ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνυπογράφουν την ερώτηση οι 2 πρώην Υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης –  και οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για την ενίσχυση της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και καρδιολόγος ιατρός Νίκος Ηγουμενίδης – ερώτηση την οποία συνυπογράφουν συνολικά 21 βουλευτές, μεταξύ αυτών οι 2 πρώην Υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης και οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές τονίζουν στην ερώτηση που απευθύνουν στον Υπουργό Υγείας ότι «η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ διαθέτει σήμερα ένα πανελληνίως και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο αλλά και προσωπικό που προσφέρει καθημερινά τις υπηρεσίες του στους πολίτες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου». Επισημαίνουν επίσης ότι «στο σχεδιασμό της 7ης ΥΠΕ, έχει τονιστεί ότι στην κατεύθυνση της υγειονομικής αυτοτέλειας της Κρήτης είναι αναγκαία η ενίσχυση της Καρδιολογικής Κλινικής με ακόμη περισσότερους και μεγαλύτερους χώρους.

Όπως υπογραμμίζουν, «αντί για αυτό, και με αφορμή δωρεά για μια ακόμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΠαΓΝΗ, λαμβάνονται μονομερώς αποφάσεις –  η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλει στη συρρίκνωση της Καρδιολογικής Κλινικής και μάλιστα στην κρίσιμη μονάδα στεφανιαίας και εμφραγμάτων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται μονομερώς και κόντρα στις εισηγήσεις της Καρδιολογικής Κλινικής, της Επιστημονικής Επιτροπής, της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, αλλά και του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Πρόκειται για αποφάσεις- παρεμβάσεις στην χωροταξία του Νοσοκομείου που επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία και άλλων κλινικών.

Στην ερώτηση αναφέρεται επίσης ότι «όχι τυχαία, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Διοικητή του ΠαΓΝΗ, τονίζει ότι: «θέλουμε να πιστεύουμε ότι λόγω κορωνοϊού οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και παγκοσμίως και οι αυξημένες ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ δεν θα οδηγήσουν σε ενέργειες που θα έχουν ως συνέπεια την κατάργηση ή συρρίκνωση των λίγων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καρδιαγγειακών ασθενών (ΜΕΠΚ) και τον περιορισμό των Τμημάτων Επεμβατικής Καρδιολογίας».

Σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις που όχι μόνο δεν συρρικνώνουν αλλά παραχωρούν χώρους που βρίσκονται έναντι του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην Καρδιολογική Κλινική και συγκεκριμένα για τις ανάγκες του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας για τη μονοήμερη νοσηλεία των ασθενών. Είναι αποφάσεις που πάρθηκαν με στόχο την ενίσχυση της Καρδιολογικής Κλινικής και που άγνωστο γιατί σήμερα παραγκωνίζονται και δεν υλοποιούνται.

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι ο στόχος για κανένα περιστατικό εκτός Κρήτης προϋποθέτει την ενίσχυση και όχι τη συρρίκνωση και της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ότι η υγειονομική αυτοτέλεια της περιφέρειας της Κρήτης προϋποθέτει την ενίσχυση των αντίστοιχων κλινικών (Καρδιοχειρουργική – Νευροχειρουργική – Αγγειοχειρουργική – Θωρακοχειρουργική – Παιδοχειρουργική), ώστε με επάρκεια να υπηρετούν τον απαιτούμενο τριτοβάθμιο ρόλο τους, και ότι, τέλος, εκκρεμεί η  υλοποίηση προηγούμενης ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του ΠαΓΝΗ, για επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ και η πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση των αναγκών της Καρδιοχειρουργικής και αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενίσχυση της Καρδιολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ με στόχο την υγειονομική αυτοτέλεια της Κρήτης;

  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αξιοποίηση της σημαντικής δωρεάς χωρίς την συρρίκνωση της Καρδιολογικής Κλινικής;

  3. Θα υλοποιήσει τις αποφάσεις για την επέκταση της ΜΕΠΚ στο ΠΑΓΝΗ και με την αναγκαία ενίσχυση με το απαιτούμενο προσωπικό;

  4. Πώς σχεδιάζει να υλοποιήσει και να προχωρήσει στην κατεύθυνση της υγειονομικής αυτοτέλειας της Κρήτης;

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 2.6.2020

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε