Νίκος Ηγουμενίδης: Αδιανόητο η Κυβέρνηση να «πειραματίζεται» διαρκώς με το άνοιγμα των σχολείων
 
Σχετικά με το άνοιγμα των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας την Δευτέρα 12 Απριλίου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Nίκος Ηγουμενίδης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
 
Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην απουσία σχεδίου και στην υγειονομική ανασφάλεια των σχολείων της χώρας.
Τον περασμένο Ιανουάριο επέλεξε το χωρίς σχέδιο άνοιγμα των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων για να τα κλείσει άρον-άρον στις 4 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ένα χρόνο και εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 25, παρά τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. για 17 μαθητές ανά τμήμα, ενώ αυτή τη φορά, εν μέσω σαρωτικού κύματος της πανδημίας, επιλέγει να ανοίξει μόνο τα Λύκεια, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολικών μονάδων.
Η παραπάνω κρίσιμη κατάσταση επιβάλλει να μη μείνουμε απλά στις διαπιστώσεις και στην άσκηση κριτικής. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά με ασφάλεια και εξαντλώντας όλα τα μέσα προστασίας μαθητών και όλου του προσωπικού των σχολείων. Ας μη ξεχνάμε ότι ο φυσικός χώρος των μαθητών είναι το σχολικό περιβάλλον και αυτό πρέπει να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε. Με λιγότερους αντί για περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και με προσλήψεις και όχι μειώσεις εκπαιδευτικών και προσωπικού.
Καθώς δεν υπήρξε μέριμνα για την εξεύρεση νέων αιθουσών από την Κυβέρνηση, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι η φοίτηση σε βάρδιες, προσωρινά λόγω της πανδημίας, με προσαρμογή των ωρολόγιου προγράμματος, αξιοποίηση της ίδιας αίθουσας διδασκαλίας, με ενδιάμεση απολύμανση κατά την εναλλαγή της βάρδιας, με προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των επιπλέον λειτουργικών κενών, με λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση, εργασιακή και οικονομική, των γονέων, με επέκταση του ωραρίου εργασίας των σχολικών καθαριστών από μερικής σε πλήρη απασχόληση.
Είναι επομένως αδιανόητο ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας να ομολογεί δημόσια για το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ότι «στο κομμάτι των σχολείων έχουμε νομίζω τη χειρότερη επίδοση» και να μην λαμβάνονται μέτρα ουσίας.  Είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να «πειραματίζεται» διαρκώς με το άνοιγμα των σχολείων.
Το Γραφείο Τύπου
 
Ηράκλειο, 9-4-2021
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε