ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΤ – 30/09/2019
Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Ηγουμενίδη, ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ θέλει τη λειτουργία της επιτροπής; Θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει σε αντικατάσταση των μελών της επιτροπής.
Ηγουμενίδης: Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ πρώτα απ’ όλα θέλει να συζητηθεί επιτέλους το τεράστιο αυτό, το μεγαλύτερο στην σύγχρονη ιστορία και στην πολιτική της Ελλάδας οικονομικό σκάνδαλο. Να συζητηθεί επιτέλους στην ουσία του. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη να προχωρήσει. Βλέπω πολύ σκόνη, πολύ φασαρία, πολύ ιστορία. Θυμάμαι την μακαρίτισσα τη γιαγιά μου που έλεγε: «όσο πιο άδειοι είναι παιδί μου τόσο πιο πολύ φασαρία σηκώνουνε». Δεν είναι απλά μια εμμονή για δύο βουλευτές, είναι μία προσπάθεια να καλυφθούν τα ίχνη ενός σοβαρού σκανδάλου. Είναι ένα σαφές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, μια απαράδεκτη μεθόδευση αφού τα μέλη κάθε επιτροπής τα ορίζει ο Πρόεδρος του κόμματος και όχι η πλειοψηφία, ευκαιριακή ή μη από τα άλλα κόμματα.
Εγώ θα ήθελα να σταθώ που λέτε λίγο στην ουσία της υπόθεσης. Πώς να το κάνουμε η Novartis, δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα. Είναι ο κανόνας. Η εποχή των παγετώνων της πολιτικής μας ζωής, είναι η εποχή των Novartis που ζούμε. Η δράση αυτών των Novartis, αυτών των πολυεθνικών στην υγεία, στο φάρμακο, στις κατασκευές και στους εξοπλισμούς δημιούργησε το εξωτερικό χρέος της χώρας. Αυτό για το οποίο τραβιέται ο λαός μας 10 χρόνια τώρα. Τραβιόμαστε όλοι.
(Video) “Να συζητήσουμε επιτέλους την ουσία της υπόθεσης Novartis” – Σημερινή παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη στην ΕΡΤ για την υπόθεση Novartis αλλά και για τις εξελίξεις για την Βόρεια Μακεδονία. Στον ακόλουθο σύνδεσμοα από το 03:22:25 και μετά
Για να βάλουμε πλάτη στο θέμα της αντικατάστασης των μελών πρέπει πρώτα να δούμε πως λειτουργούσε η Novartis για να θωρακίσουμε το σύστημα από λογής λογής Novartis και πως θα προχωρήσουμε. Πώς λειτουργούσε αυτή λοιπόν και πως λειτουργούν οι πολυεθνικές σήμερα; Πρώτον, με δίκτυο χρηματισμού υψηλά ιστάμενων προσώπων, ειδικά των δημόσιων λειτουργών, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και πολιτικών προσώπων τα οποία είναι ικανά να διευκολύνουν αποφάσεις όπως η εισαγωγή νέων φαρμάκων, η τιμολόγηση τους και η αποζημίωση από το δημόσιο. Περίπου παρομοίως εργάζονται και οι δημόσιοι λειτουργοί στο χώρο των κατασκευών και των εξοπλισμών. Δεύτερον, με δίκτυο θυγατρικών εταιρειών, οι μητρικές και ειδικά η Novartis στην περίπτωση μας, ξεπλένουν χρήμα. Τρίτον, δίκτυο επιχειρήσεων με παρεχόμενες υπηρεσίες διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων και διαφήμισης μέσω των οποίων προβάλλεται «το θεάρεστο» και κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα και τις παρατάξεις εκείνων που ενισχύουν τη δράση των μητρικών. Και τέταρτον, με δίκτυο γιατρών για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Δημοσιογράφος: Κάνατε μία ακτινογραφία του θέματος του πως είναι όλος αυτός ο χώρος. Εδώ τώρα, έχουμε μία πολιτική διελκυστίνδα.
Ηγουμενίδης: Επιτρέψτε μου να θέσω το ερώτημα. Από 23 – 32 δις συζητάμε, τα κέρδη που πήγαν στα ταμεία της Novartis. Το προηγούμενο οικονομικό σκάνδαλο που συντάραξε την Ελλάδα, ήταν το σκάνδαλο Κοσκωτά των 100 εκατομμυρίων, δηλαδή έστω στον καιρό του, έχουμε από 230 έως 320 σκάνδαλα Κοσκωτά στην συσκευασία του ενός. Υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο; Είναι λοιπόν για αυτήν την υπόθεση να συζητάμε Παπαγγελόπουλος, Πολάκης ή Τζανακόπουλος; Δεν είναι όλο αυτό φασαρία για να καλύψουν κάποιοι τα ίχνη τους;
Δημοσιογράφος: Τότε γιατί επιμένετε να παραμείνουν στην επιτροπή οι 2 βουλευτές;
Ηγουμενίδης: Γιατί επιμένει η ΝΔ σε αυτήν την εκτροπή και ειδικά ο Πρόεδρος της; Χωρίς να θέλω να επαναλάβω γεγονότα που έχετε παρουσιάσει ήδη από τις ειδήσεις σας, τα είπε εχτές η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας.
[…]Ηγουμενίδης.: Μου επιτρέπετε λίγο; Επειδή είπα για φασαρία και για σκόνη που σκοπεύει να καλύψει κάποια ίχνη. Το σκάνδαλο της Novartis, αυτό το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο για τον ελληνικό λαό έγινε σε μία περίοδο που κυβερνούσε ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ. ή συνεργασία των 2 κομμάτων. Όταν λοιπόν συζητάμε και δεν αμφισβητούνται τα οικονομικά μεγέθη, τουλάχιστον από τις συζητήσεις στη βουλή και της προηγούμενης περιόδου κανένας δεν τα αμφισβήτησε. Έτυχε να είμαι μέλος της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis τότε, είχαν πει σαν Πρόεδροι της μεν Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του δε ΠΑ.ΣΟ.Κ η Φώφη Γεννηματά πως «πράγματι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, αλλά τα δικά μας τα στελέχη είναι καθαρά» και σας παραπέμπω στα πρακτικά της βουλής για την εξακρίβωση. Τότε γιατί τέτοια εμμονή με την αντικατάσταση προσώπων; Είναι ένα έργο ξέρετε που πραγματικά με στενοχωρεί έως με θυμώνει και με εξοργίζει όπως πιστεύω και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βλέπει όλη αυτή τη μεθόδευση.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ηγουμενίδης: Να ξεκινήσω από αυτό, πρέπει επιτέλους ο Υπουργός Εξωτερικών και η εξωτερική πολιτική της Ν.Δ. να μην εκτελείται και να μην κινείται ως εάν αυτός είναι Υπουργός Εσωτερικών και αυτή εσωτερική πολιτική. Δεν μπορείς να κάνεις εξωτερική πολιτική, κοιτάζοντας μέσα.
Δημοσιογράφος: Πάντως και η Γαλλία αυτό έκανε.
Ηγουμενίδης: Γι’ αυτό και οδηγήθηκε σε λάθος θέση. Το ανησυχητικό για την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ότι η Ν.Δ. είναι ουσιαστικά απούσα από την στιγμή που ανέλαβε ως Κυβέρνηση. Είχε μία θέση αδράνειας όπου υπονόμευε τις όποιες κατακτήσεις της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική. Κατά την γνώμη μου, είναι διαφορετική η προσέγγιση του θέματος με τη Ν.Δ., αφού η συμφωνία πιστεύω ότι είναι θετική και ενισχύει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύει την θέση της Ελλάδας, υποχωρεί η θέση της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια και έχει πολλά άλλα να προσφέρει η συμφωνία αλλά ας μην έρθουμε σε αυτά προς το παρόν.
Υπήρχε μία αδράνεια που παρατηρήθηκε σε όλο αυτό το διάστημα και εκτός αυτής και η διγλωσσία. Κάνεις εξωτερική πολιτική, δεν παραγγέλνεις καφέ σε καφενείο με όχι εδώ ναι εκεί, εννοώντας όχι στη συμφωνία στο εσωτερικό ναι στο εξωτερικό. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Επίσης στα της αδράνειας, είχε πει η Ν.Δ. πως θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας.
- Στα πλαίσια των υποχρεώσεων της ήταν η επιτροπή για τα εμπορικά σήματα. Λειτούργησε;
- Στα πλαίσια των υποχρεώσεων της ήταν η επιτροπή για την αλλαγή της ύλης των σχολικών βιβλίων. Λειτούργησε;
Η Ν.Δ είναι ανεύθυνη και δεν έχει καμία ευθύνη σ’ αυτά;
Τέλος για το όνομα των γειτόνων μας και για όποιον επιθυμεί να το αλλάξει απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση και πάλι. Συνεπώς το να γυρίσουμε στο πριν δεν είναι και τόσο απλό.
Μέσα από την αδράνεια και τη διγλωσσία η Κυβέρνηση της Ν.Δ. υπονομεύει τη συμφωνία με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.