Τηλεδιάσκεψη σχετικά με τις επιπτώσεις του SARS CoV-2 στον τουρισμό, είχαν σήμερα η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και το τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς του Τουρισμού της Κρήτης.

Στην τηλε-διάσκεψη στην οποία συζητήθηκαν οι συντριπτικές συνέπειες που υφίσταται ο Τουρισμός εξαιτίας του κορονοϊού, τα σενάρια για την επόμενη μέρα και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη του Τουρισμού αλλά και μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και εργαζομένων, συμμετείχαν η Ένωση Ξενοδόχων Ηράκλειου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων, η Ένωση επιχ. ενοικιαζομένων διαμερ./δωματίων “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ“ , το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Τουρ. Πρακτόρων, το Σωματείο Ξεναγών Κρήτης- Σαντορίνης , ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης, ο Σύλλογος ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής – επαγγελματιών “ Νέαρχος“ και η Ο.Λ.Η.- κρουαζιέρα.

Οι φορείς εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τους χιλιάδες εργαζόμενους που πλήττονται και μένουν εκτός επιδομάτων αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων την επόμενη μέρα. Όπως ανέφεραν, με το πιο ευνοϊκό σενάριο, η τουριστική περίοδος αναμένεται από την 1η Ιουλίου και έπειτα, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι ίσως αυτό να μην γίνει πριν τον Αύγουστο. Γι` αυτό όπως τονίζουν είναι αναγκαία η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον, ακόμη και όταν ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει μια σειρά από σημαντικά υγειονομικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, όπως τα πρωτόκολλα υγείας που θα πρέπει να τηρηθούν τόσο για τους τουρίστες που θα έρχονται από το εξωτερικό όσο και για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.

Όπως επεσήμαναν, σημαντική είναι η στήριξη των tour operators για την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση κανείς σήμερα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση του κορονοϊού, ούτε ποια θα είναι η δυναμική των τουριστών οικονομικά, ούτε πόσο θα έχει πληγεί η απασχόληση.

Η Tομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν μέτρα για την στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων και αφορούν:

· Άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η επιβίωση των εργαζομένων.

· Μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνησή του.

· Μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, και άρα δίκαιο και πράσινο.

· Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των εργαζομένων αναβάθμιση τουριστικής εκπαίδευσης.

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και το δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι των 35δις που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία από κοινοτικούς πόρους. Έχει ληφθεί υπ όψιν η ιδιαιτερότητα του κλάδου ως προς την εποχικότητα και άλλες ιδιαίτερες συνθήκες. σε όλους τους επιμέρους κλάδους με βάση τις ανάγκες τους και με ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες όπου ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος και ανάπτυξης.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε