Επικίνδυνη η συρρίκνωση των υποκαταστημάτων Τραπεζών στην επαρχία

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πατρίδα” της Κρήτης, 22 Ιουλ 2021

Πριν λίγες ημέρες 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε στη Βουλή έγγραφο-καταγγελία σε Υπουργούς της Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι της Τράπεζας Πειραιώς έφθασαν στο σημείο, χωρίς κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό, να αποπειρώνται να μετακινήσουν άτομο που αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα με αναπηρία 80% «σε κατάστημα που δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο»…

Βεβαίως, η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει βρει τον χρόνο να απαντήσει σε μια τόσο σοβαρή καταγγελία που προσβάλλει όλο τον κόσμο του αναπηρικού κινήματος, και στο βασικό ζήτημα των αντιδεοντολογικών πρακτικών απαξίωσης των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς. Γιατί ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο έχει μείνει θεατής απέναντι σε μια σειρά από υποκαταστήματα Τραπεζών της επαρχίας που κλείνουν το ένα μετά το άλλο: Από τον Έβρο όπου εθνικοί λόγοι επιτάσσουν την παρουσία μόνιμων κατοίκων, μέχρι το πρόσφατο παράδειγμα με τους κατοίκους στο Ασήμι στο Νομό Ηρακλείου να «ξεσηκώνονται» για τον σχεδιασμό απομάκρυνσης του Υποκαταστήματος. Ο κατάλογος είναι ήδη μακρύς: Σε συνέχεια των 158 υποκαταστημάτων που έκλεισαν μέσα στο 2020, μέσα στο καλοκαίρι οι διοικήσεις των τραπεζών ετοιμάζονται να κλείσουν: 64 καταστήματα η Τράπεζα Πειραιώς, 25 καταστήματα η Εθνική Τράπεζα και 7 καταστήματα η Τράπεζα Αττικής, δηλαδή συνολικά 96 ακόμη.

Οι οικονομικές συνθήκες των περιοχών στις οποίες κλείνουν τα καταστήματα, οι ιδιαιτερότητες της χώρας (ειδικά σε περιπτώσεις ορεινών, ημιορεινών δήμων, ακριτικών ή/και νησιωτικών περιοχών κ.ά.) είναι «ψιλά γράμματα» για την Κυβέρνηση. Άλλο τόσο δεν την αφορά η τύχη των δεκάδων εργαζόμενων που υπηρετούν σε αυτά, στους οποίους ειδικά η Τράπεζα Αττικής θέτει το εκβιαστικό δίλημμα ή «εθελούσια εξόδος ή απόλυση». Δυστυχώς την ίδια τύχη που μέχρι πριν μερικούς μήνες είχαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στις τράπεζες, τώρα έχει και το τακτικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τον έλεγχο των τραπεζών. Δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτείται συνεχώς από το δημόσιο και αυτό να μην συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών ούτε καν με ένα μέλος, προκειμένου να εκπροσωπείται το δημόσιο συμφέρον. Τα ποσοστά των μετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες μετά τη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση δεν αντιστοιχούν με θέσεις στα ΔΣ. Εάν υπήρχε αντιστοίχηση, θα υπήρχε εκπροσώπηση του δημοσίου συμφέροντος και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί εντός κι εκτός Βουλής για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – βάζοντας ανοιχτά το θέμα: ή θα καταργηθεί ή θα αλλάξει. Τούτων δοθέντων, η πρώτη ευθύνη για τον έλεγχο των Τραπεζών είναι στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι διοικήσεις απαλλάσσονται των τεράστιων ευθυνών τους.

Την ίδια ώρα είναι μεγάλη πρόκληση για τη κοινωνία η αλλαγή του ποινικού κώδικα εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, με την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών για απιστία. Και το ίδιο προκλητική παραμένει η αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του κυβερνώντος κόμματος προς τις τράπεζες το 2020 κατά 35 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια της δήθεν «εξυγίανσης» το χρέος της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη στις χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που αντιμετώπισαν την τελευταία χρονιά τεράστια προβλήματα ρευστότητας, και βεβαίως στις τοπικές κοινωνίες που έχουν ανάγκη από ένα υγιές τραπεζικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί τον πολίτη.

Στην πράξη όμως όλο αυτό το διάστημα κυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών αγνοούν παντελώς τις διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών ενώ οδηγούν σε συνεχείς χρεώσεις εκατομμύρια πολίτες μέσα από τις ψηφιακές συναλλαγές καθώς ουσιαστικά με το κλείσιμο καταστημάτων σε αρκετές περιοχές τις καθιστούν ως το μοναδικό μέσο για την υλοποίηση βασικών συναλλαγών. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι  στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην ευρωζώνη ένας στους 185 κατοίκους.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρως θέσει σε εφαρμογή το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης με όργανο ένα ανεξέλεγκτο τραπεζικό σύστημα και πλέον η ίδια κινείται όχι απλώς εκδικητικά απέναντι στους εργαζόμενους των τραπεζών, αλλά και επικίνδυνα για τους ανθρώπους της υπαίθρου και τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε