ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(βίντεο) Νίκος Ηγουμενίδης στον Προϋπολογισμό: «Μεροληπτήσαμε όταν κυβερνήσαμε και μεροληπτούμε και τώρα υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας»

Αποκλειστικά στα θέματα της υγείας και στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αφιέρωσε την ομιλία του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

 «Δύο χρόνια μετά την πανδημία, δύο χρόνια εκτός μνημονίων και με την ώθηση και την ενίσχυση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας, το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι λιγότερο από το προσωπικό που παρέλαβε», χαρακτηριστικά ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας ο Νίκος Ηγουμενίδης για την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με μόνιμο προσωπικό.

Ο βουλευτής σημείωσε την ηχηρή απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ασκώντας δριμεία κριτική ο ίδιος στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ: «Λόγω ακριβώς των επιλογών της Κυβέρνησης, για την -επιτρέψτε μου την έκφραση- κοβιντοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το ΕΣΥ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λειτουργών του, βρίσκεται σε αδυναμία να καλύψει τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμ. Λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης, δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της πανδημίας, τα κρεβάτια που διατίθενται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν φτάνουν για να καλύψουν τις αναμενόμενες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η νεοφιλελεύθερη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας είναι πράγματα ασύμβατα. Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό σας».

Ειδικά για τον κίνδυνο της συνεχιζόμενης διαρροής ιατρών στο εξωτερικό, τόνισε: «Λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης και των ρυθμών κάλυψης των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, το μόνο που είναι εγγυημένο –αν συνεχίσουμε αυτό το δρόμο- είναι ότι σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να υπηρετούν στις δομές υγείας, δομές που λόγω ακριβώς προβλημάτων υποδομών που δεν λύθηκαν, ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε  εκτενώς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία: «Πρώτον, γενναία χρηματοδότηση έτσι ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεύτερον, ενίσχυση με είκοσι χιλιάδες ανθρώπινο δυναμικό σε βάθος τριετίας. Τρίτον, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εισαγωγικός μισθός στο ΕΣΥ των 2.000 ευρώ, που θα συμπαρασύρει και θα αλλάξει προφανώς την εισοδηματική κλίμακα και την αφετηρία, για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν και σήμερα στο πεδίο της υγείας: «Εμείς δεν το κρύψαμε: Μεροληπτήσαμε όταν κυβερνήσαμε και μεροληπτούμε και τώρα υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, συγκρουόμενοι με εσάς που στην υγεία έχετε πολιτική σας προτεραιότητα την αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα. Ουδέποτε αντιμετωπίσατε και είχατε πολιτική βούληση ενίσχυσης του ΕΣΥ», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι αντιφάσεις, οι ανεπάρκειες και η διγλωσσία που σας χαρακτηρίζει οδήγησαν σε έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας, σε κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο απέναντι στην πολιτική σας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις γενικότερα απέναντι στην Πολιτεία, και αυτό εκφράζεται και με το βάλτωμα του εμβολιαστικού προγράμματος», συμπλήρωσε.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ακολουθούν τα πρακτικά από την ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στην Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΣΤ΄

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ημερήσια διάταξη της ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022».

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η συνάδελφος που προηγήθηκε ανέφερε αρκετά νούμερα για πρωτογενές έλλειμμα, για το ΦΠΑ, για παροχές, για το χρέος, για αναμενόμενα έσοδα, για δαπάνες. Ωστόσο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος, η διαχείριση με αυτόν ή τον άλλο τρόπο των πηγών εσόδων του κράτους και των χρηματοδοτικών αναγκών και της κάλυψής τους, δεν είναι μια απαρίθμηση αριθμών, ούτε ένα λογιστικό πρόβλημα. Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι πρώτα απ’ όλα και κυρίως, κατά τη γνώμη μου, θέμα πολιτικού προσανατολισμού, πολιτικών προτεραιοτήτων, πολιτικού σχεδιασμού.

Επομένως, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να συζητήσουμε την πολιτική πρόταση της Δεξιάς, την πολιτική πρόταση της Κυβέρνησης, καθώς και τη συγκρουόμενη με αυτήν πρόταση της Προοδευτικής Παράταξης. Και βεβαίως η συζήτηση αυτή, δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, γίνεται κάτω από τη σκιά της βαθιάς υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επιτείνει η πανδημία. Προ μηνών, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ελευθερία από τον covid επιτέλους, για το τελευταίο μίλι κ.λπ. Επιθυμίες που δεν εκπληρώθηκαν; Εκτιμήσεις που διαψεύστηκαν; Η αλήθεια είναι, όπως και να ‘χει, ότι δυστυχώς η πανδημία είναι εδώ.

Χάρη στην αυταπάρνηση των λειτουργών του δημόσιου συστήματος υγείας, το σύστημα αυτό αναδείχτηκε σε ασπίδα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και στη συζήτησή μας μέσα στην Αίθουσα εδώ, φτάνει η απαίτηση της κοινωνίας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, μια απαίτηση, αν όχι του συνόλου, σίγουρα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Ωστόσο και λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης, έχουμε μια σειρά από «αλλά». Αντιμετώπιση της πανδημίας:

Λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης και των πολιτικών της επιλογών, η μάχη της επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου χάθηκε.

Λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης, η ένταξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έγινε.

Λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης, δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της πανδημίας, τα κρεβάτια που διατίθενται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν φτάνουν για να καλύψουν τις αναμενόμενες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα.

 Λόγω ακριβώς των επιλογών της Κυβέρνησης, για την -επιτρέψτε μου την έκφραση- κοβιντοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λειτουργών του, βρίσκεται σε αδυναμία να καλύψει τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης και των ρυθμών κάλυψης των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, το μόνο που είναι εγγυημένο –αν συνεχίσουμε αυτό το δρόμο- είναι ότι σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να υπηρετούν στις δομές υγείας, δομές που λόγω ακριβώς προβλημάτων υποδομών που δεν λύθηκαν, ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Προέδρου του, παρουσίασε τις προτάσεις μας για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρώτον, γενναία χρηματοδότηση έτσι ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δεύτερον, ενίσχυση με είκοσι χιλιάδες ανθρώπινο δυναμικό σε βάθος τριετίας.

Τρίτον, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσων δομών τοπικών μονάδων υγείας, ΤΟΜΥ, έχουν φτιαχτεί καθώς και δημιουργία άλλων, έτσι ώστε να έχουμε μια αναλογία τουλάχιστον μία μονάδα ανά δέκα χιλιάδες κατοίκους στον αστικό ιστό της χώρας μας.

Τέταρτον, μέτρα για αναστροφή της φυγής των επιστημόνων στο εξωτερικό. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εισαγωγικός μισθός στο ΕΣΥ των 2.000 ευρώ, που θα συμπαρασύρει και θα αλλάξει προφανώς την εισοδηματική κλίμακα και την αφετηρία, για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα.

Πέμπτον, μέτρα ειδικά για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όσα είπαμε μέχρι τώρα, είναι μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.

Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση αυτό το διάστημα; Δύο χρόνια μετά την πανδημία, δύο χρόνια εκτός μνημονίων και με την ώθηση και την ενίσχυση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας, το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι λιγότερο από το προσωπικό που παρέλαβε. Δεν ξέρω αν έτσι αντιλαμβάνεστε την κανονικότητα και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Δεν θα σταθώ στα υπόλοιπα νούμερα, τη μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού για το σύστημα υγείας, τη μείωση των δαπανών για την πρωτοβάθμια φροντίδα κ.λπ. Ακόμη και 1,2 δισεκατομμύρια δώσατε το 2021 και τώρα προβλέπετε 600 εκατομμύρια, αν χρειαστεί. Αν χρειαστεί; Υπάρχει ακόμα το «αν» στη σκέψη σας; Γιατί όλα αυτά; Γιατί, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, στο πρόγραμμά σας ήδη αναφέρετε τη μεροληψία σας υπέρ του ιδιωτικού τομέα και της εμπορευματοποίησης των παροχών υγείας.

Εμείς δεν το κρύψαμε: Μεροληπτήσαμε όταν κυβερνήσαμε και μεροληπτούμε και τώρα υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, συγκρουόμενοι με εσάς που στην υγεία έχετε πολιτική σας προτεραιότητα την αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα. Ουδέποτε αντιμετωπίσατε και είχατε πολιτική βούληση ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Oι αντιφάσεις, οι ανεπάρκειες και η διγλωσσία που σας χαρακτηρίζει οδήγησαν σε έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας, σε κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο απέναντι στην πολιτική σας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις γενικότερα απέναντι στην Πολιτεία, και αυτό εκφράζεται και με το βάλτωμα του εμβολιαστικού προγράμματος.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω τα εξής. Η νεοφιλελεύθερη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας είναι πράγματα ασύμβατα, γι’ αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας.

Θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μέσα σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια.

Θέλουμε αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα σε μια γενικότερη πολιτική ανάκτησης της εργασίας.

Θέλουμε εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

Σ’ αυτή την πολιτική καλούμε και αγωνιζόμαστε για μια ευρύτερη συμπαράταξη των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων.

Και να είστε σίγουροι, επειδή αυτή η πολιτική είναι κοινωνική αναγκαιότητα, θα επιτύχουμε. Η δεύτερη φορά της Αριστεράς έρχεται.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε