ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Νίκος Ηγουμενίδης: Ανάγκη οριστικής λύσης στην αντιμετώπιση των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών για την αυθαίρετη δόμηση

 

Ερώτηση για την πορεία του νόμου για το δομημένο περιβάλλον στο Νομό Ηρακλείου και το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου

 

Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών και της πορείας του νόμου για το δομημένο περιβάλλον ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με ερώτηση που συνυπογράφουν και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης, αλλά και ο βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης.

 

Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και αφορά τόσο στην αντιμετώπιση του ζητήματος των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών, όσο και στην επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο για την πορεία ένταξης στο νόμο για το δομημένο περιβάλλον και ειδικά για το Νομό Ηρακλείου.

 

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι με τον Ν4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» αντιμετωπίστηκαν νομοθετικά χρόνιες ανεπάρκειες προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος – ζήτημα που απασχολεί μεταξύ άλλων και ιδιαίτερα το Νομό Ηρακλείου. 

 

Σχετικά με το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου τονίζεται ότι με αφορμή την ψήφιση και πορεία του παραπάνω νόμου, αλλά και της διαβούλευσης που προηγήθηκε, άνοιξε για πρώτη φορά ένας ουσιαστικός διάλογος σχετικά με το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών που αφορά άμεσα τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Στα πλαίσια αντιμετώπισης του παραπάνω προβλήματος διατυπώθηκαν μια σειρά από προτάσεις, μεταξύ αυτών και από Συλλόγους Μηχανικών αλλά και Δικηγορικούς και Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους.

 

Ειδικά για το Ηράκλειο σημειώνουν ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό τμήμα των «εξ αδιαιρέτου» ιδιοκτησιών που ταλανίζουν αρκετές περιοχές στο Ηράκλειο ιστορικά απορρέει από την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και σχετίζεται με τους όρους με τους οποίους η Πολιτεία χορήγησε τις αποκαλούμενες «προσφυγικές» περιουσίες».

 

Ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: Πρώτον, πόσες αιτήσεις υπαγωγής στο νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί και πόσες αιτήσεις υπαγωγής έχουν υποβληθεί ειδικά για το Νομό Ηρακλείου. Δεύτερον, αν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η πορεία υπαγωγής στο νόμο για το Νομό Ηρακλείου σχετίζεται με το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών. Και, τρίτον, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων κατασκευών στις «εξ αδιαιρέτου» ιδιοκτησίες.

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 28.10.2019​

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα,  25 Οκτωβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Πορεία ένταξης στο νόμο για το δομημένο περιβάλλον στο Νομό Ηρακλείου και αντιμετώπιση του ζητήματος των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών»

 

Με τον Ν4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» αντιμετωπίστηκαν νομοθετικά χρόνιες ανεπάρκειες προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος – ζήτημα που απασχολεί μεταξύ άλλων και ιδιαίτερα το Νομό Ηρακλείου.  

Παράλληλα, με αφορμή την ψήφιση και πορεία του παραπάνω νόμου, αλλά και της διαβούλευσης που προηγήθηκε, άνοιξε για πρώτη φορά ένας ουσιαστικός διάλογος σχετικά με το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών που αφορά άμεσα τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Στα πλαίσια αντιμετώπισης του παραπάνω προβλήματος διατυπώθηκαν μια σειρά από προτάσεις, μεταξύ αυτών και από Συλλόγους Μηχανικών αλλά και Δικηγορικούς και Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό τμήμα των «εξ αδιαιρέτου» ιδιοκτησιών που ταλανίζουν αρκετές περιοχές στο Ηράκλειο ιστορικά απορρέει από την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και σχετίζεται με τους όρους με τους οποίους η Πολιτεία χορήγησε τις αποκαλούμενες «προσφυγικές» περιουσίες.    

Επειδή ο Ν4495/2017 έδωσε ισχυρά κίνητρα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, παρέχοντας εργαλεία για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Επειδή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπαγωγής στο νόμο και ήδη αποτυπώνεται η πορεία ένταξης στο νόμο.

Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:

  1. Πόσες αιτήσεις υπαγωγής στο νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί; Πόσες αιτήσεις υπαγωγής έχουν υποβληθεί για το Νομό Ηρακλείου;

  2. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η πορεία υπαγωγής στο νόμο για το Νομό Ηρακλείου σχετίζεται με το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών;

  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων κατασκευών στις «εξ αδιαιρέτου» ιδιοκτησίες;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

 

 Βαρδάκης Σωκράτης

 

 Μαμουλάκης Χάρης

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε