ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στη Βουλή εκ νέου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το θέμα της παράτασης για διόρθωση των καταχωρημένων κτηματολογικών εγγραφών

 

Στη Βουλή φέρνουν εκ νέου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το θέμα της εύλογης εν μέσω πανδημίας παράτασης στην προθεσμία για διόρθωση καταχωρημένων εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών, μετά και την κατηγορηματική μέχρι σήμερα αντίθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Μανώλης Θραψανιώτης και Χάρης Μαμουλάκης επισημαίνουν με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το υποχρεωτικό «λοκντάουν», εξακολουθεί να αρνείται με κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας για διόρθωση των αρχικών εγγραφών των ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο – άρνηση που το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξακολουθεί να αποδέχεται μέχρι και σήμερα.

Τονίζουν στην ίδια ερώτηση ότι πολύ πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου, με έγγραφό του προς το Υπουργείο, ζητά να δοθεί παράταση, τονίζοντας τόσο τα σφάλματα κατά το στάδιο της Κτηματογράφησης και την ανεπαρκή στελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου και του Υποθηκοφυλακείου, όσο και ότι η υφιστάμενη κατάσταση αυτή την περίοδο έχει οδηγήσει το Δήμο και τους πολίτες σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου εν μέσω έξαρσης της πανδημίας προκειμένου να κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η επισήμανση από τους βουλευτές ότι σε μια τέτοια περίοδο τα σφάλματα που έχουν προηγηθεί αφορούν και περιουσία του ίδιου του Δήμου και μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις όπου περιουσία εμφανίζεται ως ιδιοκτησία ιδιωτών ή με διαφορετικά όρια ή εμβαδό – «ουσιαστικά θέτοντας τμήμα της δημοτικής περιουσίας σε κίνδυνο, μετά και την σύντμηση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών από τέλη του 2026 στα τέλη του τρέχοντος έτους», όπως σημειώνουν.

Και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: Θα λάβει –έστω και τώρα – υπόψη του τις ιδιαίτερα πρωτόγνωρες συνθήκες που λαμβάνουν χώρα δίνοντας την αυτονόητη και αναγκαία παράταση στο θέμα της διόρθωσης των καταχωρημένων εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών;

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Αθήνα,  18Νοεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ:«Αυτονόητη η παράταση εν μέσω πανδημίας στηνπροθεσμία για διόρθωση καταχωρημένων εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών»

Παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το υποχρεωτικό «λοκντάουν», το Ελληνικό Κτηματολόγιο, απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αρνείται με κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας για διόρθωση των αρχικών εγγραφών των ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο – άρνηση που το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. ΠΡ 1211/2038232 της 26.10.2020 έγγραφο του Ελληνικού Κτηματολογίου προς το Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη το ζήτημα της πανδημίας που ακόμη και εκείνες τις ημέρες ήταν σε πλήρη εξέλιξη, αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε παράταση και τονίζει ότι «έχει δοθεί ήδη ικανός χρόνος πριν την οριστικοποίηση». Στον ίδιο τόνο ο αρμόδιος Υφυπουργός τονίζει στην απάντησή του ότι «δεν υφίσταται θέμα σχετικής παράτασης», παραγνωρίζοντας πλήρως το θέμα της πανδημίας.

Πολύ πρόσφατα επίσης, ο Δήμος Ηρακλείου, με έγγραφό του προς το Υπουργείο ζητά την παράταση τονίζοντας τόσο τα σφάλματα κατά το στάδιο της Κτηματογράφησης και την ανεπαρκή στελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου και του Υποθηκοφυλακείου, όσο και ότι η υφιστάμενη κατάσταση αυτή την περίοδο «έχει οδηγήσει το Δήμο και τους πολίτες σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων».

Σύμφωνα με την επισήμανση από το Γραφείο του εντεταλμένου συμβούλου Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου, ιδιαίτερη δε σημασία έχει ότι σε μια τέτοια περίοδο τα σφάλματα που έχουν προηγηθεί αφορούν και πληθώρα περιουσίας του ίδιου του Δήμου και μάλιστα εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών ή εμφανίζονται με διαφορετικά όρια ή εμβαδό- ουσιαστικά θέτοντας τμήμα της δημοτικής περιουσίας σε κίνδυνο, μετά και την σύντμηση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών από τέλη του 2026 στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο σε μια τόσο πρωτόγνωρη περίοδο να μην λαμβάνεται υπόψη η πανδημία ως επαρκής λόγος παράτασης για το θέμα της διόρθωσης καταχωρημένων εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών.

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο εν μέσω πανδημίας πολίτες και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες να απευθύνονται μαζικά σε υπηρεσίες για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για τις διορθώσεις.

Επειδή δεν μπορεί να μην επιτραπεί σε πολίτες αλλά και σε έναν Δήμο της χώρας να κατοχυρώσουν ορθώς και εγκαίρως την περιουσία τους

Ερωτάται ο κος. Υπουργός:

Θα λάβει –έστω και τώρα – υπόψη του τις ιδιαίτερα πρωτόγνωρες συνθήκες που λαμβάνουν χώρα δίνοντας την αυτονόητη και αναγκαία παράταση στο θέμα της διόρθωσης καταχωρημένων εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος

Βαρδάκης Σωκράτης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Μαμουλάκης Χάρης

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε