ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης συναντήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.  Εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΑΚ παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ και Πολιτικός Μηχανικός Μιχάλης Χωραφάς, ο Αντιπρόεδρος  και Πολιτικός Μηχανικός Γεώργιος Ταβερναράκης, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ., η πρώην πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΑΚ και Πολιτικός Μηχανικός Ειρήνη Βρέντζου και ο Πολιτικός Μηχανικός Αντώνης Μαυρογιάννης.

Με αφορμή τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το Νομό Ηρακλείου και την Ανατολική Κρήτη, αλλά και τα θέματα ενδιαφέροντος των Μηχανικών, συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Ειδικότερα συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

1) Δασικοί χάρτες, θεσμικές αλλαγές και μέθοδοι επιτάχυνσης της εφαρμογής τους στην ελληνική επικράτεια.

2) Εφαρμογή Κτηματολογίου σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη κτηματογραφηθεί.

3) Καθορισμός αιγιαλού στην επικράτεια και ελλείψεις στη νομοθεσία όσον αφορά το πλαίσιο παραχώρησης χερσαίων ζωνών.

4) Διαδικασίες δόμησης (έλεγχοι, σχέδια πόλεως, εκτός σχεδίου δόμηση κ.λ.π.).

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια του νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον και το ζήτημα των αυθαιρέτων, ο Νίκος Ηγουμενίδης βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεχή διάλογο και επικοινωνία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παρατηρήσεων του ΤΕΕ/ΤΑΚ ενσωματώθηκε στο τελικό νομοσχέδιο.

5) Καθορισμός ρεμάτων και απαιτούμενες ενέργειες με έμφαση στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων.

Αναφορικά με την Κρήτη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα παρακάτω θέματα :

1) Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.). Αναφέρθηκαν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με κύριο ζήτημα τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του έργου.

2) Κατασκευή του νέου Αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι (προσβασιμότητα, μέσα μαζικής μεταφοράς, Νότιος οδικός άξονας Κρήτης) και παράλληλες  δράσεις που απαιτούνται για την αξιοποίηση του υφιστάμενου Αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”.

3) Χωροταξικός σχεδιασμός, επαρχιακό δίκτυο, προσβασιμότητα των οικισμών και υφιστάμενες υποδομές. Έμφαση δόθηκε στις ζημιές που έχουν προκύψει σε όλη την Κρήτη και κυρίως στο επαρχιακό-αγροτικό δίκτυο εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ταχύτερη αποκατάσταση τους.

4) Γενικότερα θέματα που αφορούν τον κλάδο των μηχανικών (προσωπικό, πολυνομοθεσία, μοριοδότησεις, διαδικασίες απόδοσης ευθυνών).

Στα πλαίσια ενός συνεχούς και εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στον βουλευτή και στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσουν με ουσιαστικό τρόπο και σε όφελος του τόπου όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 20.2.2020

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε