Δήλωση Νίκου Ηγουμενίδη

«Όχι στις αποθήκες ψυχών στην Κρήτη – Ναι στην αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας»

Σχετικά με όλα τα τελευταία δημοσιεύματα που εμφανίζουν συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης να εντάσσονται στα σχέδια της Κυβέρνησης για «κλειστές δομές» φιλοξενίας προσφύγων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όλο το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται στη δημοσιότητα μία μετά την άλλη περιοχές της Κρήτης να εντάσσονται στα σχέδια της Κυβέρνησης για να χρησιμοποιηθούν ως “αποθήκες ψυχών”. Πριν λίγο καιρό στις Γούβες και πιο πρόσφατα στο Αρκαλοχώρι. Αυτό δεν μπορεί άλλο να συνεχίζεται.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει γιατί δεν εντάσσει στα σχέδια της την προηγούμενη εμπειρία εγκατάστασης προσφύγων μέσα από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» που εφαρμόστηκε στην Κρήτη όλη την προηγούμενη περίοδο.

Είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη που αφορά «γκέτο» προσφύγων δεν αρμόζει στην προηγούμενη και δημοκρατική και απολύτως επιτυχημένη εμπειρία εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη.

Η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί λέει όχι σε μια εμπειρία με επίκεντρο τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε σπίτια, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δίκτυο ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και διερμηνέων  – όλα υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Η Κρήτη έχει πει επανειλημμένα όχι τόσο στις αποθήκες ψυχών, όσο και στην κινδυνολογία και στο ρατσισμό.

Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί της Κρήτης πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται και να μιλήσουν ανοιχτά για το τι σχεδιάζουν και σε ποιες περιοχές. Δεν μπορεί ούτε να προσπερνούν, ούτε να σχεδιάζουν ενάντια στο ότι η Κρήτη στέκεται μέχρι σήμερα υποδειγματικά απέναντι στο προσφυγικό».

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 8.1.2020

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε