10/11/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι της Κρήτης που πλήττονται από την κακοκαιρία

Να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι της Κρήτης που πλήττονται από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ωρών και να κινητοποιηθεί κάθε δυνατό μέσο για την προστασία των κατοίκων, των περιουσιών τους και των δημοσίων υποδομών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη θεομηνία τις τελευταίες ώρες και οι εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν συζητήθηκα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποίησαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την Κρήτη Σ.Βαρδάκης, Ν.Ηγουμενίδης, Χ.Μαμουλάκλης και Μ.Θραψανιώτης, με τη συμμετοχή του αρμόδιου τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Παππά, των συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, από το Ηράκλειο Δημήτρη Κλαράκη, το Ρέθυμνο Γιώργο Βλαστό, το Λασίθι Γιώργο Καλλιντέρη, τα Χανιά Ανδρέα Παπανδρέου και συνεργατών των βουλευτών της Κρήτης.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν κυρίως στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου, τα στελέχη του κόμματος εκτίμησαν ότι το μέγεθος των ζημιών προσομοιάζει με αυτές που προκλήθηκαν από αντίστοιχα έντονα καιρικά φαινόμενα, τον Φεβρουάριο του 2019.

Διαπιστώνονται ήδη σοβαρές καταστροφές σε μεταφορικά μέσα, κατοικίες και οικιακό εξοπλισμό πολλών νοικοκυριών, εκτεταμένα προβλήματα σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του νησιού και σοβαρές απώλειες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε ελαιόδεντρα.

Ήδη μετά τη χαλαζόπτωση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδας. Ειδικά στην περίπτωση του δήμου Χερσονήσου, το νέο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε τις τελευταίες ώρες ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.

Οι καταστροφές ωστόσο δεν περιορίζονται στους δύο συγκεκριμένους δήμους. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν την ανάγκη να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλοι οι δήμοι του νησιού που επλήγησαν και να ενισχυθούν οικονομικά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να δράσουν άμεσα προς όφελος των πληγέντων.

Πέρα από τις ενέργειες που απαιτούνται για την ανακούφιση των πολιτών και επαγγελματιών, επιτακτική κρίνεται και η ανάγκη συνολικής παρέμβασης για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς τόνισε ιδιαίτερα ότι απαιτείται:

  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών – καταστροφών σε υποδομές (οδικό δίκτυο) και ανακούφιση των πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων

  • Προσοχή και εγρήγορση από τις τοπικές αρχές και τους ίδιους τους πολίτες, έως το πέρας του φαινομένου που είναι σε εξέλιξη.

  • Κινητοποίηση των βουλευτών και άσκηση μέσων κοινοβουλευτικού έργου για την ανάδειξη της κατάστασης

  • Κήρυξη των δήμων που πλήττονται στην Κρήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άμεση χρηματοδότησή τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Νίκος Παππάς, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης,
Μανώλης Θραψανιώτης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές

Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε