ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: Πολύ κατώτερη των περιστάσεων η απάντηση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Σχετικά με την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Παραγωγικών Φορέων της ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφορικά με την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κρήτης εν μέσω πανδημίας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόνο με έκπληξη διαβάζει κανείς την ανακοίνωση του Τομέα Παραγωγικών Φορέων της ΝΟΔΕ Ηρακλείου σχετικά με ερώτηση που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε με στόχο να ενισχυθεί η ευρεία πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κρήτης που δοκιμάζονται εδώ και ένα χρόνο από την πανδημία.

Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου είναι γεμάτη ανακρίβειες, αντιφάσεις, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και, δυστυχώς, παραμένει πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι αναγκαία η πρόσθετη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης από την Κυβέρνηση, καθώς από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι κρητικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτές άλλων Περιφερειών που προκήρυξαν παρεμφερή προγράμματα. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη χρηματοδοτήσει με 60 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις περιφέρειες, και δεν διαθέτει τους απαιτούμενους επιπλέον πόρους.

Όπως τόσα χρόνια η κρητική οικονομία πρωτοστατεί στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω του τουρισμού, και όχι μόνο, έτσι τώρα, ήρθε η ώρα να στηριχθεί αναλόγως από την Κυβέρνηση – εκτός αν η ΝΟΔΕ Ηρακλείου έχει διαφορετική άποψη.

Αντί οι υπεύθυνοι του Τομέα Παραγωγικών Φορέων της ΝΟΔΕ Ηρακλείου να στηρίξουν εποικοδομητικά την προσπάθεια για πρόσθετη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και κατ’ επέκταση την στήριξη περισσότερων επιχειρήσεων της Κρήτης, προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στην Περιφέρεια Κρήτης και φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αντί οι υπεύθυνοι της ΝΔ να συνδράμουν στην προσπάθεια για ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης με πρόσθετους πόρους από την Κεντρική Διοίκηση, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα περί δήθεν ευθυνών και κριτηρίων αξιολόγησης.

Η ευθύνη στήριξης της επιχειρηματικότητας ανήκει στην Κυβέρνηση η οποία έχει και την ευθύνη κατανομής των πόρων του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες.  Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ως εργαλείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μόνο το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και απ’ αυτό διέθεσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που δόθηκαν περιφερειακά σε επίπεδο χώρας.

 

Επομένως, παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα: Σκοπεύει η Κυβέρνηση να ενισχύσει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Κρήτης και ειδικά το μεγάλο ποσοστό εκείνων που βρίσκονται μέχρι σήμερα χωρίς χρηματοδότηση-ενίσχυση;  Η  ΝΟΔΕ Ηρακλείου και ο αρμόδιος Υπουργός οφείλουν να απαντήσουν κάποια στιγμή και στο «δια ταύτα»».  

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 16.3.2021

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε