Να μην γίνει η πανδημία άλλοθι αδράνειας στην Κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα και το μέλλον της Ευρώπης

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πατρίς”  – 2 Απρ 2020

Το μείζον σήμερα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ωστόσο, εν μέσω αυτής της κρίσης σε κρίσιμα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής παρουσιάζονται σοβαρές εξελίξεις που αφορούν άμεσα τη χώρα. Ξεχωρίζουν: Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, συμφωνία για την επιχείρηση «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και η προκλητική Γερμανική στάση στην έκδοση ευρωομολόγου. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Στη σκιά του κορωνοϊού οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας προχώρησαν σε τηλεδιάσκεψη για το Συριακό και το Προσφυγικό με τον Ερντογάν με την εκ νέου ηχηρή απουσία της Ελλάδας. Προηγήθηκε ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη διαδικασία του Βερολίνου, η απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού ανοιχτά στην Κω, η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού και η απόπειρα εισβολής στον Έβρο. Πρόσφατα, η Τουρκία προχώρησε σε κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας, με την κατάθεση συντεταγμένων που παραβιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ανακοινώνει πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Πώς αντέδρασε η εξωτερική πολιτική της χώρας μας σε όλες αυτές τις εξελίξεις;

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει μια πρωτοφανή πολιτική αδράνειας. Η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν τολμά να απαιτήσει κυρώσεις για την Τουρκία. Δεν ζήτησε ποτέ σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ούτε και μετεγκαταστάσεις προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Και στο Προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνον επαναπαύεται στην επίδειξη απλής ηθικής συμπαράστασης των εταίρων μας, αλλά φαίνεται πως αποδέχεται για τον συνολικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, τον ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου της Ε.Ε.

Η  στρατηγική της αδράνειας λειτουργεί σε βάρος της χώρας. Σε πλήρη αντίθεση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποίησε πρώτη το ζήτημα των κυρώσεων που η σημερινή Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά. Και επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια καθαρή θέση: Από πλευράς Ελλάδας οποιαδήποτε πρόκληση που αφορά την εθνική μας κυριαρχία να τυγχάνει ξεκάθαρης απάντησης. Η Ελλάδα ούτε προκαλεί ούτε θα ανεχθεί προκλήσεις.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ

Πριν λίγες μέρες, το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε νέτα-σκέτα το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία, με την μόνη υποσημείωση ότι οφείλει απλώς …«να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο». Σε αυτή τη συγκυρία, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν προστατεύει την πάγια ελληνική θέση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Ερώτημα: Γιατί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείπει την οδό του ΣΥΡΙΖΑ για πίεση της ΕΕ σε σχέση με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή; Πρέπει να απαντήσει.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «ΕΙΡΗΝΗ» ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Προσφάτως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με την ανάγκη ενεργοποίησης της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Οι λόγοι της συμφωνίας είναι ορθοί. Ωστόσο, με τη διαμορφωθείσα συμφωνία η κυβέρνηση ανατρέπει τη μέχρι σήμερα στάση που τήρησε σταθερά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με ό,τι προηγήθηκε, η σημερινή Κυβέρνηση αποδέχεται να είναι η μόνη χώρα που συμμετέχει στη νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση ελέγχου εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, διαθέτοντας μόνο η ίδια λιμάνια της για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, με την προοπτική να διανεμηθούν στην ΕΕ, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα ισχύσει και με ποιο τρόπο για την Κρήτη.

ΟΧΙ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

Η τοποθέτηση απέναντι στην προκλητική άρνηση της Γερμανίας στην έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου, αναδεικνύει ζήτημα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της. Η αρνητική τοποθέτηση της Γερμανίας θέτει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Μητσοτάκη, ενώπιον σημαντικών ευθυνών.

Όλες οι προηγηθείσες πρωτοβουλίες που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Νότο και τα σχήματα των Χωρών της Μεσογείου με άξονα την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορούν άλλο να βρίσκονται στο συρτάρι από τη σημερινή Κυβέρνηση. Την ώρα που οι χώρες του Νότου, η Ιταλία και η Ισπανία κλυδωνίζονται από την πανδημία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπορεί απλώς να συνυπογράφει κείμενα άλλων ηγετών – όσο ορθά και εύλογα κι αν είναι– ή να εκφράζει απλά τη γενική δυσαρέσκεια του για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής μέσω tweet. Οφείλει να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που παρέχει η ενεργητική εξωτερική πολιτική που παρέλαβε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, Η πανδημία δεν είναι άλλοθι για καμία αδράνεια. Η χώρα μας οφείλει να απεμπολήσει αυτή την πολιτική. Οφείλει να πρωταγωνιστήσει στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, αλλά και εκείνο το μέλλον που θα δίνει νόημα και αξία στην ίδια την Ευρώπη.

Την ώρα που η Ιταλία στοιβάζει εκατόμβες νεκρών και η Γερμανία γυρίζει προκλητικά την πλάτη στην επιβίωση των χωρών που κλονίζονται από την πανδημία, η χώρα μας μπορεί και επιβάλλεται να έχει ισχυρό λόγο και ρόλο. Όλες οι προηγηθείσες θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και η εμπειρία της Ελλάδας από τις πολιτικές της λιτότητας, δεν επιτρέπουν σήμερα η Ελλάδα να είναι παθητικός θεατής των εξελίξεων.

Η Τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Δεν αρκούν τα ευχολόγια των «συμμάχων». Απαιτούμε την ενεργητική υποστήριξη του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, του σεβασμού στην ειρήνη και την ομαλότητα. Δηλαδή απαιτούμε την έμπρακτη υποστήριξη στις θέσεις της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κεκτημένο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας, θα παλέψει για εκείνη την Ευρώπη που πριν απ’ όλα θα αφορά και θα προτάσσει την αξία του ανθρώπου και της δημοκρατίας.

*Βουλευτής Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ,  μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε