Ν. Ηγουμενίδης: Η κυβέρνηση υποτάσσεται συνειδητά στην ακροδεξιά πρακτική

14 Οκτωβρίου 2019

 

Την άποψη ότι η κυβέρνηση πέρα από την ανικανότητά της να διαχειριστεί το προσφυγικό παράλληλα επιλέγει συνειδητά την υποταγή της στην ακροδεξιά ρητορική και πρακτική εξέφρασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 FM.

Σχολιάζοντας την συζήτηση για διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών ο Νίκος Ηγουμενίδης υποστήριξε ότι εξαρχής το πρόβλημα ήταν μεικτό και ότι σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για πρόσφυγες ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι μετανάστες προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

«Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι που θα φτάσουν στα παράλια θα ταλαιπωρηθούν. Διατυπώθηκαν ακραίες απόψεις, όπως να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να πνιγούν στο Αιγαίο. Όμως υπάρχουν κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τους μετανάστες. Υπάρχει επίσης η ανθρωπιά. Αν κάποιος κινδυνεύει στον τόπου του δεν θα τον εμποδίσει κανένας φράχτης να φύγει. Αυτές είναι ακροδεξιές και φασιστικές απόψεις, που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλουμε να έχουμε ένα ασύχαστο μέτωπο με αυτή την ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική», είπε ο κ. Ηγουμενίδης.

«Πέρα από την ανικανότητα που διακρίνει τη σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού υπάρχει και η συνειδητή η επιλογή στην υιοθέτηση ρατσιστικών, ακραίων δεξιών και φασιστικών απόψεων», υποστήριξε ο Νίκος Ηγουμενίδης και εξήγησε: «Η δική μας κυβέρνηση διαχειρίστηκε ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα. Φτάσαμε τις 10.000 αφίξεις προσφύγων τη μέρα αλλά ο αριθμός των ανθρώπων στη Μόρια δεν ξεπέρασε ποτέ τις 6.000. Τώρα σε ένα τρίμηνο, με πολύ μικρότερες ροές, η Μόρια έφτασε να φιλοξενεί 12.000 με 13.000 άτομα. Δεν είναι λοιπόν μόνο η ανικανότητα το πρόβλημα, έχουμε να κάνουμε με συνειδητές επιλογές». Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κρήτης και το πρόγραμμα «Εστία» για τους πρόσφυγες, το οποίο βραβεύτηκε, ο Νίκος Ηγουμενίδης θύμισε ότι οι αρχικές αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ, όπως του σημερινού υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ήταν παρόμοιες με αυτές που εξέφρασε η ΟΕΝΔ Πεντέλης και οδήγησαν σε διαγραφές στελεχών της ΝΔ. «Είδαμε όμως εδώ στην Κρήτη ότι οι πρόσφυγες ούτε τον τουρισμό μας επηρέασαν, ούτε την καθημερινότητά μας άλλαξαν», κατέληξε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

«Η ΝΔ άλλαξε εξωτερική πολιτική»

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία ο Νίκος Ηγουμενίδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε ως παράνομη την εισβολή της Τουρκίας και ζήτησε την παρέμβαση του ΟΗΕ. Διαπίστωσε ωστόσο μία σημαντική αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ: «Δεν θεωρώ τυχαία τη σιωπή της Ελλάδας. Για εμάς, στην εξωτερική πολιτική, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η ΝΔ είναι φανερό ότι άλλαξε αυτή την αντίληψη. Θεωρεί ότι οι καλοί φίλοι κάνουν τους καλούς λογαριασμούς. Ακολουθεί, δηλαδή, μία τακτική κατευνασμού της Τουρκίας, η οποία όμως δεν βοηθά, διότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας είναι απρόβλεπτος».

Για την Κρήτη

Στη συνέντευξή του ο Νίκος Ηγουμενίδης μίλησε και για θέματα που αφορούν την Κρήτη, όπως οι εξελίξεις στο θέμα του ΒΟΑΚ, εκφράζοντας την άποψη ότι «με τον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης το έργο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Θα πρέπει το σύνολο των φορέων του νησιού να πιέσει ώστε να μην μείνει η Κρήτη χωρίς σημαντικές υποδομές και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για την κατασκευή του ΒΟΑΚ και του αεροδρομίου στο Καστέλι».

Αναφερόμενος στο θέμα της κατάρρευσης της Thomas Cook και το πλήγμα που δέχεται ο τουριστικός τομέας, ο Νίκος Ηγουμενίδης χαρακτήρισε θετικά μεν, αλλά αποσπασματικά τα μέτρα της κυβέρνησης. Επίσης επανέλαβε τη θέση του για την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει μέτρα σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν και μελλοντικά παρόμοια πλήγματα στον τουρισμό.

 
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε