Η ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ
Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, άνοιξε τη δημόσια συζήτηση για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα της νέας εποχής. Συμμετέχοντας στον προβληματισμό για το νέο ΕΣΥ, θα αναφερθώ σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Με αφορμή και την πανδημία, η συζήτηση επικεντρώνεται στην ανάγκη, να αντιμετωπιστεί επιτέλους η υποστελέχωση των νοσοκομείων. Ποιό είναι όμως, το «αναγκαίο» ανθρώπινο δυναμικό; Από την ίδρυση του ΕΣΥ, δημιουργήθηκαν εξειδικεύσεις, αναβαθμίστηκαν οι δυνατότητες της Ιατρικής. Επίσης σε αυτά τα 30-40 χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει στις ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας. Αποτιμώντας την πορεία του δημόσιου συστήματος, θα πρέπει να δούμε τις παρεμβάσεις μας, κάτω από το πρίσμα του συνόλου αυτών των εξελίξεων. Αναφέρομαι στην υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης. Ωστόσο, χωρίς «κακέκτυπη» αντιγραφή, οι προτάσεις μου μπορούν να προσαρμοστούν για κάθε περιφέρεια της χώρας.
ΠΡΩΤΟ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
-
Η σύγχρονη ιατρική, μπορεί να προσφέρει πολλά, κυριολεκτικά να σώζει ζωές, στις κρίσιμες καταστάσεις, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που κρίσιμα χειρουργεία αναβάλλονται επανειλημμένα στην αναμονή κρεβατιού ΜΕΘ, είτε περιστατικά, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, μετακινούνται σε άλλη πόλη, σε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, με σημαντική βέβαια οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση, στο περιβάλλον του ασθενούς. Απαιτείται επομένως ενίσχυση των ΜΕΘ και αυξημένος αριθμός κρεβατιών ΜΕΘ των νοσοκομείων μας.
Οι επενδύσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πρέπει να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα. Ο αυξημένος αριθμός κρεβατιών ΜΕΘ, να παραμείνει, και να χρησιμοποιηθούν στην σύγχρονη, υψηλού επιπέδου περίθαλψη.
-
Στην ίδια κατεύθυνση απαιτείται σε ορισμένες κλινικές, δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία θα καλύπτει τα περιστατικά αυξημένης βαρύτητας, τα οποία ωστόσο δεν χρειάζονται ΜΕΘ. Αφορά τις κλινικές (κυρίως Χειρουργικές), που κατά τεκμήριο χρειάζονται κρεβάτια ΜΕΘ στη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών τους.
-
Θα πρέπει στα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων, να ενταχθούν σε πλήρη συγκρότηση και στελέχωση, τμήματα των κλινικών. Μονάδα Σπονδυλικής Στήλης στην Ορθοπεδική ή την Νευροχειρουργική, Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Νευρολογική, είναι μερικά παραδείγματα από την αναβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών υγείας που εξασφαλίζει σήμερα η εξέλιξη της Ιατρικής. Ποιες Μονάδες; Σε ποιες κλινικές; Όλες οι εξειδικευμένες μονάδες, πρέπει να θεσμοθετηθούν στο νέο ΕΣΥ.
-
Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Είναι το τελευταίο βήμα της εξωνοσοκομειακής αντιμετώπισης και, για ορισμένους, το πρώτο βήμα της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Είναι τα τμήματα της μεγαλύτερης ταλαιπωρίας για τους συμπολίτες που απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα για λόγους υγείας. Η ενίσχυση των ΤΕΠ, αυτονόητο αίτημα, έχει κατά την γνώμη μου τρεις πλευρές. α) Δημιουργία σε όλα τα νοσοκομεία αυτοτελών ΤΕΠ. β) Προσλήψεις προσωπικού όλων των βασικών ειδικοτήτων γ) Εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική. Αφορά ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό.
-
Τα κέντρα αποκατάστασης, είναι δομές που λείπουν από το δημόσιο σύστημα. Κρίνοντας από τις απαιτήσεις, σε κάθε περιφέρεια, πρέπει να υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης. Στον σχεδιασμό μας, για την Κρήτη, προβλέπεται να εξελιχθεί σε τέτοια δομή το Νοσοκομείο της Νεάπολης, μετά την δρομολογημένη επέκτασή του.
-
Εκτός Κρήτης αναζητούν νοσηλεία περιστατικά κυρίως Καρδιοχειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής, Νευροχειρουργικής, Παιδοχειρουργικής, Χειρουργικής Θώρακος, Επεμβατικής Καρδιολογίας. Οι αντίστοιχες Κλινικές, για να παρέχουν ποιότητα αντάξια της σύγχρονης ιατρικής, πρέπει να αναβαθμιστούν.
Κάθε μια, να αποκτήσει το εξειδικευμένο προσωπικό για να καλύπτει όλο το επιστημονικό φάσμα της Ειδικότητας. Να έχει την δική της ΜΑΦ, με το εξειδικευμένο προσωπικό για τη σωστή λειτουργία της. Να έχει τα δικά της κρεβάτια στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Να έχει χώρους αντίστοιχους στον όγκο του κλινικού έργου.
-
Υπό το πρίσμα των παραπάνω, γίνονται περισσότερο διακριτές οι ανάγκες.