ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Να αρθεί ο αποκλεισμός από την χρηματοδότηση των χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κρήτης
Στη Βουλή φέρνουν με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη τον αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων της Κρήτης από την δράση ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως τονίζεται, στις 3/3/2021 δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης» η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020. Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης που επλήγησαν από την πανδημία μέσω της παροχής μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης από 3.000€ έως 40.000€.
Σημειώνουν οι βουλευτές ότι συνολικά στη δράση υποβλήθηκαν 10.929 αιτήσεις στήριξης εκ των οποίων εγκρίθηκαν μόλις 2.377, δηλαδή το ποσοστό μη χρηματοδοτούμενων αιτήσεων άγγιξε το 80%. Στις απορριφθείσες αιτήσεις συμπεριλαμβάνονται και περίπου 600 επιχειρήσεις οι οποίες παρότι συγκεντρώνουν την απαραίτητη βαθμολογία, απορρίφθηκαν λόγω λαθών ή ασαφειών στην αίτηση χρηματοδότησής τους. Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία αξιολόγησης δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις από αυτές τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να στερούνται την πολύτιμη χρηματοδότηση για μη ουσιώδη λάθη στα δικαιολογητικά ή την διαδικασία υποβολής αίτησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος.
Ανάμεσα στα ποιοτικά στοιχεία που αναφέρουν οι βουλευτές είναι ότι οι επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν από 60 έως 65 όρια είναι περίπου 3.850, πρόκειται για επιχειρήσεις που, ως επί το πλείστον, παρουσίασαν 90% πτώση του κύκλου εργασιών τους και έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ ενώ αυτές που συγκέντρωσαν από 50 έως 60 μόρια είναι περίπου 4.250 και αιτήθηκαν 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που παραθέτουν, για την ένταξη των επιχειρήσεων που κόπηκαν λόγω λαθών στις αιτήσεις τους απαιτούνται περίπου 14 εκατ. ευρώ, ενώ για την ένταξη επιπλέον 800 επιχειρήσεων οι οποίες συγκεντρώνουν τουλάχιστον 65 μόρια απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας δεν μπορεί να αποκλείεται από χρηματοδότηση και ενίσχυση η ευρεία πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κρήτης που δοκιμάζονται εδώ και ένα χρόνο, και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:
1.            Σκοπεύει η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση επιπλέον αριθμός επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η οικονομία της Κρήτης;
2.            Ποια μέτρα θα λάβει για να άρει τον παραπάνω αποκλεισμό από την δράση με στόχο την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κρήτης;
Την ερώτηση συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ηγουμενίδης Νίκος, Βαρδάκης Σωκράτης, Θραψανιώτης Μανόλης, Μαμουλάκης Χάρης, Ξανθός Ανδρέας, Πολάκης Παύλος, καθώς και οι βουλευτές Αγαθοπούλου Ειρήνη, Δραγασάκης Ιωάννης, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Παναγιού, Σκουρολιάκος Πάνος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τσίπρας Γεώργιος και Φωτίου Θεανώ.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Άρση του αποκλεισμού χιλιάδων επιχειρήσεων της Κρήτης από την δράση ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

Στις 3/3/2021 δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης» η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020. Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης που επλήγησαν από την πανδημία μέσω της παροχής μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης από 3.000€ έως 40.000€.

Η δράση αρχικά είχε προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και περίοδο υποβολής αιτήσεων 3 εβδομάδες αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των τοπικών επιχειρηματιών και της αδυναμίας ανταπόκρισης πολλών δημόσιων υπηρεσιών, αρμόδιων για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών (εφορία, πρωτοδικείο), δόθηκε παράταση ενός μήνα και παράλληλα αυξήθηκε ο προϋπολογισμός κατά 10 εκατ. ευρώ.

Η ελάχιστη βαθμολογία ένταξης διαμορφώθηκε στα 68 μόρια και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένεται να είναι από τις υψηλότερες, αν όχι η υψηλότερη, ανάμεσα στις Περιφέρειες που υλοποιούν αντίστοιχες δράσεις. Συνολικά στη δράση υποβλήθηκαν 10.929 αιτήσεις στήριξης εκ των οποίων εγκρίθηκαν μόλις 2.377, δηλαδή το ποσοστό μη χρηματοδοτούμενων αιτήσεων άγγιξε το 80%. Στις απορριφθείσες αιτήσεις συμπεριλαμβάνονται και περίπου 600 επιχειρήσεις οι οποίες παρότι συγκεντρώνουν την απαραίτητη βαθμολογία, απορρίφθηκαν λόγω λαθών ή ασαφειών στην αίτηση χρηματοδότησής τους. Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία αξιολόγησης δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις από αυτές τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να στερούνται την πολύτιμη χρηματοδότηση για μη ουσιώδη λάθη στα δικαιολογητικά ή την διαδικασία υποβολής αίτησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, για την ένταξη των επιχειρήσεων που κόπηκαν λόγω λαθών στις αιτήσεις τους απαιτούνται περίπου 14 εκατ. ευρώ, ενώ για την ένταξη επιπλέον 800 επιχειρήσεων οι οποίες συγκεντρώνουν τουλάχιστον 65 μόρια απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν από 60 έως 65 όρια είναι περίπου 3.850, πρόκειται για επιχειρήσεις που, ως επί το πλείστον, παρουσίασαν 90% πτώση του κύκλου εργασιών τους και έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ ενώ αυτές που συγκέντρωσαν από 50 έως 60 μόρια είναι περίπου 4.250 και αιτήθηκαν 100 εκατ. ευρώ.

Επειδή στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας δεν μπορεί να αποκλείεται από χρηματοδότηση και ενίσχυση η ευρεία πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κρήτης που δοκιμάζονται εδώ και ένα χρόνο.

Επειδή η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη χρηματοδοτήσει την δράση με 60 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις περιφέρειες, και δε διαθέτει τους απαιτούμενους επιπλέον πόρους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση επιπλέον αριθμός επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η οικονομία της Κρήτης;

  2. Ποια μέτρα θα λάβει για να άρει τον παραπάνω αποκλεισμό από την δράση με στόχο την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κρήτης;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Βαρδάκης Σωκράτης

Δραγασάκης Ιωάννης

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Σάκης

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού

Σκουρολιάκος Πάνος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φωτίου Θεανώ

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε