ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη Βουλή φέρνει ο Νίκος Ηγουμενίδης το αίτημα χιλιάδων οφειλετών-επιχειρήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών επιχειρηματικών δανείων
 
Στη Βουλή φέρνει ο Νίκος Ηγουμενίδης το αίτημα χιλιάδων οφειλετών και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να υπαχθούν στην τελευταία ρύθμιση οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων με την «αιτιολογία» ότι έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση. Η ερώτηση κατατίθεται προς τον Υπουργό Οικονομικών, συνυπογράφεται από συνολικά 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και απαντά σε ένα αίτημα πολιτών που πλήττονται λόγω πανδημίας όλο το τελευταίο διάστημα.
Όπως τονίζεται στην ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, στον πρόσφατο  Ν4738/27-10-2020 νομοθετήθηκε η ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα, που προέρχονται, μεταξύ άλλων, από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων.
Ωστόσο, από την παραπάνω διάταξη η οποία μάλιστα προβλέπει την ρύθμιση σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις, αποκλείονται μέχρι σήμερα μια σειρά από οφειλέτες και επιχειρήσεις που είχαν πριν την ψήφιση του νόμου προχωρήσει σε υπαγωγή σε παλαιότερες ρυθμίσεις, με λιγότερες δόσεις και χωρίς απαλλαγή από προσαυξήσεις, δηλαδή φορολογούμενοι που ήταν «συνεπείς» εφόσον είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση πριν την ψήφιση του παραπάνω Νόμου.
Επειδή σε αυτό τον αποκλεισμό συγκαταλέγονται χιλιάδες οφειλέτες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται όλο το τελευταίο διάστημα εν μέσω πανδημίας.
Επειδή η ένταξη τους στη νέα ρύθμιση θα αποτελέσει μια οικονομική ανάσα για τους ίδιους και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.       Σε ποια μέτρα θα προβεί για την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση και όσων οφειλετών από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων είχαν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις;
2.       Σκοπεύει να άρει τον όρο του εδαφίου 4 του άρθρου 293 του Ν4738/27-10-2020 με το οποίο αποκλείει την υπαγωγή στην ρύθμιση όσων εντάχθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις με στόχο την ανακούφιση τους;
Το Γραφείο Τύπου
Ηράκλειο, 28.4.2021
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε