ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή ερώτηση βουλευτών Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των αγροτών του Ν. Ηρακλείου μετά τον καύσωνα

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν από κοινού οι 3 βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης με θέμα «Άμεσες ενέργειες για την στήριξη των αγροτών του Ν. Ηρακλείου μετά τον καύσωνα».

Οι 3 βουλευτές επισημαίνουν ότι όλο το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά απέναντι στα τρέχοντα ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου και είναι επιτακτικό το αρμόδιο Υπουργείο να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά στηρίζοντας τον αγροτικό κόσμο του Νομού.

 

«Ιδιαίτερα αδιαφορεί η Κυβέρνηση στο ζήτημα που έχει τεθεί από τις αγροτικές ενώσεις και τους παραγωγούς του Ηρακλείου, δηλαδή στο ζήτημα του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών στην Κρήτη που έχουν επηρεάσει αρνητικά τις περισσότερες καλλιέργειες, επιτείνοντας ιδιαίτερα το ζήτημα των αδιάθετων ποσοτήτων οινοστάφυλλων αλλά και τη μη απορρόφηση πολλών τόνων αδιάθετης σταφίδας», όπως επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησης.

 

Αναφέρονται στα κυριότερα ζητήματα-αιτήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως αυτά αποτυπώθηκαν πρόσφατα από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Μεταξύ αυτών: 1. Απόσταξη κρίσης – αύξηση κονδυλίων και ποσοτήτων απόσυρσης για την Ένωση Ηρακλείου και την Ένωση Πεζών 2. Αυστηρότερα κριτήρια επιλογής των Οινοποιών ώστε να ωφεληθούν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που στήριξαν τους παραγωγούς με υψηλές τιμές στα οινοστάφυλα. 3. Στήριξη  της Οργάνωσης σταφίδας Κ.Σ.Ο.Σ για την  απόσυρση ποσοτήτων σταφίδας που έμεινε αδιάθετη κ.ά.

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

1.       Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για να αποζημιώσει τα ακατάλληλα προς συγκομιδή και οινοποίηση οινοστάφυλα;

2.       Τι παρέμβαση θα κάνει προκειμένου να απορροφηθούν οι πολλοί τόνοι αδιάθετης σταφίδας περσινής εσοδείας;

3.       Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στηρίξει και να θωρακίσει τους παραγωγούς μετά το κύμα του καύσωνα που έχει πλήξει την παραγωγή;

4.       Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ικανοποιήσει όλα τα παραπάνω αιτήματα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου;

Όλη η ερώτηση αναλυτικά:

Αθήνα, 12 Αυγούστου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Άμεσες ενέργειες για την στήριξη των αγροτών του Ν. Ηρακλείου μετά τον καύσωνα».

 

Όλο το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά απέναντι στα τρέχοντα ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου. Ιδιαίτερα αδιαφορεί στο ζήτημα που έχει τεθεί από τις αγροτικές ενώσεις και τους παραγωγούς του Ηρακλείου, δηλαδή στο ζήτημα του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών στην Κρήτη που έχουν επηρεάσει αρνητικά τις περισσότερες καλλιέργειες, επιτείνοντας ιδιαίτερα το ζήτημα των αδιάθετων ποσοτήτων οινοστάφυλλων αλλά και τη μη απορρόφηση πολλών τόνων αδιάθετης σταφίδας.

Πιο αναλυτικά, ιδιαίτερα στην περιοχή μας έχουν επηρεαστεί κυρίως η αμπελοκαλλιέργεια, η ελαιοκομία και οι νέες φυτεύσεις κηπευτικών. Σημειώνεται ότι τα οινοστάφυλλα και η σουλτανίνα, αλλά ιδιαίτερα τα επιτραπέζια σταφύλια υπέστησαν ζημιές ήδη από τον πρώτο καύσωνα, στις αρχές Ιουλίου, που προκάλεσε εγκαύματα στον καρπό. Τώρα ο δεύτερος καύσωνας που βιώσαμε, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης, στην κυριολεξία «έβρασε» τα σταφύλια. Με το πέρας του καύσωνα θα διαφανούν καθαρότερα τα αποτελέσματα και θα πρέπει να αποτυπωθεί και να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών και των προβλημάτων, που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες.

Στα πλαίσια αυτά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εκτάκτως έχει ήδη καταγράψει τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο αναφέροντας συγκεκριμένα αιτήματα που θα πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν. Μεταξύ αυτών:

  • Απόσταξη κρίσης – αύξηση κονδυλίων και ποσοτήτων απόσυρσης για την Ένωση Ηρακλείου και την Ένωση Πεζών.

  • Αυστηρότερα κριτήρια επιλογής των Οινοποιών ώστε να ωφεληθούν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που στήριξαν τους παραγωγούς με υψηλές τιμές στα οινοστάφυλα.

  • Άτοκη χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων για την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων οινοσταφύλων, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών.

  • Στήριξη της Οργάνωσης σταφίδας Κ.Σ.Ο.Σ  για την  απόσυρση ποσοτήτων σταφίδας που έμεινε αδιάθετη.

  • Άμεση καταγραφή από γεωπόνους του ΕΛΓΑ της ζημιάς στα αμπέλια από τον καύσωνα που είναι σε εξέλιξη και άμεση αποζημίωση στους πληγέντες παραγωγούς.

  • Αυστηρότερους ελέγχους στις εταιρείες που εισάγουν σταφίδα από την Τουρκία και κρασί από τη Βουλγαρία, που βαπτίζονται στη συνέχεια ελληνικά.

Επειδή είναι επιτακτικό σε όλα τα παραπάνω το αρμόδιο Υπουργείο να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά στηρίζοντας τον αγροτικό κόσμο του Νομού

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για να αποζημιώσει τα ακατάλληλα προς συγκομιδή και οινοποίηση οινοστάφυλα;

  2. Τι παρέμβαση θα κάνει προκειμένου να απορροφηθούν οι πολλοί τόνοι αδιάθετης σταφίδας περσινής εσοδείας;

  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στηρίξει και να θωρακίσει τους παραγωγούς μετά το κύμα του καύσωνα που έχει πλήξει την παραγωγή;

  4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ικανοποιήσει όλα τα παραπάνω αιτήματα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος

Βαρδάκης Σωκράτης

Μαμουλάκης Χάρης

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε