για τους ασθενείς της κοιλιοκάκης που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη της συγκεκριμένης διατροφής που πρέπει να έχουν. Σας είπα ότι δεν το έχω επιβεβαιώσει, αλλά νομίζω ότι είναι υποχρέωση να το ελέγξουμε και να το δείτε και εσείς. Και ουσιαστικά έτσι ολοκληρώνουμε μια σειρά στοιχείων που δείχνουν μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία.

Το ερωτήματα, κύριε Υπουργέ, είναι γιατί τροποποιήθηκε η τελευταία εγκύκλιος, γιατί όλη αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία της πρόσβασης των συγκεκριμένων ασθενών στα προϊόντα που έχουν ανάγκη και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τη την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και, βεβαίως, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς, κύριε Ηγουμενίδη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Ηγουμενίδη, πράγματι θέτετε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα μιας κατηγορίας συνανθρώπων μας, οι οποίοι πάσχουν από την κοιλιοκάκη. Τα γνωρίζετε καλύτερα και από εμένα γιατί φαίνεται ότι έχετε ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το θέμα με τις ερωτήσεις τις οποίες έχετε κάνει.

Και πραγματικά αν δεν έχουν απαντηθεί γραπτές ερωτήσεις, είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Πολλές φορές δεν είναι ευθύνη του Υπουργού, αλλά είναι υπό την ευρεία έννοια, γιατί γραπτές απαντήσεις μας έρχονται, αλλά προσπαθούμε να δίνονται απαντήσεις και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο διά ζώσης, όπου δεν φέρω ποτέ προσκόμματα, μόνο όταν απουσιάζω, γιατί πιστεύω πάρα πολύ στη ζωντανή κοινοβουλευτική διαδικασία, ειδικά όταν αυτά τα θέματα δεν έχουν κομματικά χαρακτηριστικά ή πολιτικά φορτισμένα θέματα.

Ήδη από το άρθρο 10 δίνεται η δυνατότητα στους πάσχοντες να προμηθευτούν μια σειρά από προϊόντα και κατ’ εξαίρεση τους δίνεται η δυνατότητα να αποζημιώνονται, όπως γνωρίζετε, με 100 ή 150 ευρώ. Τα είδη διατροφής αφορούν δύο κατηγορίες: Τα βασικά τρόφιμα και τα επιδόρπια ή σνακ. Αντιστοίχως στους πάσχοντες δίνεται η δυνατότητα να είναι σε επαφή και να λαμβάνουν τα προϊόντα αυτά από τους συμβεβλημένους παρόχους ως σκευάσματα ειδικής διατροφής. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά μόνο για αυτούς τους ασθενείς -δεν αναφέρεται σε άλλους δικαιούχους- δίνεται η δυνατότητα να αγοράζουν και από προμηθευτές, οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, από το ελεύθερο εμπόριο. Κι εκεί εσείς κυρίως αναφέρεστε. Οπότε επειδή θα γίνει αποζημίωση με την απόδειξη την οποία θα προσκομίσουν, επιλέγεται μια διαδικασία να δούμε ότι τα τρόφιμα αυτά τα οποία έχουν αγοραστεί πληρούν τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Και αξίζει να σημειωθεί, όπως είπα και προηγουμένως, ότι μόνο σε αυτή την κατηγορία των ασθενών υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δηλαδή να μη λαμβάνουν τα ειδικά σκευάσματα από τους συμβεβλημένους παρόχους, αλλά να τα λαμβάνουν από το ελεύθερο εμπόριο ακριβώς για να μπορέσουν να διευκολυνθούν.

Δεσμεύομαι ότι θα εξετάσω το θέμα το οποίο είπατε. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο θέμα που είπατε ότι το έχετε ως καταγγελία χωρίς να το έχετε διασταυρώσει. Οπότε άμεσα θα το κοιτάξω και θα έρθω σε επικοινωνία μαζί σας για να σας ενημερώσω.

Παράλληλα, επειδή γίνεται και μια αναφορά για καθυστέρηση πληρωμών, όπως με ενημέρωσαν και οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, οι πληρωμές αυτές γίνονται από τη στιγμή που θα υποβληθούν και σε χρόνο από ένα έως τρεις μήνες, δηλαδή είναι ο χρόνος έως ενενήντα ημερών που αποζημιώνει και πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφέρθηκα στην πρωτομιλία μου στο τέρας της γραφειοκρατίας με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι ασθενείς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Κατά τη γνώμη μου όλη αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία -αναφέρθηκα πριν και δεν θέλω να τα επαναλάβω- πρώτον, επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη δραστηριότητα των γαστρεντερολόγων προκειμένου να τακτοποιήσουν κάτι το οποίο είναι χρόνιο και ουσιαστικά απλά επαναλαμβάνεται. Δεύτερον, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το αν μπορούν από το ελεύθερο εμπόριο να προμηθεύονται τα προϊόντα τους οι συγκεκριμένοι ασθενείς. Και τρίτο και πιο σημαντικό, δεν μπορώ να σας δώσω ολοκληρωμένο τον αριθμό των ανθρώπων, αλλά δεν είναι λίγοι οι ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη οι οποίοι λόγω ακριβώς όλης αυτής της διαδικασίας, κύριε Υπουργέ, προτιμούν να μην πάρουν το επίδομα των 100 ευρώ. Έχουν σταματήσει, δηλαδή, να διεκδικούν αυτήν τη διαδικασία.

Κατά τη γνώμη μου δύο είναι τα θέματα: Πρώτον, το ύψος του επιδόματος, τα 100 ευρώ για τους ενήλικες και 150 για τα παιδιά. Δεν είναι της παρούσης ούτε το θέτω με την ερώτησή μου, αλλά προφανώς είναι κάτι το οποίο πρέπει και αξίζει να συζητηθεί με τους συλλόγους των ασθενών, τους συλλόγους των συγκεκριμένων ανθρώπων, παίρνοντας υπόψη και την ακρίβεια και την αύξηση της τιμής των προϊόντων και όλων. Δεν είναι της παρούσης, αλλά εν πάση περιπτώσει τους δίνεται ένα επίδομα. Το δεύτερο θέμα είναι η απλοποίηση της διαδικασίας.

Έχω ακούσει πάρα πολλά κι επιτρέψτε μου να καταθέσω μία πρόταση σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της συζήτησης και με αυτό κλείνω. Πρώτον τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, τη διάγνωση της δυσανεξίας στη γλουτένη την έχει λύσει η ιατρική. Θα μου πείτε ότι υπάρχει κίνδυνος αν πάρουμε βεβαιώσεις από κάθε γαστρεντερολόγο να υπάρχει μια βιομηχανία για να παίρνουν κάποιοι άνθρωποι το επίδομα. Πολύ ωραία. Περιορίστε το στις γαστρεντερολογικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων. Θέλετε να το περιορίσουμε κι άλλο; Τη γνωμάτευση, αφού μαζέψει όλα αυτά που προβλέπει το ιατρικό πρωτόκολλο της διάγνωσης της νόσου, να την δει ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής. Θέλετε να το περιορίσουμε κι άλλο; Να τη δίνει ο καθηγητής-διευθυντής της κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Περιορίστε, δηλαδή, τον αριθμό αυτών που θα υπογράφουν τη βεβαίωση σε μία δεκάδα ανθρώπων.

Δεύτερον, αυτοί οι άνθρωποι διά βίου παίρνουν προϊόντα χωρίς γλουτένη, άρα τη βεβαίωση την καταθέτουν στο ΕΟΠΥΥ με αριθμό λογαριασμού και κάθε μήνα στο λογαριασμό τους κατατίθενται 100 ευρώ κι αν είναι παιδιά 150. Αυτή νομίζω ότι είναι η πιο απλή διαδικασία. Μπορεί να διευκολύνει τους ανθρώπους και να εξυπηρετήσει ουσιαστικά και τον λόγο για τον οποίο δίνεται το επίδομα, που είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων στην πρόσβαση σε προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να έχει διαδικασίες να μην παρατηρείται υπερκατανάλωση σε θέματα που έχουν να κάνουν με σκευάσματα ειδικής διατροφής, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει κι εκεί μια κατάχρηση όπως και σε άλλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, έχει επιλέξει σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας ένα σύστημα το οποίο ενδεχομένως μπορεί να δημιουργεί προσχώματα στον ασφαλισμένο, αλλά προσπαθεί να διασφαλίσει όσο το δυνατόν τη διαδικασία για να μην υπάρξει υπερσυνταγογράφηση σε αυτές όλες τις διαδικασίες και των ειδικών σκευασμάτων.

Οφείλω να σας πω ότι βλέποντας και τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο για τους πάσχοντες από τη συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά συνολικά για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής τα οποία δίνονται είναι πολύ μεγαλύτερα σε ποσό. Είναι εκατομμύρια ευρώ που κατά την εκτίμησή μας δεν δικαιολογούν το ότι γίνεται μία ορθολογική χρήση. Αναφέρομαι γενικώς στα σκευάσματα. Εδώ, επειδή είναι πολύ πιο εξατομικευμένη κατηγορία, μπορεί να γίνει περισσότερος ο έλεγχος.

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες προκειμένου να μην δημιουργούνται θέματα με υπερσυνταγογραφήσεις σε αυτές τις κατηγορίες. Όμως επειδή στη ζυγαριά πάντοτε υπάρχει και η εξυπηρέτηση του ασθενούς και με το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και με όλη τη φιλοσοφία που αλλάζει στον Οργανισμό, θα προσπαθήσουμε να άρουμε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία.

Κρατάω την πρόταση όπως την έχετε κάνει, την οποία θεωρώ ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ώστε στο επίκεντρο να βρίσκεται ασθενής και να εξυπηρετείται, διότι ο ΕΟΠΥΥ δίνει τις παροχές και είναι ξεκάθαρο ότι δίνει περισσότερες παροχές κιόλας σε κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι τις χρειάζονται.

Παράλληλα, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι αυτές τις παροχές θα πρέπει να τις λαμβάνουν όσοι τις δικαιούνται με έναν τρόπο που να μην τους οδηγεί ουσιαστικά σε γραφειοκρατικά αδιέξοδα.

Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Θεωρώ ότι εδώ πέρα, παρά τις πιέσεις που υπάρχουν, ακολουθείται ένα σύστημα που μπορεί ο ασθενής τελικά να λάβει τα σκευάσματα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη και να αποζημιώνεται γι’ αυτά. Όμως, σε κάθε περίπτωση, στην όλη φιλοσοφία θα επιχειρηθούν να απλοποιηθούν μέσω του Εθνικού Κανονισμού Παροχών Υγείας όλες αυτές οι διαδικασίες, για να είναι πιο προσιτές και πιο εύκολα προσβάσιμες στον πολίτη.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε