Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα της Κρήτης στην Ολομέλεια της Βουλής και  στο νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έκανε λόγο σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τονίζοντας ότι «είναι θέμα αξιοπιστίας να μην καθυστερήσουμε άλλο. Ελπίζω το Υπουργείο, όπως προχωρήσαμε, να συνεχίσει σε τεχνικό επίπεδο και να μην περιμένει. Ελπίζω να προχωρήσει και σύντομα να υλοποιηθεί η θέση για επέκταση στα 12 μίλια», σημείωσε ο βουλευτής.
Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στο ζήτημα της επήρειας της Κρήτης επισημαίνοντας ότι πρέπει η ελληνική διπλωματία να παραμείνει σταθερή στις πάγιες θέσεις της χώρας, ενώ αναρωτήθηκε για την φερόμενη αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα:   
«Η κ. Μπακογιάννη, λοιπόν, που χειρίστηκε εθνικά θέματα, με τι επήρεια τα χειρίστηκε; Με τη θέση εκατό τοις εκατό ή με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας του 2020 που δεν αναγνωρίζει πλήρη επήρεια ούτε καν για την Κρήτη; Ούτε καν για την Κρήτη, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου!», τόνισε  με έμφαση ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης.
Παρεμβαίνοντας διαδικτυακά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο απηύθυνε για μια ακόμη φορά την ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σχετικά με το ποσοστό επήρειας της Κρήτης και των νησιών:
«Δράττομαι της ευκαιρίας που είναι εδώ ο κύριος Υπουργός, για να ρωτήσω: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, ποιό είναι για εσάς το ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών;», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με διαφορετική «γλώσσα» στο εξωτερικό και με άλλη στο εσωτερικό.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε στην παρέμβαση του δριμεία κριτική στο τρόπο με τον οποίο ασκείται η εξωτερική πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία: «Δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική πατώντας σε δύο βάρκες. Δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική έχοντας την προσοχή και το βλέμμα σου στραμμένα στη διατήρηση των εσωκομματικών σου ισορροπιών», όπως είπε.
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε ότι αυτό εντάσσεται στον άξονα μιας διαρκούς, πολυδιάστατης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας και στα πλαίσια μιας προηγηθείσας πολιτικής που κατοχυρώνει και καθιερώνει στο διεθνές πεδίο τη χώρα μας σαν δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΞΔ΄

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν στην Επιτροπή ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε και ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο σηματοδοτεί τη μετατροπή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας από την αδράνεια στην ενεργητικότητα.

Με αυτή την έμμεση, ωστόσο σαφέστατη παραδοχή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι οι πρόσφατες, τουλάχιστον, κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν και επέδειξαν παθητικότητα και αδράνεια στα εθνικά ζητήματα συμφωνώ.

Ωστόσο, τούτη η μεταστροφή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρκετά όψιμη, θα έλεγα. Ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο, έναν χρόνο πριν έως και δύο, επιβεβαιώνει ότι σήμερα εισηγείται πράγματα στα οποία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη η Νέα Δημοκρατία μόλις μερικούς μήνες πριν.

Δεν έχω σκοπό να επαναλάβω όλα όσα ειπώθηκαν και φωτίστηκαν αυτές οι πλευρές από αρκετούς ομιλητές. Να σημειώσω απλώς τη διαφωνία μου με τη θέση του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, ότι ήταν απλά κάποιες επιφυλάξεις όπως είπε σήμερα στην εισήγησή του.

Όταν λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίζει την χώρα στη μέση με απίστευτη επιπολαιότητα ή όταν λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ζημιά χωρίζοντας το Ιόνιο από το Αιγαίο, δεν είναι απλές επιφυλάξεις. Ήταν τοποθετήσεις που δεν είχαν σχέση καθόλου με τις συνθήκες οι οποίες υπερτονίζονται σήμερα και ήταν σαφείς και ευθύτατες οι βολές εναντίον της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι η συγκεκριμένη παλινωδία δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο γεγονός. Δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας με τον οποίο, κατά τη γνώμη μου, διεξάγει την εξωτερική πολιτική της η Νέα Δημοκρατία.

Θα αναφέρω ένα-δύο παραδείγματα. Δεν θα σταθώ στον τοξικό αντιπολιτευτικό πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας κατά την περίοδο που συζητιόνταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ ρωτώ σήμερα, ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας; Η θέση που εξέφρασε πριν από λίγο ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μανωλάκος, ότι παραδώσαμε εθνότητα και γλώσσα; Η θέση που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία στο εσωτερικό της χώρας, όπου η πλειοψηφία των Βουλευτών της δεν τολμά ούτε να ψελλίσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία; Ή η θέση που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και η γλώσσα που χρησιμοποιεί για το εξωτερικό;

Αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών: «Η Ελλάδα διεξάγει αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας». Και κράτησα αυτό το γεγονός για τη σημασία που έχει για την ειρήνη στην περιοχή, για τη συνεργασία των γειτόνων στην περιοχή, για τη σταθερότητα στην περιοχή και τον περιορισμό του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Πάμε παρακάτω. Η Ελλάδα, το διάστημα που πέρασε, έφτασε με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, κατά τη γνώμη μου, στην πρόσφατη ιστορία μας πιο κοντά από ποτέ σε πολεμικό επεισόδιο. Και αιχμή του δόρατος της τουρκικής επιθετικότητας ήταν η προσπάθεια του Oruc Reis να «γκριζάρει» περιοχές της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας; Το Oruc Reis το πήρε ο αέρας;

Η δεύτερη θέση, αυτή η ακατάσχετη –επιτρέψτε μου,  κύριε Πρόεδρε, την έκφραση- μπουρδολογία διάφορων αρμόδιων και αναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που  προσπαθούσαν, μπλέκοντας πολιτικές επιθυμίες, πολιτικές θέσεις και τεχνικά ζητήματα, να μας πείσουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι τα παραπλέοντα σκάφη με τον θόρυβο που δημιουργούσαν ή επειδή κάποια εξαρτήματα δεν ακουμπούσαν ακριβώς στον βυθό δεν έκανε έρευνες; Ή ήταν τελικά θέση της Νέας Δημοκρατίας η θέση του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας της χώρας, προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, «να μην κοροϊδευόμαστε, έγιναν έρευνες»;

Ποια είναι η θέση απ’ αυτές τις τρεις, κατεξοχήν, διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος;

Η κ. Μπακογιάννη, προσπάθησε να μας νουθετήσει εμάς που τώρα τελευταία ασχολούμαστε, τα μειράκια της πολιτικής που τώρα ασχολούμαστε με την εξωτερική πολιτική και αναφέρθηκε στην εμπειρία που είχαν αυτοί που χειρίστηκαν εθνικά ζητήματα κ.λπ. Πολύ ωραία. Πέρα από το γεγονός ότι διαφωνώ στη σημαντική εμπειρία, πρώτα απ’ όλα είναι τι πολιτικές θέσεις εκφράζεις, τι πολιτικές θέσεις στηρίζεις, τι πολιτικές θέσεις υποστηρίζεις.

Η κ. Μπακογιάννη, λοιπόν, που χειρίστηκε εθνικά θέματα, με τι επήρεια τα χειρίστηκε; Με τη θέση εκατό τοις εκατό ή με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας του 2020 που δεν αναγνωρίζει πλήρη επήρεια ούτε καν για την Κρήτη; Ούτε καν για την Κρήτη, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου!

Δράττομαι της ευκαιρίας που είναι εδώ ο κύριος Υπουργός, για να ρωτήσω: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, ποιο είναι για εσάς το ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών; Θα απαντήσετε, πέρα από το ποσοστό επήρειας των νησιών, και στον κ. Μανωλάκο για το ότι δεν εκφράζει την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία; Ή ο κ. Μανωλάκος τις εκφράζει και θα πρέπει να απαντήσετε διαφορετικά;

Κοιτάξτε, παραδείγματα ων ουκ έστιν αριθμός. Η ουσία είναι μία. Δεν μπορείς να αρχίζεις εξωτερική πολιτική μιλώντας πολλές γλώσσες. Δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική πατώντας σε δύο βάρκες. Δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική βλέποντας και κάνοντας κατά το στενό κομματικό επικοινωνιακό όφελος. Δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική έχοντας την προσοχή και το βλέμμα σου στραμμένα στη διατήρηση των εσωκομματικών σου ισορροπιών. Η εξωτερική πολιτική θέλει σχέδιο, στρατηγική, υπευθυνότητα και με αυτή πρέπει να στέκεσαι. Με αυτή την υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε το σχέδιο νόμου που έρχεται σήμερα για την επέκταση των 12 μιλίων.

Επιτρέψτε μου να σταθώ για λίγο στο θέμα της Κρήτης. Ειπώθηκαν αρκετά και δεν έχω σκοπό να επαναλάβω τίποτα από αυτά που ειπώθηκαν. Παρακολούθησα και στη συζήτηση στην Επιτροπή και στη συζήτηση σήμερα όλους τους Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες που τοποθετήθηκαν στο θέμα. Ελπίζω να επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης την επέκταση και νότια και ανατολικά της Κρήτης και ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει τη διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας και να απαντήσει στα στελέχη που χαρακτήρισαν τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εθνικισμό.

Παράλληλα, πιστεύω ότι είναι θέμα αξιοπιστίας να μην καθυστερήσουμε άλλο. Ελπίζω το Υπουργείο, όπως προχωράγαμε, να συνεχίσει σε τεχνικό επίπεδο και να μην περιμένει. Ελπίζω να προχωρήσει και σύντομα να υλοποιηθεί η θέση για επέκταση στα 12 μίλια.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στην περιοχή για την οποία συζητάμε σήμερα εντάσσεται στον άξονα πραγματικά μιας διαρκούς, πολυδιάστατης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Εντάσσεται στα πλαίσια μιας πολιτικής που κατοχυρώνει και καθιερώνει στο διεθνές πεδίο τη χώρα μας σαν δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, σαν δύναμη υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και συνάμα μια δύναμη διαρκούς υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Με αυτήν την έννοια, υπερψηφίζουμε τη συμφωνία φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση στο Σώμα.

Ευχαριστώ.

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε