ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς  – που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή –  αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο πάει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ένα βήμα πιο κοντά στις Ανώνυμες εταιρείες».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «για το πού το πάει η Νέα Δημοκρατία το λέει ο ίδιος ο νόμος: Για ό,τι από αυτά δεν ρυθμίζονται με τον παρόντα νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ισχύουν οι διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρείες. Να πού το πάει», ανέφερε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης συνέκρινε μάλιστα τον ορισμό για τον αγροτικό συνεταιρισμό από τη ΝΔ σε σχέση με τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του 2016: «Έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο αγροτικός συνεταιρισμός επιδιώκει την αμοιβαία βοήθεια και την αλληλεγγύη των μελών, τη συλλογική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή των μελών τους. Τι φέρνει η Νέα Δημοκρατία: Αφαιρείται η «αμοιβαία βοήθεια», αφαιρείται «η αλληλεγγύη των μελών», αφαιρείται «η κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη». Και τι μένει μόνο; «Η οικονομική ανάπτυξη» και «η προαγωγή των μελών του συνεταιρισμού».
 
Ειδική αναφορά έκανε και στο ποσοστό 35% με το οποίο οι ιδιώτες επενδυτές με δικαίωμα ψήφου θα μπορούν να εισέρχονται στους συνεταιρισμούς: «Ας μην γελιόμαστε, εκείνοι που θα μπουν με το 35% -πέρα από διάφορες απόψεις που ήδη ακούστηκαν και φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και στη συνέχεια- πιστεύω ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον επενδυτή ο όποιος θα μπει είναι το brand name του συνεταιρισμού και η αξία που προσδίδουν τα συνεταιριστικά προϊόντα σαν τέτοια στην αγορά».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έννοια της συνεταιριστικής εκπαίδευσης: «Είναι μια θεμελιώδης αρχή πολύ βασική, έχει σχέση με τη δημοκρατική διαχείριση και νομίζω, παίρνοντας υπ’ όψιν ότι υπάρχουν σχολές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι πρέπει να δούμε σε αυτές τις σχολές ένα κομμάτι της εκπαίδευσής τους, τη συνεταιριστική εκπαίδευση».
Τέλος, ο κ. Ηγουμενίδης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Κρουσώνα, ως «μια κραυγή αγωνίας των ανθρώπων που έχουν αυτό τον Συνεταιρισμό για την τύχη των συνεταιρισμών και του αγροτικού χώρου γενικότερα που πασχίζουν πραγματικά για την παραγωγή τους».

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε