Το όραμά μας για την Παιδεία συγκρούεται και θα σαρώσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ
Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*
Δημοσιεύτηκε στη “Νέα Κρήτη”, Πέμπτη 11 Φεβρ 2021
Μέσα στην πανδημία και με την λειτουργία της Βουλής προσαρμοσμένη σε υγειονομικά πρωτόκολλα, η Κυβέρνηση επιμένει να φέρνει προς ψήφιση και χωρίς καμία διαβούλευση ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που αφορά το μέλλον της Παιδείας. Απολύτως σύμφωνη με τα συμφέροντα των λίγων, σήμερα η Κυβέρνηση επιδιώκει σε αυτές τις συνθήκες όχι απλώς να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων, αλλά κυρίως να υπονομεύσει την δημόσια παιδεία. Εκτός από «λουκέτα» και αστυνομοκρατία, οραματίζεται διεθνείς επενδυτές στα Πανεπιστήμια που θα χαράσσουν τα προγράμματα σπουδών και θα έχουν τον πρώτο λόγο και τον έλεγχο των ερευνητικών προγραμμάτων. Έτσι τα Πανεπιστήμια, με τους πόρους του Δημοσίου, θα υποτάσσουν την λειτουργία τους στα κέρδη των λίγων.
Σε μια περίοδο σκληρής οικονομικής πραγματικότητας, η Κυβέρνηση της Δεξιάς, επιλέγει η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, να πάει στις κάμερες παρακολούθησης, σε προσωπικό και πανάκριβα συστήματα ασφαλείας. Αντί να χρηματοδοτηθούν προγράμματα σπουδών και έρευνα υψηλής θεωρητικής ή τεχνολογικής εξειδίκευσης που, εκτός των άλλων, θα έβαζαν ανάχωμα στη διαρροή των νέων επιστημόνων το εξωτερικό.
Αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στην μόλις 2 σελίδων «Ειδική Έκθεση» του νομοσχεδίου της κας Κεραμέως και στα σημεία που αναλύονται οι δαπάνες ή πιο ορθά τα «οικονομικά αποτελέσματα» του νομοσχεδίου. Εκεί προβλέπονται:
-
Δαπάνη 20 εκατ. ετησίως για 030 θέσεις ειδικών φρουρών.
-
Αγνώστου ύψους επιπρόσθετες ετήσιες δαπάνες:
-
Για τα έξοδα από τις δύο νέες δομές που συνιστώνται σε κάθε ΑΕΙ. 1. Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας ως αυτοτελής υπηρεσία και 2. Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας και ειδικών μονάδων που θα στηρίζουν το έργο της.
-
Δαπάνες για διοργάνωση προγραμμάτων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα για τις 2 παραπάνω δομές.
-
Δαπάνες για το κόστος εγκατάστασης του «Μεγάλου Αδερφού» των Πανεπιστημίων, δηλαδή του Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων, των συστημάτων ασφαλείας εντός των ΑΕΙ.
-
Δαπάνες για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ασφαλείας για το εν λόγω Κέντρο Ελέγχου.
-
Δαπάνες από το κόστος εφαρμογής σε κάθε ΑΕΙ συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης.
-
Ενδεχόμενη δαπάνη από την πρόσληψη προσωπικού στην περίπτωση που δεν επαρκεί το τακτικό προσωπικό για την στελέχωση της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας σε κάθε ΑΕΙ.
Με λίγα λόγια, δεκάδες εκατομμύρια που δεν έχουν ουδεμία σχέση με το πανεπιστημιακό έργο των ΑΕΙ. Και ερωτώ: Περίσσεψε άραγε κανένα ευρώ για την έρευνα ή την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων; Για τη ΝΔ ούτε ένα! Για σκεφθείτε όμως ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο να λαμβάνει 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις υποδομές και την έρευνα και τι εικόνα θα παρουσίαζε διεθνώς! Αντί να σπαταλιούνται για «ειδικούς φρουρούς» μέσα στο Πανεπιστήμιο…
Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εκτελεί ένα «συμβόλαιο»: να αποκλείσει τα ευρύτερα στρώματα από το δημόσιο πανεπιστήμιο και να στρώσει τον δρόμο για τα ιδιωτικά κολέγια (σ.σ. Αλήθεια, ποια είναι η βάση εισαγωγής που προτείνουν οι «άριστοι» για τα ιδιωτικά κολλέγια; Καμία λέξη σε αυτό). Όμως, σε αυτή τη συγκυρία έχουμε κάθε λόγο να αντιτάξουμε ένα άλλο σχέδιο:
Θέλουμε Πανεπιστήμιο δημόσιο, ανοιχτό στα παιδιά της Ελληνικής κοινωνίας, χωρίς οικονομικές ή κοινωνικές προϋποθέσεις πρόσβασης που επιδεινώνουν τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, χωρίς πλαίσιο μέτρων που με δυο λέξεις χαρακτηρίζουμε «ταξικούς φραγμούς» στην μόρφωση.
Θέλουμε Πανεπιστήμιο που να παρέχει σύγχρονη γνώση. Να προσφέρει στα παιδιά μας τις κατακτήσεις του ανθρώπινου μυαλού. Να βγάζει επιστήμονες ικανούς να σταθούν ισάξιοι με τους συναδέλφους τους στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Θέλουμε Πανεπιστήμιο που να παρέχει γνώση που να βοηθά στην ολόπλευρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πατρίδας μας, να συμβάλει στην ανάπτυξη, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα κέρδη των λίγων.
Θέλουμε Πανεπιστήμιο που θα εξασφαλίζει στους αποφοίτους του εργασία, ζωή με αξιοπρέπεια που αξίζει στα παιδιά μας, χωρίς το κυνήγι άλλων τίτλων σπουδών για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά εργασίας.
Θέλουμε Πανεπιστήμιο με συστατικό στοιχείο του την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, όπως απαιτεί η επιστήμη.
Θέλουμε Πανεπιστήμιο που θα καλλιεργεί το σεβασμό στο λαό, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις κατακτήσεις του, το σεβασμό στο περιβάλλον, όλο αυτό το σύνολο αξιών που με δυο λέξεις χαρακτηρίζουμε «δημοκρατική συνείδηση».
Θέλουμε Πανεπιστήμιο που να «πατά» σε έναν συνολικό σχεδιασμό της ολόπλευρης ενίσχυσης της Δημόσιας Παιδείας. Σχεδιασμό που απαιτεί την πολιτική επιλογή για την γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας. Και βέβαια μπορεί η Υπουργός Παιδείας να μην γνώριζε το προϋπολογισμό του υπουργείου της, ωστόσο η Αριστερά, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, οι μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας έρχονται από μακριά.
Πήραμε τη σκυτάλη από τις γενιές του 114 και του 15% του Προϋπολογισμού για την Παιδεία, και φυσικά τραβάμε ακόμη πιο μακριά: Βαδίζουμε με οράματα και στόχους, που υπερβαίνουν τους κοντόφθαλμους, στενούς, ασφυκτικούς ορίζοντες της νεοφιλελεύθερης, της δεξιάς πολιτικής, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «έχουμε μια επίθεση στη δημόσια παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε απλά ένα κίνημα φοιτητικό, αλλά ένα κίνημα παλλαϊκό. Ένα κίνημα που αυτό το σχέδιο νόμου της ΝΔ, η δημοκρατική παράταξη με τους αγώνες της και η Αριστερά, τη δεύτερη φορά, με άλλο νόμο θα ανατρέψει.
*Βουλευτής Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.