ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Παρέμβαση στη συζήτηση για την Αναθεώρηση και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη Υπουργών
 
Νίκος Ηγουμενίδης προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απολογηθεί για το 1 εκατ. μάρκα και τη φυγάδευση Χριστοφοράκου;
 
«Ούτε ένας, όμως, από το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει στον ελληνικό λαό πού πήγε αυτό το ένα εκατομμύριο μάρκα; Ούτε ένας;», ρώτησε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης, ενώ απευθυνόμενος προς τη ΝΔ συνέχισε: «Ούτε ένας από την παράταξή σας δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το πώς και γιατί έφυγε ο Χριστοφοράκος; Ούτε ένας;».
 
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που συνεχίζεται και σήμερα στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα στην 5η και 9η ενότητα της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε εκτενώς για το επίμαχο άρθρο 86 του Συντάγματος.
 
 
Τόνισε την μεγάλη καθυστέρηση με την οποία αφαιρείται με την παρούσα Αναθεώρηση η σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, ενώ μίλησε και για την αναγκαία ερμηνευτική δήλωση: «Αυτό, δηλαδή, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ότι στα αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέσθηκαν επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων».
 
«Πρέπει τώρα που η κοινωνία θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη στα μεγάλα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον τόπο, να είναι καθαρό και κρυστάλλινο ότι στα υπουργικά καθήκοντα δεν ανήκει η δωροδοκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Τονίζοντας την σημασία της ερμηνευτικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. «Μόλις χθες βγήκε η απόφαση -μετά από δεκατέσσερα χρόνια!- για τη Siemens. Δεν θα σταθώ στην «αξιοθαύμαστη ταχύτητα» της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ούτε θα σταθώ στο αν λόγω παραγραφής αθωώθηκε ο κ. Τσουκάτος», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης θυμίζοντας ότι κανείς δεν έχει απολογηθεί σήμερα από το ΠΑΣΟΚ για το 1 εκατ μάρκα ή για την φυγάδευση Χριστοφοράκου επί ημερών της ΝΔ», ενώ μίλησε και για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις δηλώσεις Στουρνάρα:
 
«Τώρα που συζητούμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Νέα Δημοκρατία τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα και ο κ. Φρουζής, ο κύριος Novartis, ο άνθρωπος της Novartis στην Ελλάδα, λέει και απαντά ότι θα ρωτήσει το δικηγόρο του αν τον αφορά η αλλαγή που προτείνει και που αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία για να ξεπαγώσει τους δεσμευμένους λογαριασμούς του».
 
Συνεχίζοντας ο ίδιος: «Τώρα που συζητούμε την Αναθεώρηση του Συντάγματος και το άρθρο για την ευθύνη των Υπουργών, ο Κεντρικός Τραπεζίτης, ο κατά τα άλλα αδέκαστος, που δεν παρεμβαίνει στην πολιτική, τη Δευτέρα το βράδυ δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν βλέπει σκάνδαλο Novartis. Στο χωριό μου το λένε «βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
 
Ειδικά για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Αναθεώρηση, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι «η Αριστερά δεν απεμπολεί και δεν θα μπορούσε να απεμπολήσει το αίτημα της εποχής μας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, για διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής και λαϊκής κυριαρχίας, για προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τη νεοσυντηρητική επίθεση, για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλουμε μια δημοκρατική, προοδευτική Αναθεώρηση. Αυτή είναι η πρότασή μας».
 
Συνοψίζοντας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Με αφορμή το άρθρο 86, μπορούμε και πρέπει να βάλουμε τέλος σε μία υπόθεση που λαβώνει την τιμή και την υπόληψή του πολιτικού συστήματος. Η Βουλή οφείλει να στείλει σήμερα, δια παντός, το μήνυμα ότι όλες οι υποθέσεις -μαζί και οι παλιές υποθέσεις δωροδοκίας- παραμένουν ανοιχτές και απαράγραπτες».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΒ΄

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Συνέχιση της συζήτησης επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.

Στη σημερινή συνεδρίαση που αντιστοιχεί στην 5η και 9η ενότητα της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, δηλαδή: Ακαταδίωκτο Βουλευτών, Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Εκλογικό Σύστημα και Κωλύματα Εκλογιμότητας, θα συζητηθούν τα άρθρα 62, 86 παράγραφος 3, 86 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης), 54 παράγραφος 1, 54 (προσθήκη παραγράφου 4), 54 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) και 56 (προσθήκη παραγράφου 5) του Συντάγματος.

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμμετέχουμε σε μια σημαντική, κορυφαία, όπως χαρακτηρίστηκε, διαδικασία, που αφορά στο πολίτευμα και κατ’ επέκταση, στο μέλλον της χώρας.

Πιστεύω ότι σε αυτή τη συζήτηση είναι παρούσα -δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά- η εμπειρία όλων μας από την τελευταία δεκαετία.

Θα μου πείτε: Μα, μπλέκεις τα μνημόνια τώρα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η κρατική κυριαρχία, η εθνική ανεξαρτησία πολλές φορές σχοινοβατούσαν, ακροβατούσαν με τον κίνδυνο να κουρελιαστούν τελείως, όταν Eurogroup και EuroWorking Group αποφάσισαν, επέβαλαν αποφάσεις, αντικατέστησαν, υποκατέστησαν τη Βουλή των Ελλήνων και την κυβέρνηση πολλές φορές σε αυτή τη δεκαετία, έξω από κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή την πορεία αυτής της δεκαετίας βρέθηκαν χωρίς την ομπρέλα προστασίας των συλλογικών συμβάσεων κι ένα σωρό άλλες διακρίσεις, όπως η διάκριση ανάμεσα σε νέους και παλιούς εργαζόμενους.

Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά παραδείγματα. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και αυτό που δεν μπορεί να λείψει από τη συζήτησή μας, είναι ότι σε αυτή την τελευταία δεκαετία είχαμε μια επίθεση στην εργασία, μια επίθεση στη Δημοκρατία, μια επίθεση στο κοινωνικό κράτος.

Με τούτη την έννοια, η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια ευκαιρία για τις ευρύτερες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρότασή του, δεν αγνοεί και δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά δεν απεμπολεί και δεν θα μπορούσε να απεμπολήσει το αίτημα της εποχής μας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, για διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής και λαϊκής κυριαρχίας, για προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τη νεοσυντηρητική επίθεση, για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλουμε μια δημοκρατική, προοδευτική Αναθεώρηση. Αυτή είναι η πρότασή μας. Εδώ είναι και η καρδιά της διαφωνίας μας με τη συντηρητική παράταξη. Δεν είναι, δηλαδή, «προτείνουμε γενναία και προτείνετε δειλή Αναθεώρηση» ή το ανάποδο. Δεν είναι θέμα μιας πρότασης για «δειλή», «φοβισμένη» ή «γενναία» Αναθεώρηση.

Οι προτάσεις και οι δικές μας και της συντηρητικής παράταξης έχουν συγκεκριμένο κοινωνικό, ταξικό πρόσημο. Γι’ αυτό έχουμε και διαφορετική προσέγγιση στα διάφορα θέματα, πέρα από το γεγονός ότι -κακά τα ψέματα- η Νέα Δημοκρατία εκφυλίζει ακόμα και αυτή την -όπως είπαν οι ομιλητές της- κορυφαία για το πολίτευμα διαδικασία, με τελευταίο παράδειγμα αυτό που συζητούμε στη σημερινή συνεδρίαση. Οι άριστοι, οι «έτοιμοι από καιρό» να κυβερνήσουν! Με προεκλογική δέσμευση του ίδιου του σημερινού Πρωθυπουργού για ψήφο των αποδήμων, αυτή η διάταξη που σήμερα θα καταλήξουμε, μόλις πριν από λίγο δόθηκε στις πτέρυγες της Βουλής.

Θέλω να έρθω στο άρθρο 86, για το οποίο συζητούμε σήμερα. Βεβαίως και καταργείται το σύντομο της αποσβεστικής προθεσμίας από το άρθρο. Παράλληλα, προτείνουμε -και έγινε αρκετή συζήτηση- την ερμηνευτική δήλωση, αυτό, δηλαδή, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ότι στα αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέσθηκαν επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων.

Δεν είμαι νομικός. Δεν φιλοδοξώ να γίνω νομικός. Θα προσπαθήσω, όμως, μια πολιτική προσέγγιση στο θέμα. Γιατί θεωρούμε απαραίτητη την ερμηνευτική δήλωση; Διότι δεν υπάρχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανένας λόγος προστασίας στον Υπουργό που -επιτρέψτε μου την έκφραση- «τα παίρνει», γιατί πρέπει τώρα που η κοινωνία θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη στα μεγάλα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον τόπο, να είναι καθαρό και κρυστάλλινο ότι στα υπουργικά καθήκοντα δεν ανήκει η δωροδοκία.

Γιατί διαφωνούν Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ με την πρότασή μας; Είπε πριν ο κ. Αθανασίου από τη Νέα Δημοκρατία να μην έχει αναδρομική ισχύ και εξήγησε νομικά για ποιο λόγο. Πιστεύω ότι και μόνο που αναφέρεται αυτό, προσβάλλει τη Δημοκρατία. Σε όλο τον πολιτικό βίο έτσι είναι κι έτσι θα έπρεπε να είναι, απλά, καθαρά και ξάστερα. Δεν είναι στα καθήκοντα του Υπουργού η δωροδοκία.

 Πέρα από το τι λέει ο καθένας, επιτρέψτε μου να σταθώ -και θα κλείσω την ομιλία μου- και στο τι γίνεται, τι κάνουμε, τι ζούμε, σε μερικά, σε τέσσερα, πέντε θέματα.

Αυτές τις μέρες, τώρα που συζητούμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Νέα Δημοκρατία τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα για να βγάλει λάδι τους φίλους της τραπεζίτες.

Παρακάτω: Τώρα που συζητούμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Νέα Δημοκρατία τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα και ο κ. Φρουζής, ο κύριος Novartis, ο άνθρωπος της Novartis στην Ελλάδα, λέει και απαντά ότι θα ρωτήσει το δικηγόρο του αν τον αφορά η αλλαγή που προτείνει και που αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία για να ξεπαγώσει τους δεσμευμένους λογαριασμούς του.

Συνεχίζω: Τώρα που συζητούμε την Αναθεώρηση του Συντάγματος και το άρθρο για την ευθύνη των Υπουργών, ο Κεντρικός Τραπεζίτης, ο κατά τα άλλα αδέκαστος, που δεν παρεμβαίνει στην πολιτική, τη Δευτέρα το βράδυ δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν βλέπει σκάνδαλο Novartis. Στο χωριό μου το λένε «βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Παρακάτω: Τι έγινε αυτές τις μέρες που συζητούμε; Χθες βγήκε η απόφαση -μετά από δεκατέσσερα χρόνια!- για τη Siemens. Δεν θα σταθώ στην «αξιοθαύμαστη ταχύτητα» της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ούτε θα σταθώ στο αν λόγω παραγραφής αθωώθηκε ο κ. Τσουκάτος. Έχω, όμως, δύο ερωτήσεις προς τις δύο παρατάξεις. Πολλοί δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν τι ήταν ο Τσουκάτος την περίοδο που συμμετείχε -με τον τρόπο του- στην πολιτική ζωή του τόπου. Ούτε ένας, όμως, από το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει στον ελληνικό λαό πού πήγε αυτό το ένα εκατομμύριο μάρκα; Ούτε ένας;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Βγήκε, λοιπόν, μετά από δεκατέσσερα χρόνια η απόφαση για τη Siemens, αλλά ο κύριος Siemens, ο Φρουζής της Siemens, ο Χριστοφοράκος, είναι στο εξωτερικό. Έφυγε μέρα μεσημέρι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Ούτε ένας από την παράταξή σας δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το πώς έφυγε ο Χριστοφοράκος, γιατί έφυγε ο Χριστοφοράκος; Ούτε ένας;

Κοιτάξτε, κύριοι, ας μην κοροϊδευόμαστε.

Με αφορμή το άρθρο 86, μπορούμε και πρέπει να βάλουμε τέλος σε μία υπόθεση που λαβώνει την τιμή και την υπόληψή του πολιτικού συστήματος. Η Βουλή οφείλει να στείλει σήμερα, δια παντός, το μήνυμα ότι όλες οι υποθέσεις -μαζί και οι παλιές υποθέσεις δωροδοκίας- παραμένουν ανοιχτές και απαράγραπτες.

 Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε