«Και οι 158 έχετε την προσωπική ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα που επιβάλλετε στη μεσαία τάξη», τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης εξηγώντας τους λόγους που σήμερα, όπως είπε, «είναι απολύτως καίρια η στιγμή που έρχεται η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον Υπουργό Οικονομικών».

«Ακριβώς η συζήτηση που έγινε δεν δικαιολογεί κανέναν να πει: «δεν ήξερα, δεν διάβασα, δεν κατάλαβα»», εξήγησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Ένας-ένας προσωπικά θα αναλάβετε την ευθύνη και όλοι σας και ένας-ένας προσωπικά θα απαντήσετε στον ελληνικό λαό και θα απολογηθείτε και στην ‘αγαπημένη’ σας μεσαία τάξη για τα ψέματα που είπατε για να υφαρπάξετε την ψήφο της, αλλά και τη ζοφερή πραγματικότητα την οποία της επιβάλλετε», προσέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε με έμφαση στην «προσωπική ευθύνη της Κυβέρνησης»: «Ναι, συμφωνώ ότι είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης. Και επειδή δεν θα μου έφτανε καν ο χρόνος της ομιλίας να απαριθμήσω όλα τα γεγονότα, όντως οι μάσκες «αλεξίπτωτα» που μοιράστηκαν στα παιδιά μας, οι μάσκες οι κανονικές που δεν μοιράστηκαν ακόμα στα παιδιά μας, το στοίβαγμα των παιδιών μας σε τάξεις των είκοσι επτά μαθητών, συνολικά το υγειονομικά επισφαλές και απροετοίμαστο άνοιγμα των σχολείων, τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε διαφορετικές πύλες εισόδου της χώρας και το υγειονομικά επισφαλές και απροετοίμαστο άνοιγμα του τουρισμού, τα γήπεδα που ανοίγουν με την ανακοίνωση του Υφυπουργού για να κλείσουν γρήγορα-γρήγορα τις πόρτες τους στους φιλάθλους πριν προλάβουν να μπουν μέσα. Όλα αυτά, κύριοι, ναι είναι δείγματα προσωπικής ευθύνης η οποία έχει μάλιστα ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΣΤ΄

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας):

Συνεχίζουμε με τον κ. Νικόλαο Ηγουμενίδη από το ΣΥΡΙΖΑ για επτά λεπτά. Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε

Για δες καιρό που διάλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών. Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβαν όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και τον προλαλήσαντα Υπουργό. Γιατί αυτήν την ώρα, την τόσο κρίσιμη ώρα;

Ορισμένοι μάλιστα συνάδελφοι από αυτό εδώ το Βήμα μετέφεραν στην Αίθουσα την έκπληξη του ελληνικού λαού, ο οποίος ακούγοντας την είδηση της κατάθεσης πρότασης μομφής σφόδρα ταράχθηκε. Και, βεβαίως, όλοι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα οι 158 σαν μια γροθιά θα απαντήσουν στην πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σταθούμε, καταρχήν, στο τι έχει αυτή η ώρα. Όντως είναι μια ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. Και βέβαια είναι η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στάση της κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και την παραβίαση των συνόρων της, των ευρωπαϊκών συνόρων.

Εδώ δεν ξέρω πόσοι συμφωνείτε με αυτήν την διαπίστωση, αλλά σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί, διότι από Σύνοδο σε Σύνοδο πάει «από επιτυχία σε επιτυχία», από χαστούκι σε πιο ισχυρό χαστούκι, σε πιο ισχυρό ράπισμα στον εξ ανατολών γείτονα μας.

Και, βέβαια, διερωτώμαι και θα σταθώ σε θέματα που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Πότε άλλαξε η εθνική θέση για την επήρεια των νησιών; Η κόκκινη γραμμή είναι στα 12 ή τα 6 μίλια; Το ORUC REIS κινείται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως λέει το Υπουργείο Εξωτερικών ή σε «διεκδικούμενα ύδατα», όπως γράφει ο κ. Μητσοτάκης;

Και το τελευταίο, που είδα χθες στη δημοσιότητα και περιμένω τη διάψευση του, έγινε σύσκεψη των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μαξίμου χωρίς την συμμετοχή του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού; Η ευθύνη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την οποία αντιμετωπίζω το ζήτημα δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω άλλες ερωτήσεις.

Ωστόσο από αυτές τις ερωτήσεις, μάζεμα θεμάτων που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα, όσο και αν κοιτάζω -και κοιτάζω προσεκτικά προς εσάς- δεν βλέπω εκατόν πενήντα οκτώ σε μια γροθιά.

Ας έρθουμε στο επόμενο θέμα.

Μα, τέτοια ώρα τώρα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι η κρίσιμη στιγμή για την πανδημία, που περιμένουμε ένα σφοδρό νέο επενδυτικό κύμα και ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Υγείας): Τι πρόταση μομφής είναι αυτή;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν σέβονται τη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Μην διακόπτετε.

Κύριε Ηγουμενίδη, σας παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν έκανα κανέναν διάλογο, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ, με διακόπτουν και σταματώ απλά.

Τώρα, λοιπόν, μετά τις «επιτυχίες» της Κυβέρνησης, που είναι η ώρα να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη οι συμπολίτες μας;

Ναι, συμφωνώ ότι είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης. Και επειδή δεν θα μου έφτανε καν ο χρόνος της ομιλίας να απαριθμήσω όλα τα γεγονότα, όντως οι μάσκες «αλεξίπτωτα» που μοιράστηκαν στα παιδιά μας, οι μάσκες οι κανονικές που δεν μοιράστηκαν ακόμα στα παιδιά μας, το στοίβαγμα των παιδιών μας σε τάξεις των είκοσι επτά μαθητών, συνολικά το υγειονομικά επισφαλές και απροετοίμαστο άνοιγμα των σχολείων, τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε διαφορετικές πύλες εισόδου της χώρας και το υγειονομικά επισφαλές και απροετοίμαστο άνοιγμα του τουρισμού, τα γήπεδα που ανοίγουν με την ανακοίνωση του Υφυπουργού για να κλείσουν γρήγορα-γρήγορα τις πόρτες τους στους φιλάθλους πριν προλάβουν να μπουν μέσα.

Όλα αυτά, κύριοι, ναι είναι δείγματα προσωπικής ευθύνης η οποία έχει μάλιστα ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μα, τώρα αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πρόταση μομφής με αυτήν την οικονομική κατάσταση; Όντως είναι τέτοια η οικονομική κατάσταση και η πορεία της που η πλειοψηφία της κοινωνίας των συμπολιτών μας έχει την πεποίθηση ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Είναι η ώρα που ο Υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ότι δεν αγοράζουμε χίλια λεωφορεία, γιατί για να αγοράσουμε χίλια λεωφορεία πρέπει να κόψουμε συντάξεις.

Πρώτη μου απορία, υπάρχει έστω και μία μείωση σύνταξης που δεν ψήφισε ο συγκεκριμένος Υπουργός; Μία, υπάρχει μία μείωση σύνταξης που δεν ψήφισε; Τώρα τον έπιασε ο πόνος;

Δεύτερον, τόσο καλά πάει η οικονομία που ή χίλια λεωφορεία για να αποφύγουμε το συνωστισμό ή κόβουμε τις συντάξεις;

Είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όντως η ώρα που όπως και είπε ο Πρόεδρος του κόμματος μας, ο Αλέξης ο Τσίπρας, η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, νέες στρατιές ανέργων, νέες γενιές κόκκινων δανείων.

Και πράγματι, λοιπόν, διερωτώμαι: Γιατί, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, επιλέγετε αυτήν την κρίσιμη ώρα για να αποτελειώσετε ό,τι έμεινε όρθιο από το χαλασμό; Γιατί οι πολιτικές σας είναι κοινωνικά ανάλγητες; Γιατί η κοινωνική αναλγησία είναι εγγεγραμμένη στο DNA της πολιτικής που υπηρετείτε; Γιατί δεν ακούτε τη φωνή της κοινωνίας όπως είναι, αλλά παραμορφωμένη μέσα από το αγορασμένο επικοινωνιακό περιτύλιγμα της πολιτικής υποστήριξής σας.

Κοιτάξτε, κύριοι. Καταθέσαμε μια πρόταση μομφής σαν έσχατη εκδήλωση της αντιπαράθεσης μας στην κοινωνικά ανάλγητη πολιτική εικόνα που ακολουθείτε, εικόνα και ομοίωση της οποίας είναι και το νομοσχέδιο που φέρατε. Και είναι γεγονός ότι η συζήτηση που γίνεται, η συζήτηση που ξεσηκώθηκε μετά την πρόταση δεν δικαιολογεί κανέναν ούτε από αυτά ούτε από εκείνα τα έδρανα.

Ακόμα κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι αυτό το διάστημα είναι απασχολημένος να συλλάβει τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, ευχόμαστε σ’ αυτήν του την προσπάθεια να μην βρει μπροστά του δεκαπεντάχρονους μαθητές πάλι.

Ακριβώς η συζήτηση που έγινε δεν δικαιολογεί κανέναν να πει: «δεν ήξερα, δεν διάβασα, δεν κατάλαβα». Όλοι σας και ένας-ένας προσωπικά θα αναλάβετε την ευθύνη και όλοι σας και ένας-ένας προσωπικά θα απαντήσετε στον ελληνικό λαό και θα απολογηθείτε και στην αγαπημένη σας μεσαία τάξη για τα ψέματα που είπατε για να υφαρπάξετε την ψήφο της, αλλά και τη ζοφερή πραγματικότητα την οποία της επιβάλλετε.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε