ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ερώτηση Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή για την επιτροπή αξιολόγησης όλων των αιτημάτων επανασύστασης πρώην δήμων

Παρέμβαση και για την επιστημονική αξιολόγηση και εξέταση των αιτημάτων και των πρώην δήμων Αλικαρνασσού, Ζαρού, Ρούβα και Τυμπακίου του Ν. Ηρακλείου 

 

Το θέμα της λειτουργίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αξιολόγηση όλων των αιτημάτων επανασύστασης πρώην δήμων, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής και απευθύνει στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο του 2019 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, με στόχο τη μελέτη και αξιολόγηση όλων των ώριμων σχετικά αιτημάτων, τη σύνταξη σχετικών μελετών και την εισήγηση των αναγκαίων ρυθμίσεων για επανασύσταση ή μη πρώην δήμων.

Ειδικά για το Νομό Ηρακλείου, ο Νίκος Ηγουμενίδης επισημαίνει την σχετική αναφορά  στην Ολομέλεια της Βουλής του τότε Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ονομαστικά είχε αναφερθεί και στις περιπτώσεις των πρώην δήμων Αλικαρνασσού, Ζαρού, Ρούβα και Τυμπακίου του Ν. Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν ήδη αναφερθεί, ενδεικτικά επισημαίνεται η περίπτωση του Τυμπακίου, αφού η μαρτυρικότητα, η ιστορικότητα της περιοχής και ο αποκλεισμός από κομβικές υπηρεσίες επιτείνουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του αιτήματος φορέων και κατοίκων.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να συνεχίσει την λειτουργία της παραπάνω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αξιολόγηση των αιτημάτων για επανασύσταση δήμων, αλλά και αν έχει προχωρήσει -και σε ποιο στάδιο βρίσκεται- η αξιολόγηση και εξέταση των αιτημάτων που έχουν ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο για την επανασύσταση και ποιων δήμων του Ν. Ηρακλείου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

 

Ερώτηση

 

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: «Λειτουργία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αξιολόγηση των

              αιτημάτων επανασύστασης δήμων»

 

Από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αναδείχθηκαν στην πράξη σοβαρές δυσλειτουργίες από τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και από τη συνένωση δήμων. Για πρώτη φορά, τον Μάρτιο του 2019, με νομοθετική ρύθμιση, αντιμετωπίστηκαν ορισμένες οριακές περιπτώσεις δήμων που στη διαδρομή του «Καλλικράτη» κρίθηκαν ως μη λειτουργικοί σε σημείο να τίθεται σε διακινδύνευση η βιωσιμότητά τους, αλλά και να υποβαθμιστεί αισθητά η ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, ξεκίνησε στο Υπουργείο Εσωτερικών και η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, με στόχο τη μελέτη και αξιολόγηση όλων των υπόλοιπων ώριμων σχετικά αιτημάτων των δήμων, τη σύνταξη σχετικών μελετών και την εισήγηση των αναγκαίων ρυθμίσεων για επανασύσταση ή μη δήμων. Όπως είχε τονιστεί και στην Ολομέλεια της Βουλής από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις των πρώην δήμων Αλικαρνασσού, Ζαρού, Ρούβα και Τυμπακίου του Ν. Ηρακλείου. Ενδεικτικά, στην περίπτωση του Τυμπακίου η μαρτυρικότητα, η ιστορικότητα της περιοχής και ο αποκλεισμός από κομβικές υπηρεσίες επιτείνουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του αιτήματος φορέων και κατοίκων.

Επειδή κριτήριο ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κάθε περίπτωση είναι η προσφορότερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων προς τον σκοπό της τήρησης της συνταγματικής αρχής της ισότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ΟΤΑ προς τους πολίτες όλης της επικράτειας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεται να συνεχίσει την λειτουργία της παραπάνω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αξιολόγηση των αιτημάτων για επανασύσταση δήμων;

2.    Έχει προχωρήσει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση και εξέταση των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο για την επανασύσταση και ποιων Δήμων του Ν. Ηρακλείου;

 

 

O ερωτών βουλευτής

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος  

 

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 25.9.2019

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε