ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην περίφημη ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» στη Βουλή ο Νίκος Ηγουμενίδης

Μπροστά στην περίφημη ταπισερί από την «Σχολή των Αθηνών» που κοσμεί αυτές τις μέρες την Ελληνική Βουλή στάθηκε για λίγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Με την ευκαιρία της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του στην Αίθουσα της Ολομέλειας ο βουλευτής επισκέφθηκε για λίγο την έκθεση της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με κύριο έργο την γαλλική ταπισερί που βρίσκεται αντικριστά στην κύρια είσοδο της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

Αφού περιηγήθηκε στην έκθεση της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία» και με φόντο την ταπισερί που απεικονίζει τους μεγάλους φιλοσόφους της ελληνικής αρχαιότητας, ο βουλευτής Ηρακλείου σημείωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί με θαυμασμό μπροστά σε ένα έργο του 1770 που συγκεντρώνει όλους τους μεγάλους φιλοσόφους, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, να ανταλλάσουν μεταξύ τους απόψεις, αλλά και να μην σκεφθεί το σήμερα».

Σχολιάζοντας μάλιστα την αλληγορία του έργου με τις σημερινές συνθήκες, παρατήρησε ότι «σε μια άδεια σήμερα Βουλή, το διαχρονικό έργο αυτό στέλνει τα δικά του μηνύματα. Τονίζει με τον πιο συμβολικό τρόπο την ανάγκη μας για διάλογο, για προσήλωση και εμβάθυνση στη δημοκρατία και τις αξίες του πολιτισμού που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα».

«Σε μια περίοδο που τόσοι άνθρωποι μας χάνονται καθημερινά μέσα στην πανδημία, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στην αναζήτηση της αλήθειας και να δούμε νηφάλια και αποτελεσματικά τις βαθύτερες και ουσιαστικές ανάγκες του κόσμου», ανέφερε ο βουλευτής με αφορμή την σύντομη επίσκεψη του, ενώ έκλεισε με την ευχή σύντομα να βελτιωθεί η κατάσταση της πανδημίας και να ανοίξει η έκθεση για το κοινό.

Σημειώνεται ότι η γαλλική ταπισερί υφάνθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το εργοστάσιο των Γκομπλέν και είναι εμπνευσμένη από την τοιχογραφία «Η Σχολή των Αθηνών» του Ιταλού καλλιτέχνη της αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ, που βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό. Έχει διαστάσεις 7,95 x 4,5 μέτρα και απεικονίζει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες. Ο συμβολισμός του έργου εστιάζει στην αναζήτηση της αλήθειας. Ο ίδιος ο Ραφαήλ σημείωσε πάνω από την τοιχογραφία τις λέξεις «Causarum Cognitio», δηλαδή «Να γνωρίζεις τις αιτίες».

Το Γραφείο Τύπου

19 Απρ 2021

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε