ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η πολιτική της Δεξιάς έχει σαφέστατο ταξικό πρόσημο

 

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Κατά την προεκλογική περίοδο, η ΝΔ, απέφυγε την προγραμματική αντιπαράθεση. Συστηματικά, μεθοδευμένα, ελεγχόμενα, «κρύφτηκε» πίσω από τις γενικόλογες διακηρύξεις για «λιγότερη φορολογία» και «ανάπτυξη».

Ωστόσο, στο πρώτο μετεκλογικό δίμηνο, τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε «που το πάει». Ας τα δούμε συγκεκριμένα.

  1. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν εκπρόσωποι συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι σήμερα εκπροσωπούν το Δημόσιο στις διαπραγματεύσεις με τους ομίλους από τους οποίους προέρχονται. Αυτό το γεγονός, υποβαθμίζει σε δευτερεύουσας σημασίας άλλα σημαντικά θέματα, όπως η αθέτηση υποσχέσεων για «μικρό και ευέλικτο» σχήμα και η συμμετοχή ελάχιστων γυναικών σε αυτό.

  1. ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΤ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κ.Λ.Π. 

Δεν είναι καθόλου τυχαία  η υπαγωγή της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον πρωθυπουργό. Γενικότερα, το «επιτελικό κράτος» χαρακτηρίζεται από την συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, και την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς με το βόλεμα κατά το δυνατόν περισσότερων «ημετέρων».

Ως προς τα πρόσωπα, η κυβέρνηση στέλνει σαφέστατο πολιτικό μήνυμα. «Ασυγχώρητη η συνεργασία με την Αριστερά. Όποιος συνεργάστηκε την 4ετία 2015-2019 με την κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει θέση στο Κράτος που χτίζουμε». Αυτό το μήνυμα από την κυβέρνηση που, κατά τον κο Μητσοτάκη, φιλοδοξεί να είναι «όλων των Ελλήνων».

Οι θέσεις και οι προθέσεις της ΝΔ για το κράτος, που παραμένουν οι ίδιες από την ίδρυσή της, αποτυπώνουν καθαρά την γνωστή τοποθέτηση του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Βορίδη: «Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές»

  1. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΒΡΟΥΤΣΗ

Σe πρόσφατο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση δια του Υπουργού Εργασίας κου Βρούτση, κατέθεσε μία τροπολογία που ικανοποιεί τις πιο κρυφές επιθυμίες του ΣΕΒ, καταργώντας τη ρύθμιση για την αιτιολόγηση των απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες.

Η επιλογή του χρόνου (κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή) αλλά και η ουσία τους, προκάλεσε την αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την συζήτηση των τροπολογιών τις οποίες ψήφισε η ΝΔ μόνη της.

Η θέση «και αν δεν είχαμε τρόικα έπρεπε να εφεύρουμε», που δια του αντιπροέδρου της και Υπουργού Ανάπτυξης εκφράζει η Ν.Δ, εξηγεί την σπουδή της να νομοθετεί μνημονιακού τύπου μέτρα στην εποχή που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια. Επιβεβαιώνει, υπογραμμίζει την προσήλωσή της στις πολιτικές της λιτότητας για την πλειοψηφία των εργαζομένων και της μεροληψίας υπέρ των ελίτ.

  1. ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΜΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ 

Από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε, η κυβέρνηση έδειξε πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Γίναμε μάρτυρες της συγκέντρωσης του αστυνομικού αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο έχει υπαχθεί η μεταναστευτική πολιτική. Επιπλέον δια στόματος του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, η κυβέρνηση έσπευσε ακυρώσει τη δυνατότητα της πρόσβασης στην Υγεία και την ασφάλιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Στην ίδια γραμμή, η τελευταία αντιμετώπιση των «σκουπιδιών των Εξαρχείων»

Η κυβέρνηση δεν «ξηλώνει» απλά όσα έκανε ή δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ακολουθεί μια πολιτική που συγχρονίζει τον βηματισμό της με τους πιο ακραίους και αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης.

  1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ.

 Τα ιατρικά συνέδρια αποτελούν προνομιακό πεδίο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να «επηρεάζουν» την ιατρική κοινότητα. «Επιρροή» που έφτασε στο απόγειό της την περίοδο 2004 – 2010, όταν η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε στα 5 δις €. Ο διάλογος των εμπλεκομένων φορέων με το Υπ. Υγείας, οδήγησε σε ρυθμίσεις την εφαρμογή των οποίων περιμέναμε από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ωστόσο, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας οι ρυθμίσεις αναστέλλονται. Έτσι απάντησε η κυβέρνηση στην «ενόχληση» φαρμακευτικών εταιρειών και νεοφιλελεύθερων κύκλων της ιατρικής κοινότητας.

Η ΝΔ, από τα πρώτα νομοθετήματά της, καθιστά ευδιάκριτη την επιχειρούμενη συντηρητική αναδίπλωση. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, οικοδόμηση σκληρού κομματικού κράτους, θεσμικός αυταρχισμός, επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων με την απεριόριστη συνδρομή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ.  

Η πολιτική της Δεξιάς έχει σαφέστατο ταξικό πρόσημο, που θα γίνεται εμφανέστερο, στα νομοθετήματα που έχουμε μπροστά μας. Στον προϋπολογισμό, θα μιλήσουμε για την «λιγότερη φορολογία» που υποσχέθηκε και «τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα» που απαιτούν οι υποσχέσεις της. Για την δημοσιονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, το κοινωνικό κράτος, την ανάκτηση της εργασίας. Εδώ, θα αναδειχθεί ακόμα πιο καθαρά το συντηρητικό κοινωνικό αποτύπωμα των κυβερνητικών επιλογών.

 Ωστόσο, την 7η Ιουλίου, υπήρξε καθαρή και αναμφισβήτητη εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της περιόδου 2015-2019 και την δημιουργία ισχυρού, αποτελεσματικού αναχώματος στη νεοσυντηρητική λαίλαπα. Η Αριστερά είναι εδώ. Επικεντρώνουμε τη δράση μας, στην συσπείρωση των προοδευτικών, δημοκρατικών, των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Στην ενδυνάμωση της προοδευτικής συμμαχίας, ώστε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να σφραγίσουμε με προοδευτικό-δημοκρατικό πρόσημο την πορεία της πατρίδας.

Η διαμόρφωση αυτού του πλειοψηφικού-προοδευτικού ρεύματος, απαιτεί αγώνες, συγκρούσεις, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με την νεοσυντηρητική πολιτική «εφ’ όλης της ύλης». Στις ιστορικές στιγμές που ζούμε, αυτή η στάση ορίζει την αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική απάντηση.

 

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ N. Ηρακλείου

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε