Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΚΟΝΑΚΙΑ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Από όλα όσα ζήσαμε το 2020 που μπήκε στη ζωή μας ο κορωνοϊός, ένα στοιχείο κυριαρχεί, ξεχωρίζει, επιδρά και «πιέζει» το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας: Η αξία του δημόσιου συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η στήριξη και ενίσχυσή του, αποτελεί σήμερα απαίτηση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Αυτή η πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για το δημόσιο σύστημα υγείας, η επικράτηση των ιδεών της Αριστεράς, ενάντια σε όλους αυτούς που ιδεοληπτικά υποκλίνονται στην αύξηση του ζωτικού χώρου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Υγεία αποτελεί σημαντική κατάκτηση.

Φυσικά, η Δεξιά, δεν παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη ως απαθής κι αμέτοχος θεατής. Αντίθετα με τους επικοινωνιακούς της ισχυρισμούς για «απομονωμένο» Τσίπρα, ηγέτη ενός κόμματος «ξεκομμένου» από την κοινωνία, γνωρίζει την ιδεολογική και πολιτική της ήττα, και προετοιμάζει την αντεπίθεσή της απέναντι στις ιδέες της Αριστεράς που κυριαρχούν.

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, καθιστά σαφέστατο ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι σε αναντιστοιχία με τις διαθέσεις της κοινωνίας, και σίγουρα πίσω από τις απαιτήσεις και ανάγκες του συστήματος. Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, και η επακόλουθη κατάρρευση του συστήματος ιχνηλάτησης, συμπαρέσυρε σε κατάρρευση το ψεύτικο αφήγημα της ΝΔ περί «διπλασιασμού των ΜΕΘ», περί «χιλιάδων προσλήψεων» και περί «θωράκισης του ΕΣΥ».

Για μας όλα αυτά ήταν αναμενόμενα. Λίγο – πολύ προδιαγεγραμμένα. Η ΝΔ, ποτέ δεν είχε σχέδιο ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το ομολογεί το πρόγραμμά της για άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το διαλαλεί το σχέδιό της για Συμπράξεις Ιδιωτικού Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και η προώθηση θεσμικών αλλαγών που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα, ευνοούν την κερδοφορία των επιχειρηματιών – επενδυτών σε βάρος των πολιτών. Πρόκειται για νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, που βρίσκονται, ταξικά, στην απέναντι όχθη από τις «μεροληπτικές» υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, επιλογές της Αριστεράς.

Εμείς, βλέπουμε την αντιμετώπιση της πανδημίας ως ευκαιρία για την γενναία, μόνιμη, ολόπλευρη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρώτος μας στόχος, η σταδιακή υπέρβαση της λιτότητας που επέβαλλαν στη χώρα οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία από το σημερινό 5% του ΑΕΠ στη  σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης στο 7%. Και βέβαια οι προτάσεις μας εντάσσονται και εκφράζουν ένα ολοκληρωμένο συνολικό πρόγραμμα:

  • Σχέδιο 3ετίας – 4ετίας με 15.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ.

  • Αυτόματη προκήρυξη, χωρίς ΠΥΣ, όλων των κενούμενων θέσεων (γιατρών και λοιπού προσωπικού ) στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

  • Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών- ενισχυμένα κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις δομές του ΕΣΥ των άγονων-νησιωτικών-δυσπρόσιτων περιοχών.

  • Εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών του ΕΣΥ.

  • Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

  • Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

  • Μείωση της υψηλής ιδιωτικής δαπάνης υγείας. Κρίσιμη αιχμή αυτή την περίοδο είναι η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ όλων των τεστ για covid-19 που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια με οδηγία γιατρού ή του ΕΟΔΥ.

Η ΝΔ, δέσμια των ιδεοληψιών της, αντιμετωπίζει την κοινωνική «πίεση» με την φραστική, οριακή και προσωρινή στήριξη του ΕΣΥ. Ωστόσο δεν αποκηρύσσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιό της. Έτσι εξηγούνται όλες οι αντιφάσεις, ολιγωρίες, παλινωδίες, αποσπασματικές και προσωρινές επιλογές, τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αδιαφανείς και ιδιοτελείς χειρισμοί που κάνει στην υγεία.

Έτσι αντιμετωπίζει η Δεξιά την κυριαρχία των ιδεών της Αριστεράς. Τα κόκκινα γαρύφαλλα της Αριστεράς στην υγεία, τα βάφει μπλε. Προσδοκά, όταν ο κόσμος απορρίψει -σίγουρα θα απορρίψει- τα ψεύτικα, άοσμα, κάλπικα, πλαστικά μπλε γαρύφαλλα, να απορρίψει όλα τα γαρύφαλλα. Μαζί με την καρικατούρα του δημόσιου συστήματος υγείας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο κόσμος να απορρίψει συνολικά την κυρίαρχη σήμερα αντίληψη της Αριστεράς για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της κυβέρνησης ούτε επιχαίρουμε τώρα που η κατάσταση ζορίζεται. Θεωρούμε εθνικό στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας και την έξοδο από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, με την κοινωνία όρθια, με ενισχυμένο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το Κοινωνικό Κράτος και το Κράτος Δικαίου.

Ξέρουμε ότι εκφράζουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία. Με σεβασμό στο λαό μας, με εμπιστοσύνη στις μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας και πίστη στις κατακτήσεις του κινήματος, δίνουμε την μάχη για την Ελλάδα της νέας εποχής. Η δημοκρατική παράταξη θα ακυρώσει τα σχέδια της συντηρητικής παράταξης. Θα νικήσουμε!

*Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε