Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τη Θεανώ Φωτίου για τη μείωση στα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την εφαρμόζει μέσω του ΟΠΕΚΑ – Συνυπογράφει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τις πολιτικές της στην αναδοχή ανάπηρων παιδιών η κυβέρνηση ακυρώνει κάθε πιθανότητα να βρουν αυτά τα παιδιά μια οικογένεια και τα καταδικάζει να ζήσουν όλη τους τη ζωή στα ιδρύματα».

Μείωσε δραματικά το επίδομα αναδοχής για αναδόχους γονείς παιδιών ΑμεΑ ισχυριζόμενη με κόλπα ότι τα αύξησε.

Καθυστερεί να δώσει επί 2 μήνες και αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα και τα επιδόματα αναπηρίας για τα παιδιά.

Ερώτηση με το παραπάνω θέμα κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων       48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τη Θεανώ Φωτίου αναδεικνύοντας τη σοβαρή μείωση στα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την εφαρμόζει μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Η κυβέρνηση, στα τέλη του 2020, ανακοίνωσε μια επικοινωνιακή «φούσκα» για δήθεν αυξήσεις των επιδομάτων στους ανάδοχους γονείς παιδιών ΑμεΑ, ενώ στην πραγματικότητα τα μείωσε δραματικά. Δίνει ένα οριζόντιο επίδομα αναδοχής 375 € και εμφανίζει ότι δίνει επίδομα το άθροισμα αυτού του ποσού με το επίδομα αναπηρίας που έτσι κι αλλιώς παίρνει το παιδί ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που έχει.

Μέχρι τον περασμένο Μάιο όμως, που εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ, οι ανάδοχοι γονείς ανάπηρων παιδιών έπαιρναν από το κράτος αμιγές επίδομα αναδοχής 345-800 €, ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναπηρίας του αναδεχόμενου παιδιού και εισέπρατταν επιπλέον και το επίδομα αναπηρίας του παιδιού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 έτοιμη ΚΥΑ για αμιγές επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού ίσο με 425 € για παιδί με αναπηρία έως 67%, 563 € για αναπηρία 67%-80% και 1.063 € για αναπηρία άνω του 80%.

Και όχι μόνο μείωσε η κυβέρνηση το επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού, αλλά δεν επέτρεψε και στους φορείς που ως σήμερα το έδιναν, να το πληρώσουν από τον Μάιο 2021 και μετά, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι γονείς ανάπηρων παιδιών να χάσουν δύο μήνες, Μάιο και Ιούνιο.

Επιπροσθέτως, λόγω ανορθολογικών παρεμβάσεων στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, οι ανάδοχοι γονείς αναπήρων παιδιών δεν πήραν τον Αύγουστο ούτε το επίδομα αναδοχής, ούτε το επίδομα αναπηρίας, και θα τα πάρουν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Με τις πολιτικές αυτές η ΝΔ δεν επιτρέπει στους ανάδοχους γονείς ανάπηρων παιδιών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των παιδιών τους. Και φυσικά, αντίθετα με τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για κατά προτεραιότητα προώθηση της αναδοχής αναπήρων παιδιών, στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους να επιδοθούν σε αυτή την υπέρτατη πράξη αλτρουισμού και περιορίζει δραματικά τις πιθανότητες να βγει ένα ανάπηρο παιδί από το ίδρυμα και να βρει μία οικογένεια.

Γι αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: 1) αν θα αποσύρει το νομοθέτημα που μειώνει τα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών, 2) αν θα νομοθετήσει ένα νέο οικονομικό βοήθημα για τους ανάδοχους γονείς αναπήρων παιδιών που να καλύπτει πραγματικά τις εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες φροντίδας αυτών των παιδιών και 3) αν θα τροποποιήσει άμεσα τη διάρθρωση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ώστε να και το επίδομα αναδοχής και το επίδομα αναπηρίας να καταβάλλονται εντός του κάθε μηνός και όχι στο τέλος του επόμενου μήνα.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε