Η καταστροφή της εργασίας, επιλογή της ΝΔ

Δημοσιεύτηκε στην “Πατρίδα”, Παρασκευή 18 Σεπτ 2020

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ  βρήκε άλλη μια ευκαιρία για να πλήξει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έφερε για τα εργασιακά, νομοσχέδιο απλήρωτων υπερωριών, μείωσης μισθών και «ψαλιδίσματος» του δώρου των Χριστουγέννων. Πρόκειται για νομοσχέδιο που θα βαθύνει και θα παρατείνει την ύφεση, ενώ χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίστροφο. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα.

  2. Μειώνει το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους του τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.

  3. Καθυστερεί κι άλλο την αύξηση του κατώτατου μισθού -τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021- η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος.

  4. Παρατείνει το καθεστώς αναστολής συμβάσεων, δηλαδή την επιδότηση της ανεργίας.

  5. Παρατείνει το αποτυχημένο “Συν-Εργασία” μειώσεων μισθών και μετατροπής της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία.

  6. Επεκτείνει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων.

  7. Δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζόμενων.

Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά, είναι «σάρκα» από την «πολιτική σάρκα» της Δεξιάς παράταξης. Ανέκαθεν, η συντηρητική παράταξη έβλεπε και βλέπει στην προστασία της εργασίας, εμπόδια για επενδύσεις και αντικίνητρα για την ανάπτυξη, εμπόδια στην συσσώρευση του πλούτου στα χέρια των λίγων που υπηρετεί πολιτικά. Ανέκαθεν η Δεξιά, η παράταξη σύμφωνα με την οποία «αν δεν είχαμε Τρόικα, έπρεπε να εφεύρουμε», αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει την καταστροφή της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ως «μαγνήτη» επενδύσεων». Γι’ αυτό και συστατικό στοιχείο της πολιτικής της πρότασης για έξοδο από την οικονομική κρίση, περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, οικονομικές διακρίσεις σε βάρος της νέας γενιάς (υποκατώτατος μισθός), μειώσεις εργαζομένων (απολύσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις), μειώσεις συντάξεων, κατάργηση της προστασίας που παρέχουν στους εργαζόμενους οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι για το κόμμα των ελίτ, τη ΝΔ, οι εργαζόμενοι είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της οικονομικής κρίσης.

Εδώ είναι και η «καρδιά» της αντίθεσης της Αριστεράς, της δημοκρατικής παράταξης, με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Για την Αριστερά, η εργασία είναι ο δρόμος για την παραγωγή του πλούτου που χρειάζεται η κοινωνία, για να βγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης. Να γιατί, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Αριστεράς μετά την έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ήταν η επαναφορά των ΣΣΕ, η κατάργηση της ντροπής του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση των μισθών. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, αυτά τα μέτρα ήταν τα πρώτα που ανακάλεσε, μόλις ανέλαβε, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Το επικοινωνιακό πέπλο προστασίας, δεν μπορεί ούτε να ωραιοποιήσει τη δραματική κατάσταση στην οποία οδηγεί την οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ούτε φυσικά να δικαιολογήσει την πολιτική απάτη του κ. Μητσοτάκη. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αμείλικτα. Επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα έφερνε «ισχυρή ανάπτυξη», παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του ’19 και έφερε τελικά ύφεση 0,9% ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019, τέσσερις μήνες πριν τον κορωνοϊό.

Τη στιγμή που η ύφεση καταγράφει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στο 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του ’20 και η ανεργία αυξάνεται διαρκώς, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις απολύσεις καθώς οι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας στις 30 Ιουνίου, απολύονται ελεύθερα, ακόμα και αν η επιχείρηση επιδοτείται πλήρως από το κράτος για τις εργοδοτικές εισφορές. Πέρα από την εκδικητικότητα προς τους εργαζόμενους, η εν λόγω απόφαση επιβεβαιώνει -όπως εξ αρχής είχαμε τονίσει- ότι ούτε οι αναστολές συμβάσεων ούτε και το διαβόητο “Συν-Eργασία” θεσπίστηκαν για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, παρά τους αντίθετους, τότε, ισχυρισμούς του κ. Βρούτση και των άλλων υπουργών της ΝΔ, οι οποίοι είχαν μοναδικό σκοπό να θολώσουν την αλήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποκαλύπτει ότι «αδυνατεί να κατανοήσει την άρνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ να συνεχίσει να παρέχει τα στοιχεία τα οποία παρείχε μέχρι πρότινος», ουσιαστικά αποκρύπτοντας στοιχεία από την πραγματικότητα.

Πανηγυρίζουν, γιατί «στήριξαν» 1,9 εκατ. εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με 1,57 δισ. ευρώ, μέσα στους έξι μήνες της πανδημίας. Πανηγυρίζει, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης γιατί διέθεσε κατά μέσο όρο 101 ευρώ τον μήνα ανά άτομο ως επίδομα και αλλά 37 ευρώ ως εισφορές! Αυτή ήταν η «μέριμνα» της ΝΔ για το εισόδημα 1,9 εκατ. εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών στο εξάμηνο που είχαμε κατάρρευση της αγοράς, αναστολή εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες και εκτίναξη της ανεργίας, ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μείωση μισθών.

Ακόμη και τα στοιχεία που επιλέγει να δημοσιοποιεί η ίδια η κυβέρνηση, αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής της σε βάρος του κόσμου της εργασίας και της οικονομίας γενικότερα, αφού η μη-στήριξη οδηγεί σε βαθύτερη και πιο παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Δηλαδή σε περισσότερους άνεργους και «λουκέτα», χαμηλότερα εισοδήματα και υψηλότερα χρέη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η επίθεση και η καταστροφή της εργασίας είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Για την Αριστερά, για την Δημοκρατική Παράταξη, ο πολιτικός δρόμος είναι διαμετρικά αντίθετος: η ανάκτηση της εργασίας και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι ο δρόμος για να βγει η κοινωνία από την κρίση, παραμένοντας όρθια.

*Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε