Ερώτηση με θέμα «Καθυστέρηση στην δημοπράτηση του εθνικής σημασίας έργου υποδομής του φράγματος στο Πλατύ» προς τους κκ. Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης (Ηρακλείου), Ανδρέας Ξανθός (Ρεθύμνου), Σωκράτης Βαρδάκης (Ηρακλείου), Νίκος Ηγουμενίδης (Ηρακλείου), Μανόλης Θραψανιώτης (Λασιθίου), Παύλος Πολάκης (Χανίων). Την Ερώτηση συνυπογράφει και ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών, Νίκος Παππάς.

Τα πλημμυρικά και χειμαρρικά νερά του ποταμού Πλατύ οδηγούνται σήμερα ευθέως στη θάλασσα την ώρα που η πεδιάδα της Μεσσαράς και ο νότιος νομός Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν οξύτατα φαινόμενα λειψυδρίας. Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του ποταμού Πλατύ θα συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην άρδευση των καλλιεργειών στο νότιο νομό Ρεθύμνου, ενώ παράλληλα μέρος από τα ύδατα που θα συλλέγονταν θα κατευθυνόταν προς έναν επιπλέον ταμιευτήρα στο φράγμα της Φανερωμένης. Το 2018 το Υπουργείο Υποδομών αναγνωρίζοντας την σημασία του φράγματος το χαρακτήρισε ως «μεγάλο, σύνθετο και ειδικό έργο εθνικού επιπέδου». Η μελέτη του σύνθετου αυτού έργου είχε εγκριθεί από το ΥΠΑΤ το 2017 μαζί με τεύχη δημοπράτησης και τις περιβαλλοντικές του αδειοδοτήσεις.

Παρόλο που το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει την προώθηση του έργου προς δημοπράτηση, δεν έχει κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση της γρήγορης δημοπράτησης του.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές θέτουν τα εξής ερωτήματα:

Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην δημοπράτηση του έργου του φράγματος του ποταμού Πλατύ και, αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα;

Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να αντιμετωπίσετε τα φαινόμενο ανομβρίας στις περιοχές της Μεσσαράς και του νοτίου Ρεθύμνου;

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε