Συνέντευξη του Νίκου Ηγουμενίδη στο “Κόκκινο Κρήτης”

Να μην αδιαφορούμε, ούτε να πανικοβαλλόμαστε με τον κορονοϊό, αλλά να τηρούμε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με υπευθυνότητα και ψυχραιμία συνιστά ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος μίλησε στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm, όχι τόσο με την ιδιότητα του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως με την επιστημονική και επαγγελματική του ιδιότητα, του γιατρού.

Χαρακτήρισε βέβαιη και ζήτημα χρόνου την εμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κρήτη, ωστόσο όπως είπε δεν θα πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτό, αλλά στην επαγρύπνηση για τον άμεσο εντοπισμό των ασθενών, την απομόνωσή τους και γενικότερα την τήρηση όλων των μέτρων που συντελούν στον έλεγχο της διασποράς του ιού. «Είναι κρίσιμο να επιμείνουμε στα μέτρα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και όχι στον αριθμό των κρουσμάτων, που σήμερα στην Κρήτη μπορεί να μην υπάρχουν αλλά αύριο να εμφανιστούν δέκα».

Ο κ. Ηγουμενίδης εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη προς τους συναδέλφους του, στελέχη του ΕΟΔΥ. «Και ο κ. Τσιόρδας και το υπόλοιπο προσωπικά του ΕΟΔΥ είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και έχουν αποδείξει ότι δεν είναι επιπόλαιοι. Είναι άνθρωποι με προσφορά και αναγνώριση από την ιατρική κοινότητα. Να είστε σίγουροι ότι έχουν απόλυτη επίγνωση των ενδεχόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων για τις αποφάσεις που λαμβάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηγουμενίδης. Ο ίδιος υπενθύμισε στην συνέντευξή του τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται, ιδιαίτερα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, και επέμεινε ότι είναι κρίσιμο όχι μόνο να περιοριστεί η εξάπλωσης αλλά ακόμη και να επιβραδυνθεί χρονικά, έστω για μικρό διάστημα. «Έχει σημασία ακόμη και η καθυστέρηση της μετάδοσης για να μην επιβαρυνθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί διότι τις επιπτώσεις τις βλέπουμε σήμερα στην Ιταλία, όπου τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει και αδυνατούν να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό ασθενών». Παράλληλα με τα μέτρα ατομικής προστασία και τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμός των συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους, ο κ. Ηγουμενίδης χαρακτήρισε αναγκαία την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, παραπέμποντας στις σχετικές προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ανευθυνότητα η μη τήρηση των οδηγιών»

Ως προς τη στάση της Εκκλησίας και τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε για τη Θεία Κοινωνία, ο κ. Ηγουμενίδης ήταν σαφής: «Έχω μάθει να σέβομαι κάθε αντίθετη άποψη γενικότερα και δέχομαι τη θέση της Εκκλησίας που λέει ότι η Θεία Μετάληψη είναι σώμα και αίμα Χριστού. Η ιατρική όμως δεν μιλά για τη Θεία Μετάληψη. Η ιατρική μιλά για τα σάλια του ανθρώπου που γίνεται κοινωνός. Σε αυτά τα σάλια υπάρχει ιός, αν κάποιος είναι ασθενής. Η ιατρική επιστήμη εξήγησε με σαφήνεια πως μεταδίδεται ο ιός και με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τον περίγυρό μας από την ασθένεια. Η αγνόηση των οδηγιών της ιατρικής και του ΕΟΔΥ είναι ανευθυνότητα και παίρνει διαστάσεις εγκληματικής ανευθυνότητας αν γίνει αιτία να ξεφύγει ο έλεγχος μετάδοσης του ιού. Διάφορες εκκλησίες παίρνουν μέτρα προφύλαξης, από τους μουσουλμάνους μέχρι τους καθολικούς. Νομίζω ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Διότι δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα θέματα. Σέβομαι λοιπόν την πίστη του καθενός, αλλά δεν αναφέρομαι σε θέματα πίστης. Μιλάω με ιατρικά δεδομένα».

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε