ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυνική απάντηση Θεοδωρικάκου στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη για τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου:

«Στο θέμα της πρόσληψης προσωπικού της ΔΕΥΑΗ είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός»

 

 
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση για την ενίσχυση της ΔΕΥΑ Ηρακλείου με μόνιμο προσωπικό και στα πλαίσια της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή τονίζοντας ότι «όλα τα στοιχεία που παρέθεσε ο βουλευτής είναι ακριβή», με την πρόταση το ζήτημα στελέχωσης της ΔΕΥΑΗ να «επιλυθεί» με …αποσπάσεις προσωπικού, ενώ παραδέχθηκε ευθέως ότι –όπως είπε ο ίδιος – «στο θέμα της πρόσληψης προσωπικού είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός»…
Στην πρωτολογία του ο Νίκος Ηγουμενίδης παρουσίασε αναλυτικά τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η επιχείρηση: «Το 2010 η ΔΕΥΑ Ηρακλείου είχε 239 άτομα, σήμερα υπηρετούν 129. Οι τρεις από αυτούς είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τον ΟΑΕΔ και ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της ΔΕΥΑ είναι 55 χρόνια. Από τους 126 που είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι 19 είναι υπό συνταξιοδότηση και παραμένουν στην υπηρεσία, μόνο γιατί η αποχώρησή τους –που θα μπορούσε να γίνει και αύριο το πρωί- θα σημάνει την κατάρρευση ουσιαστικά της λειτουργίας της υπηρεσίας». Ο  βουλευτής μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά το υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων και της ίδιας της ΔΕΥΑ με τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό.
Με τη σειρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι: «η κατάσταση που περιέγραψε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδης σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ακριβής. Επί του παρόντος το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μετακινήσεις υπαλλήλων εντός του Δήμου και φορέων του Δήμου ή με αποσπάσεις και μετατάξεις από άλλη δημοτική επιχείρηση, ύστερα από αίτηση των ίδιων των εργαζομένων».
Παραπέμποντας το θέμα στη ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «το συνολικό θέμα το οποίο θίξατε, κύριε συνάδελφε, αποτελεί αντικείμενο διαλόγου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και με τον Σύνδεσμο των ΔΕΥΑ σε ολόκληρη τη χώρα, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης του Δήμου Ηρακλείου. Είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα», σύμφωνα με τον Υπουργό.

Στη δευτερολογία του ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε ξανά στο θέμα του προσωπικού: «Σας ευχαριστώ που επιβεβαιώσατε τα στοιχεία, ότι αυτή είναι η ακριβής κατάσταση. Ωστόσο, επειδή ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση και δεν αφορά μόνο τη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου του Ηρακλείου, αλλά το σύνολο των ΔΕΥΑ,οι σκέψεις που παρουσιάσατε ως δυνητικά «λύσεις», η μετακίνηση έστω μεταξύ υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ. που είναι αντίστοιχη κατάσταση παντού, νομίζω ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ένα μπάλωμα που από τη μια θα κλείνει μια τρύπα και από την άλλη κάποιες τρύπες άλλες ενδεχομένως θα ανοίγει».
Παράλληλα, ο βουλευτής Ηρακλείου έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα με τις οφειλές της ΔΕΥΑ: «Κατά το παρελθόν η ΔΕΥΑ Ηρακλείου έκανε ένα δάνειο 18 εκατομμυρίων ευρώ για να προχωρήσει έργα στο Ηράκλειο. Είναι έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στο Ηράκλειο. Από αυτό το χρέος των 18 εκατομμυρίων ευρώ πλήρωσε ήδη τα 11 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή γύρω στο 30% με 40%, 7 εκατομμύρια ευρώ, είναι το χρέος της. Με τα πανωτόκια και τα υπόλοιπα το σύνολό της σήμερα ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ». Εξηγώντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ΔΕΥΑΗ, τόνισε «το σύνολο των δραστηριοτήτων και η ενίσχυση της ΔΕΥΑ Ηρακλείου είτε με το προσωπικό της είτε και η οικονομική ανακούφιση, θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα της ΔΕΥΑ, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου».
Ο Υπουργός στο θέμα των οφειλών απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «Έχουμε μια συνολική πολιτική, η οποία αφορά της ΔΕΥΑ και σχετίζεται με τις χρηματοδοτήσεις έργων ύδρευσης, όπως το συγκεκριμένο στο Ηράκλειο, αλλά και με προσκλήσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με το οποίο επιδιώκουμε την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στις ΔΕΥΑ, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό και το ενεργειακό κόστος αυτών των επιχειρήσεων προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος».
Μάλιστα, αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του προσωπικού της ΔΕΥΑΗ λέγοντας και πάλι στον ίδιο τόνο: «Είδατε ότι στο θέμα της πρόσληψης προσωπικού είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός. Θεωρώ απόλυτη ανάγκη να υπάρξει συνολική ρύθμιση και όχι αποσπασματικές λύσεις που να αφορούν μία ή δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε διάλογο με την ΚΕΔΕ, καθώς και με το σύνολο των ΔΕΥΑ και τον σχετικό σύνδεσμο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε σχετικά με τις απαντήσεις του Υπουργού: «Ο Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαιώνει όλα τα στοιχεία για την τραγική έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, και δεν διστάζει να μην δεσμευτεί σε τίποτε. Στην πραγματικότητα λέει ευθέως πως ‘έτσι είναι τα πράγματα, αλλά λυπάμαι η Κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά’, προφανώς αφήνοντας τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου στη τύχη της. Το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να εμφανίζεται ότι κάνει έργο επικαλούμενη το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ όλοι γνωρίζουν ότι  είναι το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» που ήδη έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις για το πρόγραμμα αντικατάστασης της ύδρευσης στο Ηράκλειο. Οι σημερινές απαντήσεις του Υπουργού που αντί να αναλάβει ευθύνες ή έστω πρωτοβουλίες απαντά με κυνικότητα και σε κόντρα με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης του Ηρακλείο».
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε