8/7/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να κατασκευαστούν ασφαλείς και λειτουργικοί κόμβοι στο νέο δρόμο του αεροδρομίου Καστελίου

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου 03/07 ο Σύλλογος αντιμετώπισης και αποκατάστασης επιπτώσεων από την κατασκευή και την μετέπειτα λειτουργία του αεροδρομίου Καστελίου στους κατοίκους και το περιβάλλον Π.ΑΝ.ΔΡ.Α. εκπροσωπήθηκαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων των τοπικών φορέων καθώς και μελών του Συντονιστικού της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μινώα Πεδιάδος με επικεφαλής τον Γραμματέα Νίκο Χανιαλάκη, στο σημείο που τέμνονται ο υπό κατασκευή νέος δρόμος «Αεροδρόμιο – Νότιος Οδικός Άξονας» με τον δρόμο Αρκαλοχώρι – Γαζέπι Μύλος – Παναγιά, με τους κατοίκους να διεκδικούν την κατασκευή ασφαλών κόμβων και τη δημιουργία λειτουργικών δημοτικών δρόμων με υπόγειες διαβάσεις στα σημεία που αυτοί τέμνονται με το νέο οδικό δίκτυο. Οι κάτοικοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τον ορατό κίνδυνο «αποκλεισμού» μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στη Βουλή ως κοινή Αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, μετά την αντίστοιχη παρέμβαση του περασμένου Απριλίου, που έγινε βάσει της επιστολής του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας για το ίδιο θέμα.

Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι επί της ουσίας, η ικανοποίηση των αιτημάτων των μπορεί να επιτευχθεί εφόσον τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι από την ανάδοχο εταιρεία, που προβλέπουν τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Αναλυτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας των πολιτών

Σήμερα 3 Ιουλίου 2021 ημέρα Σάββατο και ώρα 10.30, εμείς οι κάτοικοι των οικισμών Αρκαλοχωρίου, Αυλής, Κασσάνων, Νιπιδιτού, Ρουσσοχωρίων, Θραψανού, Παναγιάς, Αρχοντικού, Γερακίου, Αρχαγγέλου και Ευαγγελισμού του δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς και οι ιδιοκτήτες καλλιεργειών που αποκόπτονται λόγω της κατασκευής του δρόμου, «Νότιος κόμβος Αρκαλοχωρίου – Αεροδρόμιο –Χερσόνησος», καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων του τόπου μας, συγκεντρωθήκαμε διαμαρτυρόμενοι για την παντελή έλλειψη μέριμνας και ενδιαφέροντος από πλευράς της Κυβέρνησης για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στη ζωή μας και στις περιουσίες μας από την κατασκευή του παραπάνω δρόμου.

Από κοινού και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, στο τμήμα του δρόμου που κατασκευάζετε τώρα, Αρκαλοχώρι μέχρι και το Καστέλι παρά την αντίθετη πρόβλεψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων(Μ.Π.Ε.) του έργου, δεν κατασκευάζεται κανένας ανισόπεδος κόμβος και καμία κάτω ή άνω διάβαση πεζών και οχημάτων, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη και δαπανηρή η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των χωριών μας και των ιδιοκτησιών μας.

Λόγω του παραπάνω γεγονότος, και της πλημμελούς σύνδεσης των χωριών και περιουσιών με το δρόμο, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα ασφαλείας και είναι βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε πολλές ζωές συμπολιτών μας και άλλων πολιτών, όταν δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία.

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε, ότι παρά τις εκκλήσεις και παρακλήσεις του δημάρχου, των βουλευτών του Νομού, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και συμπολιτών μας, δεν εδόθη καμία θετική απάντηση στο παραπάνω τεράστιο πρόβλημα, από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου.

Επειδή όλα τα παραπάνω αποτελούν απαράδεκτη και βαρύτατη διάκριση εις βάρος μας ως Ελλήνων πολιτών, που νιώθουμε να στερούμαστε των βασικών δικαιωμάτων μας, στην τιμή, στην ζωή και στην περιουσία μας καθώς και επειδή προσβάλλεται η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνειά μας, αφού μέχρι σήμερα αγνοείται από το Κράτος η νόμιμη παράκλησή μας, που έγινε επανειλημμένως μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων μας στην Βουλή και τον Δήμο, αναγκαζόμαστε να εκδώσουμε το παρόν ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ που απευθύνεται κυρίως και πρωτίστως στον Πρωθυπουργό της Χώρας Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησής του, αλλά και προς όλο το Πολιτικό Προσωπικό της Χώρας μας, ζητώντας:

1. Να γίνουν σεβαστά τα παραπάνω απολύτως δίκαια αιτήματά μας καθώς και να αποκαταστήσετε την τιμή και την υπερηφάνειά μας, που εξευτελίζονται όταν μας αναγκάζουν να εκλιπαρούμε για τα αυτονόητα.

2. Να τροποποιήσει τις κατασκευαστικές μελέτες, οι οποίες δεν έχουν συμπεριλάβει βασικούς όρους της Μ.Π.Ε. και να καταβάλει το επιπλέον κόστος που θα προκύψει, ώστε να μη μεταφερθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του έργου στους αδύναμους συμπολίτες μας(πολλαπλάσια καύσιμα, άσκοπες εργατοώρες, αυξημένη επικινδυνότητα κτλ.

3. Να τύχουμε θετικής και άμεσης απάντησης στα παραπάνω δίκαια αιτήματά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση, αποφασίσαμε να εντείνουμε των αγώνα μας, με καλύτερη οργάνωση, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συγκέντρωση υπογραφών και τέλος με την προσφυγή μας στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, που είναι το τελευταίος σταθμός και ελπίδα του κάθε αδύναμου και κατατρεγμένου. Αυτό το τελευταίο δεν θα το θέλαμε ούτε εμείς που, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του Αεροδρομίου στις ζωές των πέριξ του Αεροδρομίου κατοίκων, οι αντιδράσεις ήσαν μικρές γιατί πιστέψαμε τις υποσχέσεις των Κρατικών παραγόντων. Αν όμως αγνοηθούμε και πάλι, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, αμυνόμενοι στην αυθαιρεσία και αναλγησία!

Το γραφείο Τύπου

της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε