Η Κρήτη μπορεί να ισχυροποιήσει την φωνή

της προοδευτικής συμμαχίας στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στη “Νέα Κρήτη” – 16 Νοεμβρίου 2019

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Μετά τις εκλογές του Ιούλη, αναμφίβολα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό μεταίχμιο, που αφορά την ποιότητα της ζωής και της δημοκρατίας της χώρας μας. Οι νεοσυντηρητικές δυνάμεις σηκώνουν κεφάλι. Το παλαιό κατεστημένο υφαίνει και πάλι τα δίχτυα του. Θωρακίζεται με μέτρα για «να μην ξανάρθει η Αριστερά» στην Ελλάδα. «Κομμάτια» του πρώην ΠΑΣΟΚ -σημερινού ΚΙΝΑΛ- παίζουν το επικίνδυνο χαρτί της Δεξιάς με πρώτο και καλύτερο το παράδειγμα της Novartis. Μέσα στη Βουλή συντελείται σήμερα η προκλητική σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας-ΚΙΝΑΛ με πολλά προσχήματα. Κι όλα αυτά μετά από τις ιστορικές θυσίες της ίδιας της χώρας.

Η Κρήτη έχει δείξει όλη την τελευταία περίοδο ότι μπορεί να αποτελέσει πεδίο χρήσιμων κοινωνικών ζυμώσεων. Είναι βέβαιο, για παράδειγμα, ότι κάτω από την υπογραφή όλων των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο κλείσιμο των Σχολών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου χωρούν ακόμη πολλές υπογραφές από τον δημοκρατικό χώρο του νησιού.  Το ίδιο ισχύει και για το οδικό δίκτυο του νησιού, τα μεγάλα έργα υποδομών, τα έργα στήριξης και ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Ή ακόμη και ενάντια στις προκλητικές δίκες ενάντια στις «Φυλές του Πάρκου» που στο κάτω-κάτω αγωνίζονται για περισσότερο πράσινο στην πόλη μας.

Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος δεν μπορεί σήμερα να μένει θεατής των εξελίξεων. Σήμερα είναι επιτακτική και αναγκαία η πρωταγωνιστική, καταλυτική δράση της Αριστεράς για την συμμαχία ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Μια συμμαχία ειλικρινής, ανιδιοτελής, χωρίς παλινωδίες, με τις αναγκαίες υποχωρήσεις και με συντεταγμένες την εμπειρία και την αποφυγή λαθών της προηγούμενης τετραετίας.

Να ξαναδούμε σήμερα γιατί η Αριστερά αποτέλεσε τον βασικό κορμό συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων ενάντια στη θηλιά των Μνημονίων. Να μην ξεχάσουμε γιατί μας εμπιστεύτηκε ο κόσμος. Να σκύψουμε στα κοινωνικά αιτήματά του. Πρέπει να ξαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή όλους εκείνους τους λόγους που συγκινούν, εμπνέουν και ενώνουν τους συμπολίτες μας που θέλουν την απαλλαγή από τις δυνάμεις της διαπλοκής και της συντήρησης. Η Κρήτη μπορεί να έχει ισχυρό λόγο σε αυτό.

Και ευτυχώς -ή δυστυχώς για τους πολιτικούς μας αντιπάλους- υπάρχουν πολλοί «βατήρες» για να πατήσει κανείς.

  1. Μέτωπο για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, απέναντι στον αυταρχισμό που οικοδομείται. Είναι ή όχι σήμερα κοινό πεδίο δράσης όλης της Αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας η υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας και -με πιο επίκαιρο- τον αγώνα των φοιτητών που θέλουν να κρατήσουν το Πανεπιστήμιο τους χωρίς λουκέτα; Είναι ή όχι ο αγώνας ενάντια στις επιθέσεις και στη βία μέσα ή έξω από το προαύλιο των Σχολών ένας αγώνας που μας αφορά όλους; Είναι ή όχι πρόκληση που μας αφορά όλους η αναστολή της δημοκρατικής απόφασης για 6 ακαδημαϊκά Τμήματα μεγάλου επιστημονικού βάρους σε όλες τις πόλεις της Κρήτης;

Υπάρχουν πολλά πεδία της σύγχρονης πολιτικής ζωής που δημιουργούν συνθήκες σύγκλισης και συμμαχιών. Μεταξύ αυτών, η Αναθεώρηση του Συντάγματος και η αναγκαιότητα συμπερίληψης ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Είναι αίτημα της κοινωνίας να μην υπάρχει καμία σκιά και καμία παραγραφή σε ένα θέμα- τη Novartis- που ταλανίζει όλη την πολιτική ζωή του τόπου. Η αναίρεση της αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, η πάλη ενάντια στο παραδικαστικό κύκλωμα, η εμπέδωση καθιέρωσης της απλής αναλογικής που συντηρητικές δυνάμεις «ναρκοθέτησαν» με τον πιο προκλητικό τρόπο. Είναι πεδία για τα οποία η πολιτική συγκυρία επιτάσσει ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

  1. Μέτωπο απέναντι στις επιθέσεις κατά των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους. Μετά από σημαντικές ανακτήσεις εργατικών δικαιωμάτων, ο κόσμος του τουρισμού στην Κρήτη πλήττεται εκ νέου. Τον Ιούλιο καταγράφηκε ρεκόρ απολύσεων, τον Αύγουστο ρεκόρ μερικής απασχόλησης και τον Σεπτέμβριο μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 60%. Σήμερα η κυβέρνηση βάλλει ενάντια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αν όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε τρεις μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, ξεπερνά τη φαντασία τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό και καθήκον για κάθε αριστερό και την Αριστερά είναι η διαμόρφωση ενός μετώπου για την ανάκτηση της εργασίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Για να μην επιτραπεί καμία επιστροφή στις ρυθμίσεις του δευτέρου μνημονίου και σε μειώσεις μισθών. Για να μην επιτραπούν οι εκδικητικές επιθέσεις απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

  2. Η θετική στάση της Κρήτης στο Προσφυγικό. Μακριά από τα ρατσιστικά και ακροδεξιά παραληρήματα των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ως πρότυπο το παράδειγμα της εμπειρίας της Κρήτης στο Προσφυγικό. Είναι δυνατόν σήμερα απέναντι στην αντιμετώπιση του σοβαρού Προσφυγικού –Μεταναστευτικού ζητήματος να μην υπάρχουν σημεία σύγκλισης ώστε η Ελλάδα να μπορεί να προβάλει το δημοκρατικό της πρόσωπο και να απαιτήσει από όλους –εντός και εκτός χώρας – να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Μόνο όμως με συσπειρωμένες τις κοινωνικές δυνάμεις είναι ρεαλιστικός ένας τέτοιος αγώνας.

  3. Ο πολιτισμός ως κοινή ασπίδα. Κακά τα ψέματα, όλα αυτά τα χρόνια ο μεγάλος σύμμαχος της Αριστεράς ξεχάστηκε. Η τέχνη, η λογοτεχνία, η μουσική, η ποίηση. Γιατί αυτά τα όπλα που μας «σηκώνουν λίγο ψηλότερα» και μας ενώνουν δεν επιστρατεύτηκαν όσο θα έπρεπε; Σήμερα δεν είναι βέβαια το θέμα ποιος θα τοποθετηθεί πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ. Σήμερα – αυτό κι αν είναι πεδίο δόξης για την Αριστερά και όλες τις συγγενικές της δυνάμεις – ο πολιτισμός μπορεί να είναι η κοινή ασπίδα απέναντι στον αυταρχισμό και τη συντήρηση αλλά και η αιχμή σημαντικών κοινωνικών κατακτήσεων.

Συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων στην Κρήτη

Η Αριστερά διαθέτει τα αντανακλαστικά ώστε οι προοδευτικές δυνάμεις να βρεθούν απέναντι στη παλινόρθωση του νεοσυντηρητισμού και του αυταρχικού κράτους. Τα πολιτικά πεδία που διαμορφώνονται είναι αρκετά και έχουν αναμφίβολα καίρια και κοινά σημεία συνάντησης ευρύτερων προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων. Η Κρήτη μπορεί και πρέπει να ισχυροποιήσει την προοδευτική φωνή της δημοκρατικής παράταξης στην πατρίδα μας. Να πορευτούμε μαζί, με όραμα μια νέα Ελλάδα, σύγχρονη και δίκαιη, που θα βρεθεί ξανά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

 

*Βουλευτής Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε