ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΤΡΙΔΑ”, ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΠΕΜΠΤΗ 25.6.2020

Από Ηράκλειο μέχρι Αθήνα: Η Κυβέρνηση υπονομεύει το αγαθό του νερού

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Την προηγούμενη εβδομάδα ο σημερινός Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου λαθροχειρία: Εμφανίστηκε να «εγκαινιάζει» μια σειρά από «μεγάλα έργα» – όπως τα ονομάζει ο ίδιος – σε όλη την επικράτεια. Μεταξύ αυτών και τα έργα του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου, τα οποία, ωστόσο, όχι απλώς έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους από το 2017, αλλά … ήδη υλοποιούνται!

Στις πίσω γραμμές όμως, υπάρχει και μια ακόμη πλευρά: Σήμερα το έργο της ύδρευσης του Ηρακλείου χαρακτηρίζεται ως «μεγάλο έργο», ενώ σκοπίμως και έπειτα από συσκέψεις στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και μετέπειτα Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση είχε χαρακτηριστεί ως έργο «στρατηγικής σημασίας». Πολύ απλά η Κυβέρνηση υποκρύπτει την «επιτελική» τεχνική υποβάθμισης της σημασίας και του κεντρικού ενδιαφέροντος μιας Κυβέρνησης για πτυχές της πορείας ενός έργου με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η υποβάθμιση αυτή από πλευράς Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία και δεν αφορά μόνο την Κρήτη.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση έβαλε στα σκαριά τη σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα για την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών σε ένα σημαντικό και καίριο κοινωνικό αγαθό μέσω και μιας πιθανής ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Και πριν από αυτό κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον δρόμο που είχε ανοίξει ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου με την περίφημή του δήλωση πως το νερό είναι «απαράδεκτα φθηνό».

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος σε ό,τι αφορά την υδροδότηση του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι. Για παράδειγμα, το αναλυτικό έγγραφο που μού παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η ΔΕΥΑΜΠ  – αποτελεί ένα εμπεριστατωμένο υπόμνημα θέσεων της δημοτικής επιχείρησης για το οποίο αναμένω τις απαντήσεις στην αναφορά που κατατέθηκε από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία – επισημαίνει την έμμεση αφαίρεση κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την καθ’ ύλην αρμόδια δημοτική επιχείρηση για το ζήτημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής.  

Όχι τυχαία, φθάνει η ΔΕΥΑΜΠ στο σημείο να επισημαίνει τον κίνδυνο πως κάποιες τοπικές κοινότητες θα «μείνουν» από νερό, ενώ προς κάθε κατεύθυνση τονίζει ότι «η ύδρευση όλων των οικισμών του Δήμου αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα την ευθύνη της οποίας έχει η ΔΕΥΑΜΠ, για τα θέματα που σχετίζονται με την άντληση του νερού και ανεξαιρέτως της χρήσης του (ύδρευση ή άρδευση), η ΔΕΥΑΜΠ και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας θα πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι». Είναι προφανές ότι ο λόγος της ΔΕΥΑΜΠ υπονομεύεται σε κρίσιμες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές του Μαξίμου δεν θυμίζουν σε τίποτε τον άξονα που κινηθήκαμε από το 2015 έως το 2019.  Με κορυφαίο παράδειγμα -για όλη την επικράτεια- το Ηράκλειο, πετύχαμε την απαλλαγή της ΔΕΥΑΗ από υπέρογκες οφειλές-βαρίδια του παρελθόντος, πετύχαμε ρύθμιση με την οποία οι ΔΕΥΑ επιδοτούνται χωρίς να απαιτείται η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καταργώντας το όριο του 35%  και ανεβάζοντας το στο 100% για να έχουν πλήρη πρόσβαση σε πόρους, ενώ λίγες μέρες πριν αλλάξει η Κυβέρνηση εγκρίναμε τη χρηματοδότηση για το κομμάτι των δικτύων ύδρευσης σε συνοικίες που υποφέρουν: Είναι οι περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγ. Αικατερίνη, Δημοκρατίας, Κηπούπολη, Νέα Αλικαρνασσός και Δυτικά προάστια (Τρεις Βαγιές, Εσταυρωμένος, Λίντο), δηλαδή περίπου 150 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης σε κομβικά τμήματα της πόλης.

Τι συμβαίνει σήμερα; Όχι απλώς η Κυβέρνηση υποβαθμίζει τη σημασία του έργου και δημιουργεί μια σύγχυση με τις αλλαγές που ανακοινώνει, αλλά ακόμη και το σημαντικό δάνειο που έχει εγκρίνει ο Δήμος στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου το αρμόδιο Υπουργείο το κρατά στα συρτάρια χωρίς να απαντά στο θέμα του ακατάσχετου που θέτει ο Δήμος για να κατοχυρωθεί πλήρως η δανειοδότηση και η διασφάλιση της δημοτικής επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, από το Ηράκλειο μέχρι την Αθήνα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά επιλέγει την πολιτική υπονόμευσης του αγαθού του νερού  και ακυρώνει μια στρατηγική απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων με ένα διαφανές χρηματοδοτικό σχήμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΔΕΥΑ και κυρίως των πολιτών. Η είσοδος των ιδιωτών στο χώρο του νερού αποτελεί την κύρια στρατηγική της Κυβέρνησης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ήδη τονίσει ότι υπάρχουν ήδη καταγγελίες για δήμους της χώρας που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης και ότι συγκεκριμένες εταιρείες ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά «φωτογραφικούς» καθορισμούς των όρων και εγκρίσεων μελλοντικών δημοπρατήσεων.  Όλα αυτά υπό το μάτι του «επιτελικού» κράτους με επίκεντρο το Μαξίμου.

Όλα τα παραπάνω δίνουν και την εξήγηση γιατί σε κοινοβουλευτική μας ερώτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση ώστε την περίοδο της πανδημίας να διασφαλίσει σε όλους τους πολίτες ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά, δηλαδή το νερό, ο Υφυπουργός Εσωτερικών με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τελικά μάς απάντησε ότι ακόμη …«εξετάζει» όλες τις παραμέτρους για τα μέτρα που πρέπει να λάβει. Είναι φανερό ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η προστασία και η πρόσβαση όλων στο αγαθό του νερού. Γι’ αυτό και είναι επιτακτικό να ζωντανέψει σήμερα ένα δυναμικό μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού. Πριν να είναι πολύ αργά.

*Βουλευτής Ν. Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε